Aleksandar Vučić
Alo!/Masanori Jošida
Aleksandar Vučić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je odluku Hrvatske da ministar Vulin uđe u tu zemlju.

- Vulinu je zabranjen ulazak u Hrvatsku zbog njegovih izjava. Voleo bih da neki u EU ne uvode verbalni delikt i da niko ne može arbitrarno da odlučuje da li mu se dopada ili ne nečije mišljenje. Neću reći nijednu uvredljivu reč. Ta reakcija je bila ishitrena i nervozna i ne razumem je da budem iskren - rekao je Vučić i poručio da će Srbija reagovati recipročnim merama.

On je dodao da će te mere biti usvojene za koji dan.

- O tim merama će se pričati na predstojećoj sednici Vlade, u četvrtak - rekao je predsednik Vučić.

JAT propao, Er Srbija posluje

Predsednik Vučić je rekao da Er Srbija bolje posluje nego nekadašnji JAT. On je dodao da je JAT propao i da su svi koji danas o njemu govore učestvovali u njegovom uništenju.

- Er Srbija je neuporedivo bolji prevoznik. Važno je to i za brendiranje zemlje. Voleo bih kada Etihad ne bi napustio Er Srbiju i nadam se da neće. Neumesno je porediti JAT iz poslednjih godina kada su ga nemilice uništavali - rekao je on.

- Mi ćemo nastaviti da gradimo bolje odnose. Tog dana trebalo je da primim više predstavnika Hrvatske i određenih udruženja. Oni to nisu hteli da uradim, ali mi nije jasno zašto. Valjda zbog Jasenovca... - rekao je Vučić.

On je poručio da je Srbima izgleda zabranjeno da govore o Jasenovcu i dodao da nećemo ćutati o našim žrtvama.

- Izgleda je Srbima zabranjeno da govorimo o Jasenovcu, da posetimo svoje žrtve. Zabranjeno je da imena tih žrtava budu zapisana u Jasenovcu. Zato ćemo morati ovde da izgradimo muzej Holokausta i da popišemo imena svih žrtava u svim stratištima u Hrvatskoj - rekao je predsednik.

- Svako ima pravo da voli šta, gde, kako i koliko želi, moram da mu ukažem, jer nije ista ni slična ustavno-pravna regulacija RS i raško-polimske oblasti ili Sandžaka, kako ga Bošnjaci zovu, te da Zvizdić možda time šalje neku drugu poruku o tome da ne bi voleo da RS bude regulisana kako je to sada - rekao je Vučić i poslao jasnu poruku:

- Ja bih ih samo pozvao da budu malo pažljiviji u izjavama koje daju, pre svega zbog Dejtonskog sporazuma, jer Raška nije entitet u Srbiji, dok Republika srpska jeste u BiH - rekao je Vučić.

Govoreći o najavama Janković i opozicije da će ovih dana otići u Niš, kako bi "Vučića oterali odatle", predsednik je poručio da je narod na izborima rekao sve.

- Narod je rekao, ne bih rekao da je narod rekao "iš", ali je rekao ono što misli. Ja ću ići u Niš, ali se neću zadržati koliko sam planirao jer tog dana dolazi Donald Tusk i moram da ga dočekam u Beogradu - poručio je predsednik  i dodao da ide u Niš da bi mogao građanima tog grada.

- Idem da razgovaram sa ljudima koje su isterali iz fabrika. Ti koji su pare ukrali će meni, koji sam doveo šest fabrika u Niš, da kažu: "Iš odatle". Ne odazivam se na "iš". Bitno mi je šta misle građani Niša, ne Janković i Đilas.

Govoreći o Šešeljevom skandalu i gaženju hrvatske zastave, Vučić je rekao da je taj incident snažno osudio.

- Zašto se to radi, ne razumem, nije prvi put. Neko očigledno ima drugačije viđenje. Ali ni to ne znači da ovi drugi imaju zbog toga pravo da podižu nacističke simbole na mestu najvećeg stratišta srpskog narod, jer je Šešelj predstavnik manjine u Srbiji. Ali oni će uskoro da podignu i spomenik Stepincu. Plašim se da simbolika nije nevažna - rekao je Vučić. 

Predsednik je rekao i da ne očekuje reakciju EU povodom isticanja zastave sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

- Ne očekujem reakciju. Ne postoji nijedna zemlja gde mogu da se ističu slike Adolfa Hitlera a da ne budete kažnjeni. Ovde je moguće da se to radi - rekao je Vučić.

Hrvatska je članica EU, dodao je on, a Srbija je mala zemlja koja pokušava da bude u Evropi.

- Ali je valjda kriva što je nepokorna i slobodarska pa svako misli da može da radi šta hoće - dodao je Vučić i istakao da su ti simboli imali smisla jer su bili protiv Srba, i šta pod tom zastavom radilo Srbima - a ubijani su i maljem, i nožem i kuršomom.

- Jasenovac je najveće stratište kojeg su se i nemački nacisti stideli. Neki se na žalost danas ne stide - poručio je Vučić, naglasivši da nikad nema osude ustaškog pokreta već samo ustaškog zločina.

Na pitanje o "tihoj trci" između Srbije i Hrvatske o tome koja će se bolje naoružati, novinaru iz susedne Hrvatske rekao je da Srbija ne učestvuje ni u kakvoj trci niti da može da se trka sa zemljom koja je članica NATO.

- Možemo samo da sačuvamo nacionalni ponos i dostojanstvo - rekao je Vučić istovremeno se zahvalivši na ograđivanju od ustaškog pozdrava i priznanju palim srpskim žrtvama.

Komentari (22)

Pera Detlic

23.04.2018 13:03

Ja sam za to da se samo hrvaticana dozvoli ulazak u Srbiju.

Maka

23.04.2018 13:22

Odluka Hrvata je skandalozna i nema opravdanja.

mikica

23.04.2018 13:27

Bice jos vise ulaganja u nasu vojsku! Velika podrska!

Jelena

23.04.2018 13:30

Mnogo su se lose poneli,ipak su to radikalne mere za stvari koje su i od njih samih uradjene.

Bojan

23.04.2018 13:33

Tako je! Dosta je bilo bahaćenja Zagreba, ne damo im da gaze naše dostojanstvo!

Vuk

23.04.2018 13:33

Hrvati pokazuju da nikad neće biti za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

una

23.04.2018 13:35

Sramotno ponasanje Hrvatske.

Zoran

23.04.2018 13:36

Odluka Hrvatske je velika sramota, ovakve odluke donose samo pogorsanje odnosa.

Danica

23.04.2018 13:38

Naravno da necemo precutati takve odluke Hrvatske!

pera

23.04.2018 13:43

Stvarno šta još da očekujemo od njih? Što sad niko ne reaguje???

Bojan

23.04.2018 13:49

Hrvatima nije trebala ovakva odluka koja samo narušava odnose dve zemlje.

sanja

23.04.2018 13:52

Odluka Hrvatske je jako losa i skandalozna.

Maja

23.04.2018 14:08

Ne treba zaoštravati i onako već napetu situaciju

Velja

23.04.2018 14:08

Ujke ne zele saradnju, a gaje fasizam u sred Evrope. Odlicna komsijska igrarija.

mala

23.04.2018 14:22

Hrvati su poceli kao i Pristina.

Alhemičar

23.04.2018 14:24

Вулин није ништа лоше рекао , само је споменуо истину о Јасеновцу који изгледа много боли Хрватску.

Vox

23.04.2018 17:46

@Alhemičar - Vulin je izjavio da mu hrvati ne mogu zabraniti ulazak u Hrvatsku ...što se koliko vidim pokazalo netačnim a sad ,,,kuka i jadikuje,,, niko mu ništa ne bi rekao da je otišao da oda poštu žrtvama što očito njemu nije bio cilj.

jurs

23.04.2018 14:37

A da se vi svi ostavite Hrvatske i gledate svoja posla. Sto stalno vodite tudje brige kad svojih imate preko glave.

Danica

23.04.2018 15:28

Hrvatska je izgleda jedva docekala ovako nesto.

Boki

23.04.2018 16:19

Hrvatska je jedna nacionalistička i izuzetno neodgovorna zemlja.

georgije

23.04.2018 17:56

Da mi zabranimo njihovim političarima iz vrha, da čujemo šta će reći eu, ja bih probao.

Deda

23.04.2018 18:27

Hoće li ikada Hrvatska imati snage da ostavi Srbiju na miru. Mora prvo da počisti ustaštvo iz svoje lipe.