"HIROVIT JE, NE ZNA ŠTA RADI" Ukrajinci se pobunili, protiv Zelenskog, Putin pretrpeo veliki gubitak
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Moskva tvrdi da su za nedelju dana ruske snage izvele 27 napada visokopreciznim oružjem i dronovima na aerodromsku infrastrukturu ukrajinske vojske, arsenale i skladišta municije.

U istom periodu je, kažu, odbijeno 17 napada ukrajinskih snaga. Ukrajina otvara dodatni granični prelaz sa Poljskom za kamione.

Baterija sistema „grad“ Centralnog vojnog okruga ruskih snaga uništila je područje raspoređivanja ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

UŽIVO 

22.39 -Berlin: Više nema potrebe za oslobađanjem Donjecka i Krima

Nemačka ubeđuje Ukrajinu da je situacija na frontu za nju uspešna, čak i uprkos nedostatku prodora. I da to već postaje odredba koja može postati osnova za pregovore.

22.13- Vilders protiv naoružavanja Kijeva

Lider stranke koja je pobedila na izborima u Holandiji potvrdio da se protivi isporuci oružja Ukrajini.

20.46- EK ispunila zadatak: Preporučila početak pregovora sa Ukrajinom

Evropska komisija je saopštila da su u toj organizaciji ispunili svoj zadatak time što su preporučili da se počnu pregovori sa Ukrajinom o članstvu u Evropskoj uniji, a sve naredne korake treba da preduzmu članice EU.

17.04-Umerov razgovarao sa Stoltenbergom o vojnim potrebama Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas nepokolebljivu podršku Alijanse Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom u Briselu.

Stoltenberg i Umerov su razgovarali o najnovijim dešavanjima na ratištu i hitnim vojnim potrebama Ukrajine.

16.55- Bugarska stavila veto

Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na odluku o isporuci bugarskih oklopnih vozila Ukrajini.

On je vratio na novu raspravu u parlamentu Zakon o potvrđivanju sporazuma kojim Bugarska daje Ukrajini besplatno oklopnu opremu. U razlozima za veto navedeno je da narodni poslanici nisu bili dovoljno upoznati sa konkretnim parametrima donacije, što im onemogućava objektivnu procenu da li obezbeđena oprema više nije neophodna Bugarskoj, navodi se u saopštenju na sajtu predsednika Bugarske.

15.48- Žestoko na frontu

 

 

14.51 Eksplozije u dve oblasti

U Nikolajevskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal "Strana".

14.15 Prekid isporuke oružja

Prekid isporuka američkog oružja u Ukrajinu, koji se može dogoditi do kraja godine, ako Kongres ne odobri dodatno finansiranje, povećaće verovatnoću pobede Rusije, izjavila je direktor administrativno-budžetske uprave Bele kuće Šalanda Jang u pismu predsedniku Predstavničkog doma Majku Džonsonu, prenosi Frans Pres.


Prema informacijama portala „Volstrit džurnal“, pismo predstavlja jednu od najsnažnijih poruka Bele kuće Kongresu kada je reč o pomoći Kijevu. "Mi trenutno nemamo novca i gotovo da nemamo vremena", piše Jang.

14.00 Priveden ukrajinski špijun

U Luganskoj Narodnoj Republici priveden je ukrajinski špijun koji je prikupljao informacije o ruskim vojnicima, saopštila je Sputnjiku regionalna uprava Federalne službe bezbednosti.

Istraga je utvrdila da je stanovnik LNR pružao pomoć Oružanim snagama Ukrajine, prikupljajući podatke vojnog karaktera o lokacijama ruskih boraca i tehnike.

Istovremeno, on je za to koristio tehnička sredstva dobijena od neprijatelja.

Protiv muškarca je pokrenut krivični postupak zbog špijunaže.

13.37- Ispovest ukrajinskog vojnika

13.15 Bolton upalio alarme, rat u Ukrajini na prekretnici

Ukrajinski sukob bi mogao da se završi pobedom Rusije ako SAD prebace sve svoje snage sa Kijeva na Bliski istok, izjavio je danas bivši pomoćnik za nacionalnu bezbednost 45. američkog predsednika Donalda Trampa, stalni predstavnik SAD pri UN Džon Bolton.

13.00 Prekid isporuke oružja

Prekid isporuka američkog oružja u Ukrajinu, koji se može dogoditi do kraja godine, ako Kongres ne odobri dodatno finansiranje, povećaće verovatnoću pobede Rusije, izjavila je direktor administrativno-budžetske uprave Bele kuće Šalanda Jang u pismu predsedniku Predstavničkog doma Majku Džonsonu, prenosi Frans Pres.

Prema informacijama portala „Volstrit džurnal“, pismo predstavlja jednu od najsnažnijih poruka Bele kuće Kongresu kada je reč o pomoći Kijevu. "Mi trenutno nemamo novca i gotovo da nemamo vremena", piše Jang.

12.20- Rusija potvrdila smrt  Vladimira Zavadskog


12.00 Bugarska odustala od pomoći Ukrajini

Predsednik Bugarske stavio veto na sporazum sa Ukrajinom o isporuci oklopnih transportera, veruje da bi zemlja mogla da ih koristi za svoje potrebe

11.41 Bugarska će proći isto kao Ukrajina 

Ako Bugarska nastavi da bude satelit Sjedinjenih Država i odluči, pod njihovim uticajem, da započne sukob sa Rusijom, deliće sudbinu Ukrajine, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu bugarskom novinaru Martinu Karbovskom.

10.58 Ukrajina napala skladište nafte

Ukrajinski dronovi napali su skladište nafte u Lugansku, saopštio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija.

On je za agenciju RIA Novosti rekao da je usled napada izbio požar, koji je ugašen. Nema povređenih.

Neposredno pre požara u gradu su se čuli zvuci PVO i karakterističan zvuk motora jurišnih dronova, navodi agencija.

10.00 Ukrajinske procene o ruskim gubicima

 

 

09.07 Oštećeni objekti u Nikolajevu

Infrastrukturni objekat i dalekovod oštećeni su u okrugu Baštanski u istočnoj ukrajinskoj oblasti Nikolajev nakon eksplozija, izjavio je u ponedeljak šef regionalne vojne administracije Vitalij Kim.

U ponedeljak uveče ukrajinska publikacija Zerkalo Nedeli javila je da su se čule eksplozije usred upozorenja o vazdušnom napadu u oblasti Nikolajev na jugu Ukrajine, prenose RIA novosti.

08.40- "Zelenski ne zna šta radi"

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se Ukrajina "kreće ka autoritativnom sistemu".

"U nekom trenutku, nećemo se razlikovati od Rusije, gde sve zavisi od hira jednog čoveka", rekao je Kličko za nemački Špigl.

08.10 Su-35 uništio radarsku stanicu

Ruski borbeni avion Su-35 uništio je radarsku stanicu Oružanih snaga Ukrajine na svatovskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Stanica je gađana raketama vazduh-zemlja H-31PM.

 

 

07.42 Bolton: Sukob u Ukrajini će se završiti pobedom Rusije ako SAD prestanu da pružaju vojnu pomoć Kijevu

Sukob u Ukrajini će se završiti pobedom Rusije ako SAD prestanu da pružaju vojnu podršku Kijevu, smatra Džon Bolton, koji je ranije bio pomoćnik za nacionalnu bezbednost prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Kako je naveo, Rusija „ima mnogo veću vojsku“ od Ukrajine, a Kijevu je potrebna „pomoć spolja“.

- U ratu na iscrpljivanje, ako ne pomognemo Ukrajincima, Rusija će pobediti - rekao je Bolton u intervjuu američkom novinaru Džonu Kastimatidisu.

- Mislim da ljudi u Predstavničkom domu i Senatu treba aktivnije da traže od Bajdena da napravi pobedničku strategiju za Ukrajinu. Ne samo da ne dozvolimo da Ukrajina izgubi, već da vide kako Ukrajina može da pobedi - navodi Trampov bivši pomoćnik za nacionalnu bezbednost. Prema njegovim rečima, vlasti SAD „treba da budu veoma zabrinute zbog ruske diplomatske ofanzive“.

Ona bi, kako veruje Bolton, mogla da „usledi u svakom trenutku“ i da omogući ruskoj strani da „pobedi za pregovaračkim stolom“ i „konsoliduje teritorijalne dobitke“.

- Moramo da se pripremimo za to - kaže on.

06.20 Kijev pokrenuo istragu o ubistvu dvojice ukrajinskih vojnika dok su se predavali

Ukrajinski zvaničnici pokrenuli su danas istragu o navodima da su ruske snage ubile ukrajinske vojnike koji su se predavali, što je, kako navodi AP, ratni zločin ako se potvrdi. Istraga je pokrenuta nakon što su se pojavili snimci na društvenim mrežama koji pokazuju da su dvojica uniformisanih muškaraca upucana iz neposredne blizine nakon što su izašli iz zemunice.

Na snimku se vidi kako vojnici, jedan od njih sa podignutim rukama, izlaze dok su bili na nišanu i ležu na zemlju pre nego što, kako se čini, grupa ruskih vojnika otvara vatru. Nije bilo moguće odmah potvrditi autentičnost snimka ili okolnosti u kojima je snimljen, a nije jasno ni kada se incident dogodio, naveo je AP. Ukrajinsko tužilaštvo je danas pokrenulo krivičnu istragu, nekoliko sati nakon što je pres kancelarija ukrajinske vojske u onlajn saopštenju navela da je snimak originalan.

"Na snimku se vidi kako grupa u ruskim uniformama puca iz neposredne blizine na dva nenaoružana vojnika u uniformi Oružanih snaga Ukrajine koji su se predavali", saopštilo je tužilaštvo na aplikaciji za poruke Telegram. Do sada se nisu oglasile ni ruska vlada niti vojska, navela je američka agencija. Kijev, njegovi zapadni saveznici i međunarodne organizacije za zaštitu ljudska prava više puta su optuživali Moskvu za kršenje međunarodnog humanitarnog prava otkako je pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Kremlj poriče te navode.

06.00 Zelenski želi da raspiše izbore u Ukrajini

Izdanje tvrdi da takvu odluku ne obavezuje dokument koji su potpisali poslanici Vrhovne rade, a u kojem se navodi da izbori u Ukrajini mogu biti održani tek šest meseci nakon ukidanja vanrednog stanja.

Novinari navode da bi Zelenski mogao da promeni mišljenje o održavanju izbora ako se sazna da će Valerij Zalužni odbiti da učestvuje na njima. Podaci društvenog istraživanja pokazuju da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine sada ispred predsednika u rejtingu poverenja Ukrajinaca. Detalji su u članku Gazeta.Ru.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading