"ODBROJANI SU MU DANI" Putin dobio jezive pretnje, Ukrajina sprema žestoki napad
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

- Krimskom mostu su odbrojani dani. Mislim da ne moramo dugo da čekamo, to će biti sigurno ove godine - dodao je Nežpapa u intervjuu sa Dmitrom Gordonom, novinarom i bivšim članom Gradskog veća Kijeva.

Krimski ili Kerčki most dug oko 19 kilometara otvoren je četiri godine nakon pripajanja Krima Rusiji i od tad je ključna ruta za snabdevanje i logistiku poluostrva.

Od početka rata u Ukrajini most je više puta, uglavnom bezuspešno, gađan raketama i pomorskim dronovima. U oktobru 2022, kamion napunjen eksplozivom eksplodirao je dok je išao duž mosta, pri čemu su stradale tri osobe i naneta šteta koja je mesecima nadoknađivana. U julu prošle godine, ispod konstrukcije je eksplodirao čamac-dron koji je ubio dva civila i četrnaestogodišnju devojčicu ostavio bez roditelja.

Vladimir Putin opisao je napad kao "brutalan" i besmislen iz vojne perspektive, objašnjavajući da se most više ne koristi za transport borbene opreme i municije.

Prvi zamenik predsednika komiteta ruske Državne dume za pitanja odbrane Aleksej Žuravljov, ranije je, međutim, rekao "da su ukrajinske oružane snage imale priliku da dignu u vazduh Krimski most, odavno bi to uradile".

Žuravljov je dodao da je most za Zapad "kao trn u oku", jer svedoči o tome da Rusija ulaže velike napore u unapređenje i razvoj poluostrva, za razliku od "ranijih privremenih vlasnika".

Direktor Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk, takođe je, u intervjuu datom krajem godine, poručio da će Krimski ili Kerečki most biti "legitimna meta" za Ukrajince, uprkos tome što je reč o civilnom objektu.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading