Budi dama za stolom
Shutterstock
Budi dama za stolom
Budi dama za stolom, Foto: Shutterstock

 

Unutrašnja lepota, stav i način izražavanja su ono što jednu damu izdvaja od mase drugih žena. Dama zna kako da hoda, kako da priča, da se ponaša u restoranu i pozorištu, ali i kako da kao prava domaćica postavi sto i usluži goste.


Ukoliko želite da ostavite utisak kulturne, vaspitane i prefinjene žene, evo nekoliko obaveznih pravila bontona za stolom.
Postoji toliko pravila koja se odnose na ponašanje za vreme ručka ili večere da pojedine žene, iz straha da ne pogreše, često odustaju ili ostanu gladne i piju vodu, jer što je sigurno - sigurno je. Nema potrebe za time. Ako inače ne srčete supu, ne jedete alavo i ne držite laktove na stolu, ne treba vam mnogo da savladate pravila koja će vam pomoći da se osećate samouvereno i prijatno u svakoj prilici.

Ne srči  supu i  ne budi  alava!
Ne srči supu i ne budi alava!, Foto: Shutterstock


Postoje stvari koje radi muškarac i u koje jedna dama ne treba da se petlja, koliko god bila dominantna. U restoran i drugi sličan objekat uvek prvi ulazi muškarac, iz bezbednosnih razloga, dok žena izlazi prva. On takođe bira sto, naručuje jelo i piće, konsultujući se sa vama. Vi, kao lepša polovina, prva počinjete sa jelom. Sedite uspravno, nemojte se grbaviti, pravilnim položajem tela odajete utisak samopouzdane osobe. Takođe, zaboravite na naslanjanje laktova na sto, već između obroka držite ruke u krilu.


Koliko god bile vruće, supe i čorbe se nipošto ne srčite, već ih pijte iz kašike, ali ne stavljajte celu kašiku u usta. Tanjir sa čorbastim jelom ne naginjite ka vama, nego od sebe, jer time smanjujete rizik od prljanja. Prstima slobodno možete da jedete hleb, cepkajući ga, sendviče, piletinu, krofne i suve kolače, kao i sve dekorativne jestive sastojke. Meso secite po zalogaju, nikako celo parče odjednom, a kosti ostavite na ivici tanjira. Krompir jedite viljuškom, ne secite nožem i nikako ne gnječite u sosu ili gulašu. Rukom jedite krupno voće, dok šumske jagode, borovnice, maline, kupine i trešnje jedite kašičicom, zatim koštice neprimetno vratite u kašičicu, a nju spustite u tanjir.


Salvetu držite raširenu u krilu sve dok ne završite sa jelom, tada je stavite na sto, i to sa leve strane tanjira. Nakon obedovanja svaka od nas ima potrebu da popravi šminku, ali ne bi trebalo da vadi ogledalce za stolom, već je poželjno da to obavi u toaletu.

 

Šta govori položaj viljuške i noža u tanjiru?

Pauziram - Naopako latinično slovo V

Repete - Nož se stavlja horizontalno na sredinu tanjira, a viljuška vertikalno tako da prave krst.

Odlično jelo - viljuška i nož stoje horizontalno na sredini tanjira sa vrhovima koji su na desnoj strani.

Gotovo - viljuška i nož stoje paralelno u položaju pet do pet kao na satu, sa vrhovima na jedanaestici.