RUSKE TRUPE KRENULE U ŽESTOK NAPAD! Oborena moćna raketa "Storm šedou" na frontu (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da je "put do pobede težak, ali dostižan", dok je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da se "svet nije srušio" zbog sankcija Zapada, već da su se mogućnosti ruskih preduzetnika proširile.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, u međuvremenu, izjavio je da ta zemlja pojačava napade u kontraofanzivi, ali da nedostaju granate i rakete velikog kalibra. 

Ukrajinska služba za vanredne situacije tokom jučerašnjeg dana saopštila je da je broj stradalih u ruskom grantiranju Kramatorska porastao na 12, dok je rusko ministarstvo odbrane navelo da su ruske snage ubile najmanje 50 ukrajinskih oficira.

Kraj bloga za 491. dan rata u Ukrajini

Snimak Antonovskog mosta nakon raketnog udara (VIDEO)

23.00 - Ruski izvori prenose:

- Raketni udar uspeo je da obori jedan raspon, što će uticati na kretanje ukrajinskih DRG-ova na ovoj lokaciji.

- Međutim, neprijatelj i dalje ima rupe u kojima se može sakriti, bežeći od artiljerije. Čekamo kontrolni udar.

 

 

Zaharova upozorila: "Spremaju teroristički napad"

22.24 - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da bi Ukrajina mogla da izvede terorističke napade na Zaporošku nuklearnu elektranu.

"U Kijevu su postavili dodatne uređaje za merenje radijacije, saopštile su gradske vlasti. Nedavno su u nekoliko ukrajinskih regiona počele vežbe za slučaj havarije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Kijevske vlasti se spremaju da izvedu još jedan teroristički napad“, upozorila je Zaharova.

Nastavljaju se teške borbe oko istočnih gradova, uključujući Liman i Bahmut

21.49 -

Nastavljaju se teške borbe oko istočnih gradova, uključujući Liman i Bahmut

Teške borbe su se nastavile oko istočnih gradova uključujući Liman i Bahmut, navodi se u ukrajinskom dnevnom izveštaju o stanju na frontu.

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je danas u zemlji bilo 18 vatrenih delovanja i da je ispaljeno osam projektila.

"Neprijatelj i dalje usmerava svoje glavne napore prema Limanu, Bahmutu i Marjinskomu", navodi se u dnevnom izveštaju.

Takođe se dodaje da ruske trupe u regijama Herson i Zaporožja pokušavaju da uspore ukrajinski napredak teškim granatiranjem.

Ukrajinci objavili satelitske snimke kampa u Belorusiji (FOTO)

21.15 - Ukrajinci objavljuju nove satelitske snimke kampa u Belorusiji, gde će, prema pisanju medija, biti stacionirani Vagnerovi borci, prenose ruski izvori.

 

 

Kijev: Ukrajina de fakto već članica NATO-a

20.35 - Ukrajina je de fakto već članica NATO-a, jer ima zapadno naoružanje i prati zapadne standarde, izjavio je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- Budimo pragmatični. Ukrajina je već de fakto članica NATO-a, jer imamo zapadno oružje, zapadne standarde i štitimo Zapad - rekao je Podoljak.

Prema njegovim rečima, na julskom samitu NATO-a u Viljnusu biće razmatrana dublja integracija Ukrajine u Alijansu, ali ne i njeno zvanično članstvo.

Samit NATO-a održava se 11. i 12. jula u Viljnusu.

 

Ukrajina se nada uticaju u Latinskoj Americi

20.11 -  Ukrajina se nada da će iskoristiti rotirajuće predsedavanje Španije u EU kako bi pokušala da stekne uticaj u Latinskoj Americi, gde se nekoliko zemalja usprotivilo namerama Kijeva da povrati teritoriju, koju je okupirala Rusija, rekao je predsednik ukrajine Volodimir Zelenski španskim medijima.

Zelenski je kazao da je nekoliko zemalja, čija imena nije naveo, blokiralo poziv koji mu je upućen da zajedno sa španskim premijerom Pedrom Sančezom učestvuje na samitu EU i Latinske Amerike u Briselu 17-18. jula, preneo je Rojters.

"Imamo mirovnu formulu i u tome nas je mnogo podržao i Sančez, koji ima stalan dijalog sa Latinskom Amerikom i oni ga slušaju, ali iskreno ću reći da neke zemlje Latinske Amerike blokiraju poziv", rekao je on u izjavi iz Kijeva da od "zemalja Južne Amerike ne očekuje samo da se pridruže formuli mira, već i da se suprotstave ratu". 

"SITUACIJA NA FRONTU SE DRAMATIČNO PROMENILA!"

​18.36 - Nemci ukazali na strašan problem: Ukrajina nema rešenje!

SAD ZELENSKI STRAHUJE OD PRIGOŽINA Hitno naređenje vojnim komandantima Ukrajine da ojačaju severni sektor

18.14Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naredio je u najvišim vojnim komandantima da ojačaju severni vojni sektor nakon dolaska šefa "Vagnera" Jevgenija Prigožina u Belorusiju.

Borbe u Belogorovki: Ruske trupe nastavljaju napade (VIDEO)

18.01

 

 

Sirene u Berdjansku

17.30 - U Berdjansku na jugoistoku Ukrajine, kako prenose mediji, tokom noći bila je aktiviran vazdušna opasnost, međutim, za sada nema informacija šta je bila meta gađanja.

Raketa "Storm šedou" oborena je iznad Berdjanska (VIDEO)

17.00 - Raketa "Storm šedou" oborena iznad Berdjanska, Zaporoška oblast.

Ruska protivvazdušna odbrana u oblasti Berdjansk oborila je britansku krstareću raketu Storm Shadow. Prema preliminarnim informacijama, žrtava i razaranja nije bilo.

 

 

Zelenski naredio da ojačaju severni ukrajinski vojni sektor 

16.05 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je danas najvišim vojnim komandantima da ojačaju severni ukrajinski vojni sektor nakon dolaska šefa ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina u Belorusiju, s kojom se Ukrajina graniči na severu.

On je naveo da su vladini i vojni zvaničnici informisani o izveštaju ukrajinskih obaveštajnih i bezbednosnih snaga o situaciji u Belorusiji, prenosi Rojters. Prigožin je, posle neuspele pobune "Vagnera" proteklog vikenda, otišao u Belorusiju nakon dogovora sa tamošnjim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Zaharova: Ukrajina bi mogla da izvede terorističke napade na Zaporošku nuklearnu elektranu

15:16- Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je da bi Ukrajina mogla da izvede terorističke napade na Zaporošku nuklearnu elektranu.

- U Kijevu su postavili dodatne uređaje za merenje radijacije, saopštile su gradske vlasti. Nedavno su u nekoliko ukrajinskih regiona počele vežbe za slučaj havarije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Kijevske vlasti se spremaju da izvedu još jedan teroristički napad - upozorila je Zaharova

U poslednja 24 sata u granatiranju oblasti Herson poginule su najmanje 3 osobe

14:20- U poslednja 24 sata, nakon ruskog granatiranja Hersonske oblasti, tri osobe su poginule, a četiri su povređene, saopštio je na Telegramu regionalni guverner Oleksandar Prokudin.

"Neprijatelj je ispalio 8 granata na grad Herson. Ruske trupe su pogodile stambena naselja, objekat za distribuciju humanitarne pomoći i medicinsku i obrazovnu ustanovu u gradu. Tri osobe su poginule, a četiri su ranjene", napisao je on.

Lideri EU preuzimaju dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine

13:26- Lideri EU saopštili su na samitu u Briselu da će preuzeti dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je lidere EU da počnu rad na novom krugu sankcija protiv Rusije, preneo je Rojters. Na samitu u Briselu, lideri su ponovili svoje osude Rusije zbog napada na Ukrajinu i saopštili da su članice EU spremne da doprinesu ispunjavanju obaveza da bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani na duži rok. U tekstu zaključaka samita, lideri su naveli da će ubrzo razmotriti oblik preuzetih obaveza.

Odbijen juriš Ukrajinaca kod Bahmuta

12:17- Ukrajinska vojska pokušava da izvrši ofanzivu na donjeckom pravcu uz pomoć zapadne vojne tehnike ali za sada ne uspeva u tome i svi napadi su odbijeni, izjavio je potpukovnik u ostavci Andrej Maročko.

Borbe kod Donjecka

11:49

 

 

Orban: Mađarska odbacuje plan EK da dodeli više novca Ukrajini

11:02- Mađarska odbacuje planove Evropske komisije (EK) da dodeli više novca Ukrajini i nije voljna da doprinese dodatnim novcem za finansiranje povećanih troškova servisiranja duga EU, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, je govoreći na marginama samita EU u Briselu, rekao za mađarski državni radio da je "smešan" zahtev Komisije da Mađarska treba da doprinese sa više novca, kada Budimpešta uz Poljsku nije dobila sredstva iz fonda Unije za oporavak zbog spora o vladavini prava, preneo je Rojters. Orban je istakao da Mađarska neće više davati novac Ukrajini dok ne kaže na šta su potrošena prethodna sredstva od oko 70 milijardi evra.

SAD bi uskoro mogle da odobre slanje kasetne municije u Ukrajinu

09:47- Administracija američkog predsednika Džozofa Bajdena ozbiljno razmatra mogućnost da odobri transfer kontroverznih bojevih glava kasetne municije u Ukrajinu, rekli su za CNN zvaničnici upoznati sa prilikama u Beloj kući.

Oni su naveli da se uskoro očekuje konačna odluka i da bi, ukoliko bude odobreno, oružje moglo da bude uključeno u novi paket vojne pomoći Ukrajini već sledećeg meseca.

"Ovo bi nesumnjivo imalo značajan uticaj na bojnom polju", rekao je američki zvaničnik za CNN. Promena uslova na bojnom polju u Ukrajini tokom poslednje dve nedelje navela je američke zvaničnike da ponovo i ozbiljno razmotre upotrebu kasetne municije, rekli su zvaničnici za CNN.

Ruska vojska izvršila artiljerijski udar na dve brigade Oružanih snaga Ukrajine

08.10 - Vojnici grupe „Centar“ primetili su kretanje jedinica dve ukrajinske brigade, na njima su radili artiljerci, uništena su dva borbena vozila pešadije, rekao je za RIA Novosti šef pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

- Na lokalitetu Torski i u rejonu Šumarije Serebrjanski otkriveno je kretanje jedinica na opremi 63. i 42. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Kao rezultat borbenog rada artiljerije uništene su jedinice grupe Centar, dva borbena vozila pešadije i tri kamioneta, kao i značajni gubici u personalnom sastavu - rekao je on.

Maročko: U LNR otkrivene masovne grobnice vojnika Oružanih snaga Ukrajine

07.27 - Masovne grobnice kijevskih vojnika otkrivene su u oblastima sela Nevskoje i Makejevka u LNR tokom vazdušnog izviđanja, spontano su sahranjivani u svežim rovovima i nasipima - rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Amerika neće slati vojsku u Ukrajinu

07.06 - Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden stavio je to do znanja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući izjave bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji je dozvolio ovu mogućnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading