Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Moskva tvrdi da je osujetila ukrajinski udar iznad Crnog mora. Nemačka poslala novi paket vojne pomoći Kijevu. Vašington tvrdi da Moskva pregovara sa Iranom o kupovini balističkih raketa kratkog dometa.

Rusija krije sledeći korak

Ministarstvo odbrane Rusije naredilo je vojsci da uđe u "mod tišine", odnosno da se u zoni Specijalne vojne operacije be sme poštuje režim informativne tišine. To se dešava kada se sprema velika kombinovana operacija.

Istog momenta, vojnici Oružanih snaga Rusije prestali su da na Telegramu objavljuju kako se odvijaju stvari na frontovima u Ukrajini. Nema više  ni video snimaka ili komentara o borbama na frontu. Vojnik sa pozivnim znakom "Vođa", koji je na Telegramu vodio dnevnik napada na Avdijevku, napisao je da je bio primoran da izbriše kanal. 

Zelenski: Dronovima jačamo vojsku

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je danas da ukrajinske vlasti pripremaju nove oblike saradnje sa partnerima u cilju jačanja vojnih kapaciteta sa bespilotnim letelicama.

-Planiramo sledeće nedelje značajne međunarodne susrete i nove forme saradnje sa partnerima, posebno u pogledu dronova, u pogledu jačanja naših sposobnosti u upotrebi bespilotnih letelica i u suzbijanju ruskih bespilotnih letelica, kao i u jačanju sposobnosti radio-elektronskog ratovanja", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Dejstvo PVO nad Belogorodom

Ruske PVO snage oborile su vazdušnu metu koja je letela u pravcu Belgoroda, saopštio je gubernator Belgorodskog regiona Vjačeslav Gladkov.

Kako je rekao, jedna meta je oborena, a tom prilikom nije načinjena nikakva materijalna šteta i u incidentu nije bilo povređenih.

Veliki gubici Ukrajine

Ruska vojska odbila je dva napada ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu a protivnik je izgubio više od 190 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na redovnom brifingu za novinare.

Kako je navedeno, ruske snage su na zaporoškom pravcu nanele poraz trima ukrajinskim brigadama, koje su ostale bez 25 vojnika i tenka.

Ruska PVO uništila je šest ukrajinskih protivbrodskih raketa "neptun" iznad Crnog mora

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su šest ukrajinskih protivbrodskih projektila "neptun" iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Dana 6. januara 2024. godine, oko 17.00 časova po moskovskom vremenu, zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvede teroristički napad protivbrodskim raketama 'Neptun' na objekte na teritoriji Ruske Federacije", naglasili su oni.

Američki obaveštajac: Odesa, Harkov, Nikolajev i Dnjepropetrovsk biće deo Rusije

Po završetku sukoba u Ukrajini Odesa, Harkov, Nikolajev i Dnjepropetrovsk će ući u sastav Rusije, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

- Pretpostavka je da će sve biti završeno u septembru - rekao je on.

U Belgorodu otkazane večernje službe za Božić

Večernje službe u Belgorodu za Božić su otkazane zbog bezbednosne situacije, izjavio je danas gradonačelnik Valentin Demidov. "Želeo bih da vas upozorim da su, u dogovoru sa vladikom Jovanom, danas otkazane večernje službe u Belgorodu zbog operativne situacije", napisao je Demidov na svom Telegram kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Eksplozije su se dogodile oko 15.00 časova, nakon čega se na nebu iznad grada pojavio crni dim.

Ukrajinska vojska samo na donjeckom pravcu izgubila 190 vojnika

Ruska vojska odbila je dva napada ukrajinskih snaga na donjeckom pravcu a protivnik je izgubio više od 190 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na redovnom brifingu za novinare.

Kako je navedeno, ruske snage su na zaporoškom pravcu nanele poraz trima ukrajinskim brigadama, koje su ostale bez 25 vojnika i tenka.

Ruska PVO je oborila ukrajinski helikopter Mi-8 u Hersonskoj oblasti kod mesta Tjaginka, dok je u LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti uniptila 29 ukrajinskih bespilotnih letelica. Četiri ukrajinske rakete presretnute su u poslednja 24 sata.

Na južnodonjeckom pravcu ruske jedinice su porazile ukrajinsku brigadu kod Novomihajlovke, a protivnik je izgubio 90 vojnika, dok su na kupjanskom pravcu odbijena četiri napada a ukrajinska vojska izgubila 80 vojnika.

Na krasnolimanskom pravcu protivnička vojska izgubila je 100 vojnika.

Ruska vojska je u DNR dronovima uništila komandni punkt operativno-taktičke grupe ukrajinske vojske „Donjeck“.

Donjeck gađan kasetnom municijom

Ukrajinske snage gađale su Donjeck kasetnom municijom, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru ta koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

 

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine
Rusija traži sednicu SB UN

Rusija je tražila da 22. januara bude održana sednica SB UN o isporukama oružja Kijevu, rekao je za Sputnjik izvor u Savetu bezbednosti.

Veliki gubici Kijeva kod Kleščejevke

Ukrajinske snage su u oblasti oko mesta Bogdanovka, Kurdjumovka i Kleščejevka izgubili 280 vojnika i višecevni bacač raketa "vampir", izjavio je načelnik pres centra grupe "Jug" Vadim Astafjev.

Ukrajina tvrdi da je pogodila rusko komandno mesto na aerodromu na Krimu

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine pogodilo je rusko komandno mesto na aerodromu "Saki" na Krimu, izjavio je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je protivvazdušna odbrana uništila četiri ukrajinske rakete iznad Krima

Presretnute četiri ukrajinske rakete iznad Krima

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazdušna odbrana uništila četiri ukrajinske rakete iznad poluostrva Krim.

Ukrajinsko groblje

Foto:AP

 

 

Od kada je počela napad na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o pokušajima napada ukrajinskih dronova na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.

Optužbe Zapada

Vazduhoplovne snage Ukrajine saopštile su da su oborile 21 od 29 ruskih dronova čije su mete bile u šest regiona od juga ka zapadu zemlje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi PVO uništili ukrajinsku protivbrodsku raketu "neptun" iznad severozapadnog dela Crnog mora.

SAD i Velika Britanija optužile su Rusiju da u ratu koristi severnokrejske balističke rakete.

Vašington je takođe naveo da Rusija pregovara sa Iranom o kupovini balističkih raketa kratkog dometa.

Nemačka je poslala novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje PVO rakete, artiljerijsku municiju, borbena vozila pešadije, radare, kamione i drugu opremu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lule

06.01.2024 13:46

Rusija je suverena zemlja i ima pravo da kupuje od koga hoće i prodaje kome hoće.