Savet bezbednosti
Foto: AP/Sergei Bobylev (POOL)

Po njegovim rečima, tokom pregovora u Istanbulu postignut je kompromis koji je bio „drugačiji od prvobitnog ultimatumskog predloga Rusije“ koji je iznet u Minsku (u prvim danima sukoba), prenosi Sputnjik. 

Međutim, kompromisni dogovori iz Istanbula su „iz nekog razloga“ odbačeni.

- Sa ruskom delegacijom smo praktično dva meseca, tokom marta i aprila, razgovarali o mogućem sporazumu o mirnom rešenju situacije između Ukrajine i Rusije. Mi smo, kao što znate, sklopili takozvani 'Istanbulski dogovor'. Krajem aprila bili smo blizu toga da završimo rat nekom vrstom mirnog rešenja. Iz nekih razloga to je odloženo - rekao je Čali.

On smatra da je odluka da se prihvati tekst tog dogovora „koji je bio daleko od prvobitnog predloga Rusije“ – lična inicijativa predsednika Putina.

- Putin je zaista želeo da postigne mirno rešenje situacije sa Ukrajinom. To je veoma važno da se zapamti - kazao je diplomata.

Pregovori o rešavanju sukoba između Rusije i Ukrajine počeli su ubrzo nakon početka specijalne operacije u februaru 2022. godine. Strane su održale nekoliko rundi pregovora uživo, uz posredovanje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, i nekoliko putem video veze.

Krajem marta 2022. godine delegacije dve zemlje sastale su se u Istanbulu. Šef ruskih pregovarača Vladimir Medinski tada je rekao da su strane postigle napredak. Kijev je, prema njegovim rečima, ponudio i neutralni status Ukrajine u zamenu za bezbednosne garancije. Međutim, u maju je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a potom i kancelarija ukrajinskog predsednika, saopštilo da su pregovori obustavljeni.

Putin je nakon toga rekao da je ukrajinska strana parafirala sporazum sa dogovorima koji su postignuti u Istanbulu, ali su ga nakon povlačenja ruskih trupa iz Kijevske i Černigovske oblasti bacili „na smetlište istorije“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading