Sednica Vlade Srbije
Vesna Lalić
Sednica Vlade Srbije

Vesna Lalić

Ilustracija, Foto: Vesna Lalić

Vanredna sednica počela je danas nešto posle 12 časova, a nakon sednice okupljenim novinarima obratio se ministar Selaković koji je pročitao saopštenje vlade.

"Nikome nećemo dozvoliti da presudu Karadžiću upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodnike", rekao je ministar Selaković i dodao da vlada smatra "da je pravda kažnjavanja samo jednog naroda za zločine koji su činili svi selektivna". 

"Dužnost Vlade je da vodi odgovornu politiku. Moramo da sarađujemo sa Haškim tribunalom i ne možemo da menjamo njene presude", rekao Selaković dodajući da Srbija brine o srpskom narodu u Republici Srpskoj.

"Nikome nećemo dozvoliti da presudu Karadžiću upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodnike", rekao je Selaković.

On je istakao da je politika Srbije politika mira i stabilnosti, kao i da SRbija žali za svim žrtvama rata.

"Jasno je da srpski narod zbog ove presude nije manje vredan, ni manje slobodarski i nema manja prava da živi kao ravnopravan narod", ističe se u saopštenju koje je pročitao ministar.

"Vlada Sbrije je ponosna što je naš narod umeo da prepozna i tuđe žrtve i da im se dostojanstveno pokloni, ali niko to u regionu nije mogao da učini kada su u pitanju srpske žrtve", rekao je Selaković i dodao da su Srbi miroljubiv narod koji gleda u budućnost.

"Osuđujemo i zločine srpskih jedinica, ali i onih koji su učinjeni nad Srbima. Svaki zločin treba da bude kažnjen, kao i pojedinac koji je učestvovao. Ne sme da se svaljuje kolektivna krivica za zločine koje su učinili ljudi sa imenom i prezimenom", rekao je ministar.

Reakcije na odluku Tribunala pristižu i danas.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je ocenilo da je presuda Karadžiću ispolitizovana.

"Mi smo odavno govorili da je rad Haškog tribunala politizovan. Na žalost, svi predmeti koji su tamo razmatrani bili su jednostrani, nisu razmatrani zločini koje su izvršili kosovski lideri i vojnici. Takve greške u radu Tribunala su nedopustive", izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

Njujork tajms u današnjem izdanju ističe da presuda bivšem Karadžiću na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih zločina treba da posluži kao upozorenje vođama u svetu da će odgovarati za eksploatisanje ekstremističkih stavova.

U uredničkom komentaru uticajnog američkog lista se navodi da je jučerašnjom presudom sud UN obezbedio "zakasnelu meru pravde za žrtve nekih od najgorih zločina posle Drugog svetskog rata".

Vašington post smatra da je ovom presudom haški sud pomogao demokratiji u bivšoj Jugoslaviji.

U uredničkom stavu ocenjuje se da nijedna od oko 80 presuda Haškog tribunala "nije važnija" od osude Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH 1992-95.

"Postoji mnogo razloga da se kritikuje Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, posebno zbog suđenja brzine puža, koja su usledila posle dugih odlaganja hapšenja Karadžića i Mladića. Ipak rad Tribunala, sada krunisan Karadžićevom presudom, i pored svega je pomogao konsolidovanju demokratije u bivšoj Jugoslaviji ustanovljavanjem mere pravde koja je retrospektivna ali ne i osvetnička. Točkovi pravde sporo melju, ali melju", navodi Vašington post.

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, ocenio je da je presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nasilje nad istinom i pravom, a skandaloznom je čini to što je njom istovremeno izrečena presuda i njegovom ocu u procesu u kom nije učestvovao.

Komentari (5)

Mauzer

25.03.2016 13:59

Selakovicu pricas gluposti.

vera

25.03.2016 14:11

Muka mi je od SNS-a i ovakvih poltrona. SNS je bila partija kojoj sam verovala i dala svoj glas. Nikada vise a ja se stidim da sam im toliko verovala.

SasaV

25.03.2016 16:49

Koga se Vi misevi politicari stidite???Onih koji su branili narod i drzavu???J..em Vas u usta zvalava!!! Kao i pre,kad je muka ajd Zivojine Misicu brani drzavu i narod udario austrougar a kad treba slaviti po Beogradu,slavi fukara i ratni profiteri nema Zivojina junaka,kako tada tako sada.

Marija

25.03.2016 18:31

Ljudi, pogledajte transkript sa sudjenja Milosevicu kada je svedok bio Erdemovic, 25. avgust 2003. Postoji na internetu na srpskom jeziku i vidi se da je iz dokumentacije Fonda za humanitarno pravo. Prosto neverovatno da niko iz vlasti to nije istrazio. Milosevic je gotovo dokazao da je zlocin izvrsen po nalogu stranih sluzbi, za sta je 10. diverzantskom odredu isplaceno 12kg zlata. Svi su dobili lazne pasose i u okviri francuske vojske otisli u Zair. Pominju se imena francuskih obavestajaca

VODJA

25.03.2016 23:33

NECE UPIRATI U VAS ZBOG KARADJICA VEC ZBOG KUPLJENIH ,POKRADENIH DIPLOMA ,ZBOG DIPLOMATA KOJI SU CLANOVI ORGANIZOVANOG KRIMINALA ,ZBOG SEFA DIPLOMATIJE STO NEZNA ENGLESKI ,ZBOG POLITICARA KOJI SE BAVE PRANJEM NOVCA ITD