Volodimir Zelenski
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

"Brojni aktuelni makroekonomski parametri i trendovi ukazuju na neizbežan kolaps privrede u tekućoj 2024. godini, što je potpuno suprotno od nerazumno preuveličanih prognoza o delimičnom oporavku ukrajinske privrede koje su objavili MMF i Svetska banka", navodi Medvedčuk u tekstu na sajtu pokreta.

Podaci o promenama BDP-a najbolje pokazuju ekonomski pad Ukrajine, ukazuje Medvedčuk.

Prema podacima Ministarstva privrede i Državne službe za statistiku zemlje, republički BDP je u periodu od 2022. do 2023. godine smanjen za više od 25 odsto, a inflacija je u istom periodu premašila 32 odsto, piše on.

"Ukrajina je i dalje na dnu svetske i evropske ekonomske rang liste, najgora je u Evropi po BDP po glavi stanovnika (4.534 dolara) i prosečnoj mesečnoj plati (470 dolara)", dodaje Medvedčuk.

"Teška situacija se primećuje u pet oblasti. Jedna od kritičnih je poljoprivreda. Izvoz biljnih proizvoda opao je za 9,2 odsto u deset meseci prošle godine. Do 29. decembra u Ukrajini je mleveno oko 58,4 miliona tona žitarica, u poređenju sa 84 miliona tona 2021. godine", primećuje on.

U industriji je, kako navodi, ukupan pad za 2022. godinu i devet meseci 2023. iznosio 35,2 posto, tačnije u hemijskoj industriji dostigao je 66,5 procenata, u metalurgiji  71,1.

"Promet robe je u istom periodu opao za 8,4 posto. U spoljnotrgovinskoj razmeni zabeležen je pad izvoza od 47,4 odsto. Obim izvoza robe nakon ovakvog kolapsa procenjuje se na svega 29,8 milijardi dolara. Istovremeno, negativni trgovinski bilans je porastao na 22,3 milijarde dolara prošle godine", navodi on.

Pritom, ukrajinski javni dug dostigao je još jedan rekord od 140,8 milijardi dolara, dodaje.

Od kako je Vladimir Zelenski na vlasti dug je porastao sa 81,9 milijardi dolara na sadašnji nivo, ističe i pojašnjava da su zaštićene budžetske stavke pokrivene samo zahvaljujući zaduživanju spolja.

Ukrajina je od "partnera" prošle godine dobila skoro 43 milijarde dolara u poređenju sa približno 31 milijardom u 2022. godini, piše Medvedčuk pozivajući se na Ministarstvo finansija Ukrajine. U 2024. postoji rizik da se dužnička kriza dodatno produbi, upozorava Medvedčuk.

"Unutrašnje i eksterne pozajmice u iznosu od 2,194 triliona grivni, ili 56,8 milijardi dolara, planirane su za pokriće budžetskog deficita, što pogoršava ionako kritičnu zavisnost finansijskog i budžetskog sektora zemlje od Zapada", naglašava.

Uz sve to, potencijal domaćeg potrošačkog tržišta u Ukrajini je "kritično nizak", dodaje.

Kupovna moć stanovništva je konstantno najniža u Evropi, a prosečna mesečna plata u republici od 470 dolara je jedan i po puta niža nego u susednoj Moldaviji, navodi.

Ukrajina pod režimom Zelenskog "ima izuzetno negativne izglede 2024. godine, a aktuelna vlast je teritoriju Ukrajine pretvorila u potrošni materijal Zapada i u izgnanika na evropskom kontinentu", zaključuje ukrajinski političar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading