UKRAJINA MORA DA SMISLI PLAN B! Stigao video snimak sa jasnim zahtevima, šta će sada Zelenski da uradi?
Foto: EPA/Alo! Ilustracija/EPA

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko pozvala je danas predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da predstavi Ukrajincima takozvani plan B, koji bi zemlju trebalo da izvede iz „teškog i dosta tragičnog položaja“.

- Želim da se obratim predsedniku i da ga pitam. Da, danas smo svi za pobedu, za Ukrajinu, za teritorijalni integritet. Ali, Ukrajini će biti veoma teško da dugoročno vodi dugotrajne ratove poput ovog koji se danas vodi. I zato molim predsednika: ponudite zemlji plan B za našu pobedu. Ponudite izlaz iz ove teške, prilično tragične situacije. Pokažite svoje vođstvo. Moramo delovati jasno, racionalno, strateški i pobednički. A ne da idemo u slep ugao, ako se to nekome sviđa - rekla je Timošenko u videu, koji prenose ukrajinski mediji.

Bivša premijerka Ukrajine nije pak nagovestila šta bi taj plan B mogao biti. Zna se, s druge strane, da „plan A“ Zelenskog predviđa nastavak borbi do povratka na granice iz 1991. godine i nespremnost da se pregovara sa Moskvom o bilo kakvom prekidu vatre, dok je na vlasti predsednik Rusije Vladimir Putin.

Osim toga, Timošenko je predložila da se na front pošalju pripadnici svih bezbednosnih struktura zemlje – od policije i državnog tužilaštva, preko drugih agencija za sprovođenje zakona, budući da svi oni znaju kako da koriste oružje i „umeju da ratuju“. To je, kako ocenjuje, bolje, nego da se uzrast za mobilizaciju spusti s 27 na 25 godina.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading