Duško Korać (61)
Marko Metlaš
Tandem RTS-a: Rale Simić i Duško Korać
Tandem RTS-a: Rale Simić i Duško Korać, Foto: promo

 

 

Poslednji pozdrav od komšija

Duško Korać je s porodicom živeo u zgradi u centru Beograda, a saznavši za tužnu vest, potrebu da se oproste od Duška imale su i njegove komšije. - Duško Korać je voleo da pomaže oko zgrade, da farba, sređuje, zaliva tuje, da „galami“ na neodgovorne majstore. Poslednji pozdrav od tvojih komšija - napisali su stanari Duškove zgrade na društvenim mrežama.


Poslednjih nekoliko godina s velikih atletskih takmičenja je izveštavao u paru sa Radoslavom Raletom Simićem. Njegov najbliži saradnik je juče zanemeo od tuge...

Duško Korać (61)
Duško Korać (61), Foto: Marko Metlaš


- Dule je voleo da pomaže mlađim kolegama. Imali smo i šta da naučimo od jednog vrsnog poznavaoca sporta. Kada sam došao na RTS pre 20 godina, učio me je zanatu i govorio da moram doslovno sve da pratim kako bih bio vrhunski u svom poslu. Prenose smo radili od Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine i od početka smo se međusobno dopunjavali. Doživljavao sam ga kao starijeg brata u svetu novinarstva i uvaženog kolegu. Logično mi je da se sada zapitam - kako ću dalje bez Duleta, ni ovaj posao više neće biti isti - drhvtavim glasom ispričao nam je Rale Simić.


Simić je istakao sve ono zbog čega je Duško Korać bio toliko cenjen u svom poslu...
- Znam da su ga obožavali atletičari. Ali narod ga je najviše voleo jer je pričao po osećaju, bez cenzure i ulepšavanja stvarnosti. Nije voleo nepravdu. Bio je specifičan, unikatan. Mnogo će mi nedostajati i ne mogu da verujem da ga više nema - rekao je Simić.
Duško Korać je iza sebe ostavio suprugu Vesnu, sina Stefana i ćerku Andreu. Komemoracija će biti održana 8. januara u 12 časova u zgradi RTS-a, a kremacija će biti na Novom groblju 9. januara u 14 časova.

 

REAKCIJE SPORTISTA

- Bekrić: Duško mi je bio kao drugi otac Atletičar Emir Bekrić je za „Alo!“ izjavio: - Strašno me je pogodila ova tragedija. Nisam znao da je toliko ozbiljna situacija kada mu je pozlilo pre nekoliko dana. Srbija je izgubila sastavni deo atletske slagalice koju je on bez sumnje činio. Kada god smo se sretali, uvek sam sa zadovoljstvom pričao sa Duškom, a davao mi je i savete. Pre trke na Svetskom prvenstvu u Moskvi, gde sam osvojio bronzanu medalju, rekao mi je: „Mali, budi drčan i borben.“ Bio mi je kao drugi otac. Čika Dule, hvala za sve!

- Šapić: Zbogom, prijatelju! - Otišao je jedan od poslednjih sportskih komentatora stare garde i moj veliki prijatelj, Dule Korać. Saučešće porodici i neka mu je večna slava.

- Topić: Nikad nije imao lošu nameru Gotovo cela sportska karijera atletskog šampiona Dragutina Topića bila je vezana za TV prenose Duška Koraća. - Beskrajno simpatičan čovek. Imali smo mi i neke svađe kad sam bio mlađi, a kasnije smo se družili. Njegovi komentari su nekada bili suvišni, nepotrebni, ali je sve to nadjačavala ljubav prema sportu, atletici. Prenosi su bili puni vedrine, duha i šta god da je pričao, znam da nije imao lošu nameru.

- Kolašinac: Legenda! Bacač kugle Asmir Kolašinac je na Fejsbuku napisao: „Nedostajaćeš, prijatelju i legendo.“

 

Obožavao Isinbajevu, Bolta, Puškina, Jesenjina...

Koliko god je neki sportski događaj bio spektakularan za gledanje, Duško Korać ga je antologijskim komentarima činio još spektakularnijim. Evo nekih od njih...

- Ja sam zdrav i normalan, verovali ili ne, koliko god ovako lupet’o, a to što vi koji me slušate ne razumete – to nije problem!

- Ovo je čuvena Isinbajeva, Jelena, o kojoj je svojevremeno, ali ne o njoj, već o nekoj drugoj, pisao Ivo Andrić. Lepotu i znanje Jelena Isinbajeve mogu opisati samo Puškin i Jesenjin.

- Hvala svima. I onima koji me kritikuju i ne vole ili pak mrze i na to u javnom poslu imaju pravo. Kada sam prenosio trku Juseina Bolta, pobedili smo sa gledanošću sve rijaliti emisije, što je dobar znak za Srbiju, da nije baš cela ljubitelj tih emisija. Živeo normalni sportski ostatak naše jedine Srbije.

- Ljudi moji, verovali ili ne, lakše je prići Asafi Pauelu, Kolinu Džeksonu, Juseinu Boltu, normalnije je razgovarati sa njima i ostalim svetskim veličinama nego našim kvazifudbalerima. Naši sportisti su poznati po Bolivudima, „Fristajlerima“, po silikonskoj dolini, umesto po sportskim rezultatima. Poznati su po žalbama i traženju onoga što nisu zaslužili, a trebalo bi da plaćaju travu koju kvare.

- Ovo je Keli Erikson, sićušna Šveđanka, skakačica uvis, a ovo je njena majka, mama Marija, koja prati svuda svoju ćerkicu i ne ispušta je iz vida. A čovek koga upravo vidite je snažni momak Džon Godina, bacac kladiva. Njemu nisu potrebni ni mama ni tata da ga prate po takmičenjima!

- I evo, sada Olivera Jevtić ulazi u cilj. Iiiiii... TO JE BRONZA ZA SRBIJU! BRAVO, OLIVERA, BRAVO, OLIVE... Iiiiiii... Da, da... Treba da otrči još jedan krug.

- „Bolt je moj stari prijatelj. Družimo se još od 2008. i OI u Pekingu. Bila je to oproštajna žurka. Sedeli smo zajedno. On je igrao, đuskao i pio rum. Slušali smo Boba Marlija”, rekao je prošlog leta Korać za “Alo!”.

Komentari (1)

S

05.01.2016 19:20

Bio je legenda... neka se komentatori ugledaju na njega. Mada je to nesto sto imas ili nemas,sa cim se rodis. Zao mi je sto bar nijr ispratio i ove OI u Riju. Sad mi se i ne gleda toliko :(.