Zelenski
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ.

Odbijanje održavanja izbora u Ukrajini nije konačno, piše Strana.ua.

Izdanje tvrdi da takvu odluku ne obavezuje dokument koji su potpisali poslanici Vrhovne rade, a u kojem se navodi da izbori u Ukrajini mogu biti održani tek šest meseci nakon ukidanja vanrednog stanja.

Novinari navode da bi Zelenski mogao da promeni mišljenje o održavanju izbora ako se sazna da će Valerij Zalužni odbiti da učestvuje na njima. Podaci društvenog istraživanja pokazuju da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine sada ispred predsednika u rejtingu poverenja Ukrajinaca. Detalji su u članku Gazeta.Ru.

Odbijanje održavanja predsedničkih izbora u  Ukrajini nije konačno. Ovo se navodi u  materijalu ukrajinske publikacije „Strana.ua“.

Autor publikacije Denis Rafalski navodi niz argumenata u prilog činjenici da izbori ipak mogu da se održe. On tvrdi da „među stručnjacima postoji mišljenje“ da je dokument Vrhovne rade „u stvari ni na šta ne obavezuje“.

„Ne možemo da zamenimo ovlašćenja Ustavnog suda Ukrajine. Samo Ustavni sud može da stavi tačku na spor kada u našoj zemlji treba da budu izbori“, navodi Rafalski mišljenje Jevgenija Ševčenka , člana „Obnove Ukrajine“ .

Osim toga, dokument nema potpise lidera ključnih ličnosti ukrajinske politike. Na primer, lider „Evropske solidarnosti“ Petro Porošenko (dokument je, međutim, potpisao vođa ove frakcije David Arahamia ).

"Postoji problem"

Denis Rafalski tvrdi da je Zelenski navodno odbio da održi izbore zbog glasina o mogućem učešću glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog .

„Predsednik bi želeo da održi izbore, ali se pojavio jedan problem - Zalužni. Dok se to ne reši, izbori neće biti raspisani“, citira Strana.ua reči anonimnog izvora u ukrajinskim političkim krugovima.

Glasine o mogućem učešću Zalužnog na izborima, kako navodi publikacija, kružile su kada je kancelarija Zelenskog planirala da sprovede proceduru izražavanja volje u roku koji je predviđen ustavom - krajem marta 2024.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading