Muškarac
Profimedia.rs
Muškarac

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Ćelavost

Ćelavost je jedna od stvari koja muškarce najviše plaši. Početak procesa gubitka kose vrlo je teško razdoblje za svakog muškarca.

"Iako je to medicinski problem, najčešće postaje i emotivni. Možda muškarac to neće reći naglas, ali možete biti sigurni da se ne oseća ugodno", ističe stručnjak Msizi Cele.

Šta učiniti? Umesto humora na račun novonastale situacije, bolje je muškarcu pružiti podršku i ohrabrenje. Možda će se na početku opirati, ali će ipak vrlo brzo prihvatiti ruku pomoći.

Neplodnost

Muška neplodnost je mnogo strašnija od ženske neplodnosti. Muškarcima, naravno.

"Kada je reč o problemima sa začećem, muškarci su skloni samookrivljavanju. Najčešće se smatraju nedovoljnim muškarcima ako ne mogu začeti s partnerkom. To pokazuje moje dugogodišnje iskustvo", navodi Beverli Bartlet iz poznate američke klinike za plodnost.

Stres u takvim situacijama neće pomoći pa bi žena, kažu stručnjaci, trebalo da umiriti svog partnera. Najbolje je dati mu do znanja da je on za vas pravi muškarac kog ćete uvek voleti, nezavisno o neugodnostima i poteškoćama koje u životu dolaze. Takođe, stručnjaci ističu da nije dobro da se o neplodnosti opsesivno razmišlja, jer to nikada ne vodi do rešenja.

Poslovni neuspeh

Za muškarca nema goreg nego da ga nazivaju "gubitnikom", stoga je njegova najgora noćna mora poslovni neuspeh. Ali problem je to što danas sve više žena uspeva u poslovnom svetu, a muškarci stagniraju – i u poslu i u obrazovanju. To je barem slučaj u razvijenim zemljama.

Oduvek je zadatak muškarca bio da se brine za svoju porodicu, a muškarac koji nije uspešan na poslovnom području ne oseća se dovoljno sposobnim. Iz takve situacije onda proizlazi i niz drugih problema jer posao u velikoj mjeri određuje muškarčev identitet. Važno je da žena u takvoj situaciji, kažu stručnjaci, muškarcu pokazuje svoje poštovanje prema i da ga podstiče na poslovni uspeh, ali ne previše napadno.

Prekid veze

Jedno istraživanje je pokazalo da su muškarci ti koji više pate nakon prekida veze. Logično je onda da se i boje takvog bolnog iskustva. Stručnjaci smatraju da je uzrok velike boli kod prekida veze uzrokovan činjenicom da muškarci ne mogu ići naokolo i poveravati se bliskim ljudima kao što to čine žene. Dakle, njihove bolne emocije ostaju samo njima i to nije nimalo prijatno.

Seks na jednu noć i preterana konzumacija alkohola mogu biti samo kratkotrajno "lečenje" bolnih emocija. Rešenje je u razgovoru, ali i razumevanju svojih emocija. Ako muškarci nemaju poverenja u bliske osobe ili im je previše neugodno da osobama koje poznaju govore o svojim emocijama, onda bi trebalo da pronađu terapeuta s kojim će moći da prođu kroz proces isceljenja.