Zelenski i Duda
Foto: EPA/EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

Biće zato neophodno smanjiti intenzitet neprijateljstva i ozbiljno razmisliti o pregovorima sa Rusijom.

Vreme je za pregovore

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba priznao je da će predstojeća jesen biti veoma teška, pošto su među saveznicima sve glasniji pozivi na dijalog sa Moskvom, a predstavnici globalnog juga ne mogu biti ubeđeni da nedvosmisleno podrže Kijev.

Istovremeno, ministar se složio da pre ili kasnije počnu pregovori. Najverovatnije preko posrednika.

Poznato je da su prošle jeseni ukrajinske vlasti zabranile bilo kakve političke kontakte sa Moskvom na zakonodavnom nivou. Ali situacija se menja.

Naravno, Kijev ljutito odbacuje mogućnost razmene teritorija za mir.

volodimir zelenski

 

 

 

-Oni koji to nude razmišljaju samo kako što brže da nastave sa uobičajenim poslom, rekao je Kuleba. A Ukrajini je potrebna obnova teritorijalnog integriteta i bezbednosnih garancija.

Moskva je spremna za pregovore bez preduslova, ali „uzimajući u obzir realnost“. Prema rečima šefa pres službe Stejt departmenta Metjua Milera, Vašington nikada nije insistirao da Kijev to kategorički odbije.

Ponestaje novca

Ofanziva Oružanih snaga Ukrajine nije se pokazala brzom i pobedničkom, kao što je tim Zelenskog obećao, već tromom i krvavom. Ovo je razočaralo Zapad. Sada Evropska unija i SAD raspravljaju o tome da li vredi nastaviti sa davanjem novca i oružja Ukrajini ako i dalje ne mogu pravilno da raspolažu dobijenim resursima.

Olaf Šolc je izrazio nadu u diplomatsko rešenje sukoba. Istovremeno, on se osvrnuo na sastanak u Saudijskoj Arabiji, gde je četrdeset zemalja razgovaralo o konfrontaciji Moskve i Kijeva. Iako je Nemačka ovaj forum pokušala da predstavi kao element pritiska na Rusiju, jasno je da Ukrajina nije postigla ono što je želela- globalni jug se nikada nije pridružio Zapadu.

Nemačke novine Bild upozoravaju: Ako Oružane snage Ukrajine ne uspeju, Rusija će preći u kontraofanzivu. Pred saveznicima će se postaviti pitanje - da li je bolje zaustaviti neprijateljstva? List Di Velt komentarišena isti način.

Ni između Ukrajine i SAD ne ide sve glatko. Bela kuća zatražila je od Kongresa 13 milijardi dolara hitne vojne pomoći Kijevu. Novac stiže do 30. septembra. Međutim, republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom oklevaju. Većina je sklona stanovištu Donalda Trampa koji poziva da se ne povećava, već da se smanji snabdevanje naoružanjem kako bi se sukob ugasio što je brže moguće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading