Putin
Foto: Alo/Ilustracija

Izveštaj poslanika upozorava da je vojska preopterećena i da Velika Britanija neće biti spremna za borbu dok ministri ne otklone nestašice zaliha i pojačaju rezerve.

Komitet za odbranu je godinu dana pripremao izveštaj koji upozorava da je municija u Velikoj Britaniji daleko ispod nivoa potrebnog da se sa sigurnošću suprotstavi eventualnoj pretnji ruske vojske.

General Nik Кarter, nekadašnji oficir britanske vojske i bivši načelnik štaba odbrane upozorio je da će vojska iscrpiti svoje borbene sposobnosti posle nekoliko meseci sukoba.

Kako su naveli, dve milijarde funti dodeljenih britanskoj vojsci prošle godine, sada treba da se potroši na popunjavanje praznina u odbrani, umesto na povećanje rezervi.

Ova innformacija se pojavila usred stalnih izveštaja iz celog sveta da bi Rusija mogla da napadne NATO. Zapadna alijansa je nedavno započela svoje najveće ratne igre od kraja Hladnog rata. Više od 90.000 vojnika učestvuje u višemesečnoj vežbi na severoistoku Evrope kako bi uvežbali odgovor NATO u slučaju šire ruske invazije.

Izveštaj se pojavio nakon što je britanski vodeći nosač aviona HMS Kraljica Elizabeta u nedelju povučen sa NATO vežbe zbog neispravne osovine propelera. Trebalo je da isplovi iz Portsmuta da učestvuje u vežbama, međutim, nije dorastao zadatku i biće zamenjen drugim brodom..

Hepi je objasnio da b u slučaju rata NATO i Rusije glavna uloga Britanije bila borba u arktičkim uslovima koji su najteži na svetu. Takođe je za San naglasio potrebu da vlada donosi "teške izbore" kako bi što je brže moguće povećala potrošnju za odbranu.

Izveštaj poslanika, međutim, sugeriše da je Ujedinjeno Кraljevstvo daleko od spremnosti za rat sa Rusijom, a kamoli za rat u ledenim pustošima.

- Oružane snage Velike Britanije su se rasporedile iznad svojih kapaciteta kao odgovor na pogoršanu bezbednosnu situaciju, ali imaju manjak sposobnosti i zaliha i gube osoblje brže nego što mogu da ga regrutuju - navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading