Milena
Foto: Alo/Foto: Blic/privatna arhiva

Danas se obeležava pet godina od smrti jedne od najpoznatije srpske i jugoslovenske glumice Milene Dravić. Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, prekoputa Crkve Aleksandra Nevskog.

Glumom je počela da se bavi još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski redatelj František Čap sa kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" u ulozi Marije. Potom u relativno kratkom vremenskom roku ostvaruje još nekoliko filmskih uloga, a presudna u njenoj karijeri bila je ona u filmu "Prekobrojna" hrvatskog redatelja Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave doniela i "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli.

U karijeri koja je trajala 60 godina, Milena Dravić snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade.

Na televiziji je glumila u brojnim dramama i TV serijama, od kojih je najpoznatiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem sa kojim je bila u braku od 1971. do 2016. godine kada je Gaga preminuo.

Nedugo nakon suprugove smrti, teško se razbolela. Preminula je 14. novembra 2018. godine u beogradskoj klinici "Bežanijska kosa".

Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju pored svog supruga, uz više stotina ljudi, među kojima su bili brojni glumci poput Petra Benčine, Anice Dobre i Radeta Šerbedžije, te Milenini prijatelji i kolege. 

U znak sećanja Jugoslovenska kinoteka je priredila svojevrsni maraton sa pet njenih filmova, koji će biti prikazani danas u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

Od podneva do večeri nizaće se filmovi u kojima je igrala diva srpskog i jugoslovenskog glumišta. Program otvara „Prekobrojna“ (1962) Branka Bauera, koja joj je donela prvu „Zlatnu arenu“ na festivalu u Puli. Tu su i „Poseban tretman“ (1980) Gorana Paskaljevića, za koji je nagrađena na festivalu u Kanu, kao i kontroverzni „WR – Misterije organizma“ (1971) Dušana Makavejeva. Ulaz na projekcije je besplatan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading