NIJE NAIVNO Jedna stvar u vašem automobilu stvara bakterije i glivice! Čim osetite nesnosan miris, vreme je za čišćenje (VIDEO)

Da li vam se nekada desilo da osetite neugodan miris iz svog klima-uređaja? Ako je odgovor pozitivan, vreme je za dezinfekciju istog

Smrad iz klima-uređaja
Foto: shutterstock

Štaviše, povremeno bi to bilo dobro učiniti i zbog samog čišćenja sistema od gljivica i bakterija koje se tamo nastanjuju. Rizik nije mali jer zbog njih možete razviti simptome slične prehladi.

Jedna od opcija je odvesti automobil na servis i prepustiti posao stručnjacima, ali ako, pak, nemate vremena, dezinfekciju klima-uređaja možete učiniti i samostalno.

Postoje posebni sprejevi za čišćenje klima-uređaja koje bi trebalo staviti na pod vozila, kod suvozačevog mesta. Zatim, ispod njega stavite krpu veće površine ili usisivač. Uključite ga, uključite i klima-uređaj, prilagodite ga na recirkulaciju vazduha. Zatvorite sva vrata i pustite da motor radi oko 15 minuta.

Klima-uređaj možete čistiti i posebnom penom, ali to je malo kompleksnije. Morate, naime, izvaditi filter klime te manji deo sadržaja isprazniti na isparivač klima-uređaja, a veći deo u sve ventilacijske otvore – pomoću cevčice koja ide uz penu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacijske otvore vozila.

Pustite pola sata da pena deluje i potom uključite motor te uključite klima-uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacijski otvori moraju biti otvoreni. Preporučljivo je menjati filter kabine dvaput godišnje ili barem jedanput u proleće. Nečistoće koje se nakupe na filteru, smanjuju protok vazduha i efikasnost rada ventilacijskog sistema.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi