Britanska kraljevska porodica
Foto: Profimedia/Foto: Profimedia

Vest da je kralju Čarlsu dijagnostikovana opaka bolest iznenadila je svet, a detalji o istoj obavijeni su velom tajni.

Britanska kraljevska porodica jedna je od najimućnijih porodica sveta, vole ih na svim kontinentima, a uprkos slavi, novcu i uticaju, takođe ih prate i brojni skandali, razvodi, bolesti...

Princeza Dajana

Foto: Printscreen/instagram

 

Tragična smrt princeze Dajane, navodno vanbračno dete kralja Čarla i brojne druge misterije kriju se od javnosti i ignorišu, a istoričari tvrde da kraljevska porodica strahuje od velikog prokletstva koje datira još od vremena vladavine slavne Viktorije, piše Stil.

O važnosti kraljice Viktorije za zemlju govori i činjenica da je celo jedno doba nazvano po njoj. Postala je kraljica sa 18 godina i vladala je ukupno 63 godine. Ono što je kontroverzna, a tiče se Viktorije je podatak da je njen suprug zapravo bio i njen rođak!

kralj čarls

Tanjug/Ap

 

Bolesti u kraljevskoj porodici

Prvi zabeleženi slučaj hemofilije u porodici bio je kod princa Leopolda, četvrtog deteta kraljice Viktorije. Raniji slučajevi bolesti nisu poznati, no pretpostavlja se da je do mutacije došlo kod kraljičinog oca, Edvarda Augustusa, vojvode od Kenta. Kraljica Viktorija je prvi poznati član kraljevske porodice koja je nosilac hemofilije. Isto je važilo i za njene dve kćeri, a brakom su hemofiliju prenele na nemačku, rusku i špansku kraljevsku porodicu.

Hemofilija je imala značajnu ulogu u dvorskim krugovima Evrope u 19. i 20. veku. Kraljica Viktorija, koju nazivaju i "bakom Evrope", imala je mutaciju na X hromozu koja je uzrokovala nedostatak tzv. faktora IX i sprečio normalno zgrušavanje krvi. No, njenu muški potomci su oboleli od te bolesti, a ćerke i unuke prenosile su defektni X hromozom.

 

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading