PALA RADIKALNA ODLUKA Drastično smanjenje poreza na automobile!

Prema predlogu zakona koji je predložila vlada Slovenije, ta zemlja je rešena da značajno smanji porez na motorna vozila, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad 2,5 litara.

Automobili
Automobili, Foto: EPA

To znači da će prosečni porez na vozila koji sada iznosi oko 460 evra - biti smanjen na 160 evra, rekao je ministar finansija Andrej Šircelj. Ukratko, poresko opterećenje se smanjuje tri puta, a ministar je ocenio da je do sada bilo preveliko.

Da li u Srbiji treba smanjiti porez na automobile?

Ukupan broj glasova: 1032

  • Da: 94% (972)
  • Ne: 6% (60)

Procenjuje se da će se, nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021, godišnji prihod Slovenije u tom smislu, koji je do sada bio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona evra. Za određivanje poreza sada je osnovna prodajna cena, a ubuduće će osnovni kriterijum za poresku stopu biće ekološka komponenta.

Slovenija je još jedna od zemalja koja promoviše električna vozila, te su ona oslobođena poreza, najavio je Šircelj. Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, sportska i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila koja koriste osobe sa invaliditetom.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi