automobil
Dejan Briza
automobil

Dejan Briza

automobil, Foto: Dejan Briza

Advokatica koja živi u Opatiji je protiv 29-godišnjeg mladića iz Pitomače podnela krivičnu prijavu kada je saznala da joj je prodao automobil sa nameštenim brojem kilometara. Opštinski sud u Virovitici prošlog je mesec mladića osudio na tri godine uslovne kazne, a za dlaku je izbegao kaznu zatvora od 14 meseci.

- Mnogo ljudi mi se smejalo kada sam rekla da ću da ga tužim, kao "to je normalno, kupila si polovni auto, sama si kriva, zašto nisi pazila". Međutim, to nije normalno, tu je reč o krivičnom delu prevare. Znači, da sam znala da auto ima više od 300.000 kilometara, nikad ne bi vozila do Pitomače za automobil koji se prodavao za 8.000 evra - započela je Hajdo koja je prijavom podstakla presedan u obračunu sa nepoštenom, ali raširenom praksom vraćanja kilometraže na vozilima.

Automobil marke Audi A4 2.0 TDI kupila je još 2017. godine, kako priča, preko online oglasa. U oglasu je tada stajalo da se automobil prodaje za 8.000 evra, da je prešao 250.000 kilometara i da je prošao servis. Hajdo se, kako govori, s mladim prodavcem dogovorila da mu isplati 5.500 evra u gotovini i ostavi svoj stari automobil Opel Astru "pod račun". Prema njoj, vrednost je bila ukupno 7.500 evra.

Ubrzo nakon kupovine, počeli su problemi.

- Naravno da servis nije bio urađen iako mi je pokazao račune, a prvi kvar kada je procurilo ulje, me koštao12.000 kuna jer su mehaničari ceo motor morali da vade. To je bilo možda nedelju dana nakon kupovine. Posle toga kvarila se jedna stvar za drugom, a na kraju ni podizači stakala nisu radili. Muž je hteo da me ubije jer smo spiskali između 20.000 i 30.000 kuna samo da ga dovedemo u red. Ubrzo smo se dogovorili da ćemo ga prodati i oglasili ga na Facebooku - prepričava.

Automobil

Printscreen/YouTube

Automobil, Foto: Printscreen/YouTube

Tu je klupko počelo da se razmotava. Budući da je automobil specifičnog izgleda, sportski, spušten, sa zatamnjenim staklima, na Facebooku ga je primetio pređašnji vlasnik koji je, videvši navedene kilometre (260.000), ostavio posprdni komentar - "još malo pa će automobil imati 150.000 kilometara". Hajdo je s njim stupila u kontakt i saznala da automobil još 2015. godine imao preko 300.000 kilometara kada ga je tadašnji vlasnik prodao za 5.000 evra.

- Odvezla sam auto na tehnički pregled i tamo su stvarno potvrdili da je automobil prilikom prethodne registracije imao 313.000 kilometara. U ovom trenutku je nemoguće znati koliko zapravo ima, možda i preko 350.000. Nazvala sam ga i rekla mu "ti ćeš doći po taj auto kako god znaš" - priseća se govoreći da je posle saznala da je mladić imao uigran biznis s takvim vozilima. Kupovao bi polovne automobile, skidao kilometre i prodavao iste za nekoliko hiljada evra više.

On ju je iskulirao, a Hajdo nije imala izbora nego da podigne krivičnu prijavu. Podigla ju je prošle godine, a mesec dana kasnije je i državno tužilaštvo podiglo optužnicu u kojoj su mladića teretili za kazneno delo prevare i falsifikovanje isprava. Predlagali su tada jedinstvenu kaznu zatvora od 14 meseci.

- Mislim da se tada stvarno uplašio. Kontaktirao me je preko advokata i dogovorili smo poništenje ugovora o kupoprodaji, uzeo je auto nazad, a meni isplatio novac. Na kraju sam krivičnu prijavu povukla, a on je s državnim tužiocem sklopilo nagodbu pa je dobio 3 godine uslovno - zaključuje.