Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dve osobe, povređeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

Ruske snage su uzvratile udarima na Odesku, Zaporošku, Sumsku i Dnjepropetrovsku oblast, kao i na industrijski kompleks i stambena naselja u Harkovu i okolini, gde je stradalo dvoje civila. 

Dok traju borbe, Moskva planira da uspostavi centar za razvoj dronova i druge robotske opreme u vojne svrhe, potvrdio je ministar odbrane Sergej Šojgu.

Predlog o 60,8 milijardi dolara vrednog paketa pomoći za Ukrajinu prošao je glasanje u Predstavničkom domu SAD, koji je pod kontrolom republikanaca, i ide na potvrdu u Senat.

Upravo zato, predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski istakao je novčanu pomoć od Evropske unije i zemalja sa kojima Kijev ima bilateralne odnose, te moguću donaciju Sjedinjenih Država, kao glavne izvore finansiranja vojske i ključne za opstanak države. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

RUSI NA KORAK DO KLJUČNOG GRADA! Prišli na svega 3 kilometra, drhti Ukrajina

Rusija je u nedelju saopštila da su njene snage zauzele teritoriju u blizini ključnog bojnog grada Časiv Jar u istočnoj Ukrajini

RUSKA VOJSKA ZAPLENILA UNIŠTEN NEMAČKI TENK

 

 

Zelenskise oglasio na Telegramu

 

 

Ruska vojska potpuno je oslobodila selo Bogdanovka u samoproglašenoj DNR

Ruske trupe su preuzele kontrolu nad selom Bogdanovka na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, navodi se danas u izveštaju ruskog Ministarstva odbrane.

"Jedinice Južne grupe potpuno su oslobodile selo Bogdanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici", saopštio je Ministarstvo, prenela je agencija RIA Novosti. Pored toga, ruske trupe su poboljšale situaciju duž linije fronta i porazile ljudstvo i opremu 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Krasnogorovka.

SAD upumpavaju oružje režimu u Kijevu da bi se borio do poslednjeg Ukrajinca

SAD su spremne da upumpavaju oružje režimu u Kijevu kako bi bio u stanju da se bori do poslednjeg Ukrajinca, da nastavi, između ostalog, terorističke napade na rusku teritoriju, sabotaže i ubistva novinara, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Vladajuća elita u Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na partijsku pripadnost, spremna je da oružjem napumpava režim u Kijevu kako bi bio u stanju da se bori do poslednjeg Ukrajinca", navodi se između ostalog u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA Novosti.

Forbs: Rusija i Ukrajina se prilagođavaju sledećoj fazi rata

Rat između Rusije i Ukrajine evoluirao je tokom proteklih 26 meseci, pošto su obe vojske uvele korišćenje nove tehnologije, usvojile nove strategije i pokušale da slome svog protivnika, piše magazin "Forbs".

Sukob je počeo invazijom ruske vojske u punom obimu, koju je dočekala čvrsta ukrajinska odbrana koja ga je zaustavila, naveo je magazin. To je dovelo do iscrpljujuće borbe širom južne i istočne Ukrajine, pri čemu je Rusija polako napredovala.

Kako sukob ulazi u treće leto borbe, očekuje se još jedna promena, pri čemu će Rusija obnoviti ofanzivu, a Ukrajina u skladu s tim prilagoditi svoju odbrambenu strategiju, ističe list.

Razgovor o Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo i poljski predsednik Andžej Duda razgovarali su o pružanju dalje pomoći Ukrajini, saopštila je pres služba šefa kanadske vlade.

Strane su "potvrdile svoju stalnu podršku Ukrajini" i razgovarale o opcijama za pružanje dalje pomoći Kijevu, precizira se u saopštenju.

Amerika razmatra novi potez koji će razbesneti Moskvu

Ruska ratna mornarica odbila ukrajinski raketni napad na brod kod Sevastopolja

Ruske snage odbile su raketni napad na jedan od ratnih brodova ruske ratne mornarice kod Sevastopolja, saopštio je guverner Krima Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

"Jutros su ruske snage na jednom od ratnih brodova odbile napad protivbrodskom raketom", napisao je Razvožajev i dodao da je zbog krhotina koje su padale izbio manji požar koji je ubrzo ugašen, prenosi RIA Novosti. Istovremeno, guverner je pozvao građane da veruju samo informacijama iz zvaničnih izvora. Oružane snage Ukrajine neprestano pokušavaju da napadnu brodove Crnomorske flote, kao i grad Sevastopolj i glavnu bazu u tom gradu.

 

Kijev: Pogođena dva naselja u Sumskoj oblasti

Lokalne vlasti su saopštile da su tokom noći i jutra u tri napada gađana naselja u pograničnom delu Sumske oblasti, prenosi Ukrinform.

Kako navode, granatirana su naselja Krasnopilsk i Seredino-Burdsk, a nije saopšteno ima li povređenih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading