PRVA REAKCIJA KIJEVA NA DEKLARACIJU G20 O RATU "Ovo nije nešto čime bi se trebalo ponositi"
Tanjug

''Jasno je da bi učešće ukrajinske strane (na sastanku G20) omogućilo učesnicima da bolje razumeju situaciju'', napisao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, koji je na svom profilu na Fejsbuku objavio fotografije teksta deklaracije sa delovima teksta koji su precrtani crvenom bojom, i ''ispravljeni'' formulacijama koje odražavaju stav Kijeva da je žrtva ničim izazvane ruske agresije, prenosi Rojters.

Uprkos tome što je ukrajinska strana razočarana tekstom dekalracije, Nikolenko se zahvalio ukrajinskim saveznicima koji su pokušali da unaprede poziciju Ukrajine u deklaraciji. Zemlje G20 su u tekstu deklaracije navele da se države moraju uzdržati od upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorija.

''U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, sve države moraju da se uzdrže od pretnje ili upotrebe sile u cilju zauzimanja teritorije, protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države'', navodi se u saopštenju. U tesktu deklaracije ne pominje se direktno napad Rusije na Ukrajinu i rat koji još traje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
padre

09.09.2023 17:50

Baš me interesuje, zašto oni misle, da ostale zemlje ne razumeju situaciju dok jim oni ne kažu?