KATASTROFA NA POMOLU, NISMO NI SVESNI POSLEDICA Električni automobili predstavljaju ogromnu opasnost

Posledice mogu biti ogromne.

Električni automobil
Električni automobil, Foto: screenshoot/Youtube

 

* Smatrani su jednom od ekoloških alternativa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem

* Električni automobili bi takođe mogli da nanesu ozbiljnu štetu životnoj sredini

* Na to upozorava studija objavljena u naučnom časopisu "Nature"

Najveća opasnost leži u litijumskim baterijama. Pri proizvodnji baterije emituju se otrovi i fina prašina i velika količina ugljen-dioksida. Kako električna vozila dobijaju sve veću popularnost, potencijalne posledice postaju sve strašnije.

Jedan od važnih aspekata koje treba uzeti u obzir, jeste količina prirodnih resursa koja se koristi za proizvodnju baterija koje pokreću električne automobile. Za njihovu proizvodnju prerađuje se 250 tona spodumena i 750 tona fiziološkog rastvora da bi se napravila tona litijuma, zavisno od primenjene metode.

VOZAČI SPREMITE NOVČANIKE, IZMENJEN ZAKON Poskupelo izdavanje vozačke dozvole, a cena duplikata još veća!

Litijum u Čileu, izvor sreće ili nesreće?

Takođe, postoji neposredniji uticaj na životnu sredinu tokom proizvodnje minerala potrebnih za litijumske baterije.

Da bi se pristupilo podzemnim ležištima salarne slane otopine, rastvor se ispumpava na površinu. Slanica ostaje u jezeru i isparava nekoliko meseci ili godina, sve dok najveći deo rastvora ne nestane isparavanjem. Salarni slani rastvori su veoma koncentrovani i pored litijuma obično sadrže i kalijum i natrijum, što sve ukupno dovodi do iscrpljivanja podzemnih voda.

Poskupelo izdavanje vozačke dozvole, a cena duplikata još veća!

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 01.11.2019. 11:33 Ovo će mnoge iznervirati. Vozači, Foto: Tanjug * Izdavanje vozačke dozvole ubuduće će koštati 1.100 dinara * Damir Okanović je protiv ovakvih novih nameta na vozače * Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ima drugačiji stav Predloženim izmenama Zakona o republičkim administrativnim taksama izdavanje vozačke dozvole ubuduće će koštati 1.100 dinara, a cena duplikata ovog dokumenta biće nešto više od hiljadu i po dinara.

Da bi se proizvela tona litijuma, potrebno je izvući 1.900 tona vode. Ova metoda proizvodnje već utiče na poljoprivrednike u regionima u blizini lokacija za proizvodnju litijuma. U regionu Salar de Atakama u Čileu 65 odsto regionalnih voda se koristi za proizvodnju litijuma.

Sa druge strane, naučnici naglašavaju i socijalni aspekt. Kobalt je važna komponenta litijum-jonskih baterija, a glavne svetske rezerve kobalta nalaze se u Demokratskoj Republici Kongo, gde se eksploatiše radna snaga, a u procesu proizvodnje učestvuju čak i deca.

NESVAKIDAŠNJA ODLUKA SUDIJE ZA PREKRŠAJE Bahatog vozača kaznio na do sada neviđeni način!

Opasnost od korišćenja litijumskih baterija

Osim skupe proizvodnje, u ekološkom smislu postoji i problem recikliranja i skladištenja na kraju njihovog korisnog veka. Jedan od najvećih problema je to što litijumske baterije sadrže dosta toksičnih elemenata koji bi mogli da završe u zemlji bez odgovarajuće reciklaže.

Automobil
Automobil, Foto: Youtube/Printscreen

Takođe, postoji veliki rizik od požara, jer su ove baterije veoma osetljive na paljenje i u slučaju da se veliki broj ovih baterija skladišti na istom mestu, može doći do ozbiljnih problema.

OKANOVIĆ VIŠE NIJE MOGAO DA ĆUTI "Ako ga vidite, odmah zovite policiju". Lik danima divlja besnom limuzinom po ulicama BG-a! Pravi lom, a onda se hvali! (VIDEO)

Koliko je skladištenje velike količine zapaljivih materijala na jednom mestu opasno, pokazuje slučaj sa skladištem guma Povis (Ujedinjeno Kraljevstvo), koje je gorelo 15 godina, od 1989. do 2004. godine. Istraživači ističu da su litijumske baterije mnogo reaktivnije od guma.

Naučnici kažu da recikliranje može izgledati kao dobra ideja, ali ovo rešenje nailazi na veliku prepreku: nedostatak standardizacije u industriji. Istraživači objašnjavaju da se teoretski potrebno sredstvo za recikliranje ovih litijumskih baterija može razviti na ekonomičan i bezbedan način, ali da je to, kako danas stoje stvari, vrlo teško postići.

Mađarske vinjete i putarine i u Srbiji. Evo gde možete da ih kupite

AUTOR: Alo/Tanjug/V.M. DATUM I VREME: 17.10.2019. 18:12 Cilj Nacionalne službe za putarine je da udvostruči broj prodajnih mesta u Srbiji.

Glavni problem leži u činjenici da svi proizvođači električnih automobila koriste modele akumulatora koji imaju veoma različite konfiguracije i sadržaj hemijskih elemenata.

Ovo nepostojanje zajedničkih standarda otežava dizajn industrijskih robota koji bi trebalo da učestvuju u postupku recikliranja litijumskih baterija. To je vrlo važan aspekt, jer je ovaj proces vrlo opasan za ljude, a upotreba ručnog rada prekomerno bi povećala troškove reciklaže.

ZBOG OVOGA NAJVEĆI BROJ POLAZNIKA PADA NA VOZAČKOM ISPITU Ukoliko ne naučite odgovor, preti vam velika opasnost! (FOTO)

Kako izbeći opasnost?

Postoje načini za rešavanje problema litijumskih baterija, najštetnijeg elementa električnih automobila, ali za to je potrebna saradnja u industriji. Pre svega, upotreba akumulatora sa odgovarajućom konfiguracijom olakšala bi i recikliranje i održavanje.

Automobil
Automobil, Foto: Alo!/Dejan Briza

Proizvođači ove vrste automobila treba da obrate veću pažnju na lakoću održavanja, jer se to stavlja u drugi plan zbog ostalih karakteristika. To bi doprinelo većoj stopi recikliranja njihovih komponenti, što bi zauzvrat smanjilo uticaj na životnu sredinu.

NE IGRAJTE SE, KAZNE SU PAPRENE Ako vas uhvate i vide da nemate zimske gume, ovaj put, narodski rečeno: Nagrabusili ste!

Industrijski roboti se takođe moraju modernizovati da bi mogli obavljati komplikovane operacije koje su potrebne u postupku demontaže i reciklaže litijumskih baterija.

Konačno, neophodno je sveukupno razvijanje sofisticiranih metoda kako bi se izbegle kobne posledice po životnu sredinu.

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Djoka
  12/11/2019 - 20:44
  Au Ovo je strasno prosto nemogu da verujem... Moji ovinari znate na sta me ovaj tekst podseca na narucen tekst idiota koji bi i dalje da govore kako je fosilno manje stetno...
 • Korisnik: Pop
  12/11/2019 - 19:20
  Што би рекао лала та маните се глупости. Електрични аутомобил је будућност а до. енергију може да произведу и други извори који чуче у блиндираним халама под контролом државе која и даље зависи од нафтних моћника. То би исто важило и за данашње СУС моторе који осим нафтних деривата могу користити и деривате као што је метан, водоник или алкохол који се већ меша са нафтних деривата. То што тренутно користе литијум за производњу батерија у будућности ће бити замењен неким другим материјалом.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi