Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

Volodimir Zelenski upozorio je da će krajem maja ili u junu početi velika ruska ofanziva i da Ukrajina za to nije spremna. Vladimir Putin odbacio je optužbe da Rusija planira borbu protiv Evrope kao "potpunu besmislicu".

Vladimir Putin nije potvrdio da li se sprema velika ruska ofanziva, ali jeste da Moskva ne planira invaziju na Evropu, rekavši da je to "potpuna glupost".

Međutim, ruski lider je zapretio da će aerodromi trećih zemalja s kojih poleti F-16 biti legitimna ruska meta.

Dok Kijev vanredno traži od NATO-a da ga snabdeju dodatnim sredstvima protivvazdušne odbrane, ruske snage nastavljaju s napadima na ukrajinske oblasti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

 

U Lugansku uhapšen ukrajinski špijun umešan u napad na Lugansk u maju 2023.

Državljanin Ukrajine, koga je regrutovala Ukrajinska služba bezbednosti (SBU), uhapšen je i pritvoren na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republice (LNR). On je tokom ispitivanja priznao da je vršio izviđanje pre napada britanskih projektila "Storm Shadow" na preduzeće ''Poli-Pak'' u Lugansku u maju 2023. godine, kada je ranjeno šestoro dece. 

 

Oleksij Danilov novi ambasador Ukrajine u Moldaviji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odobrio je kandidaturu bivšeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksija Danilova za ambasadora Ukrajine u Moldaviji.

 

Sirski: Ruska artiljerija donosi prednost

Ruska vojska ima šestostruku prednost u broju municije, koju koristi na bojnom polju, u odnosu na Oružane snage Ukrajine, izjavio je glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Aleksandar Sirski u intervjuu agenciji "Ukrinform".

 

Eksplozije u Odesi

 

 

Zelenski poslao poruku 

 

 

Zaharova: Rusija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini

Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini, čiju mogućnost je pomenuo ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije je Kuleba rekao da bi pregovori sa Rusijom o rešavanju oružanog sukoba sa Ukrajinom mogli da se održe između prvog i drugog samita o "formuli mira" predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, preneo je TASS.

Služba bezbednosti Ukrajine

Foto: Shutterstock

 

 

Novi masovni napad na energetski sektor

Termo i hidroelektrane oštećene su u centru i na zapadu Ukrajine nakon eksplozija, javila je ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo na svom Telegram kanalu 

Rumunija saopštila da je pronašla fragmente drona u blizini granice sa Ukrajinom

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su na rumunskoj teritoriji, na farmi kod Dunava, blizu granice sa Ukrajinom u pronađeni delovi za koje se pretpostavlja da su pripadali dronu.

U saopštenju se navodi da su fragmenti pronađeni u četvrtak veče na ostrvu Braila i da rumunsko Ministarstvo odbrane zajedno sa policijom istražuje taj incident.

RUSI NAPALI UKRAJINU RAKETAMA Eksplozije odjekuju na frontu, aktivirali se poljski avioni!

Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjepra, pri čemu je najmanje jedna osoba povređena, rekao je regionalni guverner, dok su ukrajinski mediji izvestili o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.

UKRAJINCI NA FRONTU NEZADOVOLJNI Britanski tenkovi im teški

Oružane snage Ukrajine praktično ne koriste britanske tenkove čelendžer 2 za njihovu namenu zbog prevelike mase borbenih vozila

Zelenski razgovarao sa predsedavajućim američkog Predstavničkog doma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao telefonom sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkom Džonsonom. "Zahvalio sam njemu, američkom narodu i predsedniku Bajdenu na njihovoj podršci Ukrajini od početka ruske invazije", napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da je obavestio Džonsona o situaciji na bojnom polju, a "posebno o dramatičnom porastu vazdušnog terora Rusije". "Samo prošle nedelje, ka ukrajinskim gradovima i naseljima lansirano je 190 projektila, 140 bespilotnih letelica 'šahed' i 700 vođenih vazdušnih bombi. Najveća hidroelektrana je isključena", naveo je Zelenski. Istakao je da je od "vitalnog značaja" brzo usvajanje američke pomoći Ukrajini u Kongresu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading