SABLASTAN SNIMAK: Pogledajte kako danas izgleda Bahmut! Ukrajina tvrdi da ruske snage zamenjuju Vagnerove vojnike (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY SHESTAK/GEORGE IVANCHENKO/ALESSANDRO GUERRA

 

Na istoku i jugu Ukrajine ne prestaju borbe. Ukrajina je izvela neuspešan napad na izviđački brod Crnomorske flote, tvrdi Rusko ministarstvo odbrane.

Vašington ispituje izveštaje da je Ukrajina koristila američka vozila unutar Rusije, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, nakon što su se pojavili izveštaji da je u napadu na Belgorodsku oblast korišćeno američko oružje. 

Prema njegovim rečima, Kijevu je jasno ukazano da SAD ne podržavaju korišćenje američke vojne opreme za takve namene.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruska vojska, graničari i relevantne službe rade svoj posao da zaštite teritorije Ruske Federacije od napada iz Ukrajine.

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena to bolje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Britanski ministar odbrane Ben Volas posetio je Kijev i razgovarao sa ukrajinskim kolegijumom Aleksijem Reznikovom o snabdevanju raketnog domena Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 456. dan rata u Ukrajini

Danska i Holandija predvodiće obuku za borbene avione F-16

23.12 - Danska i Holandija će predvoditi evropsku koaliciju za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16, rekao je američki ministar odbrane Lojd Ostin, premosi Sputnjik

„Tokom današnjeg sastanka, nekoliko saveznika i partnera je takođe razgovaralo o planovima za obuku ukrajinskiһ pilota na borbenim avionima četvrte generacije, uključujući F-16. ... I posebno želim da se zaһvalim Danskoj i Holandiji, koje su odlučile da predvode evropsku koaliciju u obezbeđivanju obuke na F-16 za ukrajinske snage“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa načelnikom generalštaba SAD generalom Markom Milijem.

Zelenski održao govor američkim diplomcima

22.20 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski održao je danas govor diplomcima američkog Univerziteta Džon Hopkins tokom njihove ceremonije dodele diploma.


Zelenski je održao govor putem video linka i poručio im da je vreme najvredniji resurs na planeti. Oni koji to ranije shvate su srećnici. Drugi to shvate prekasno, kada izgube nekoga ili nešto“, rekao je Zelenski maturantima.

Zelenski je takođe opisao nedavnu posetu ukrajinskim vojnicima na linijama fronta, rekavši da mnogi imaju snove i težnje slične onima američkih diplomaca. Međutim, rekao je da je tragedija rata sada njihov fokus.

"Morate tačno da znate šta vam treba danas i kako želite da izgleda vaše sutra", rekao je Zelenski.

Dignuta važna brana u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

21.38 -Dignuta je brana Кarlovskog rezervoara, preko koje su se snabdevale Oružane snage Ukrajine u pravcu Donjecka

Brana, dignuta u vazduh tokom ratnih dejstava, ima veliki vojni značaj - ovo je jedan od puteva po kojima se vršilo snabdevanje ukrajinskih trupa u pravcu Donjecka.

Кijevski režim za ovo krivi rusku vojsku, Кarlovka je pod kontrolom Ukrajine.

 

 

Ukrajina: Ruske snage zamenjuju Vagnerove vojnike

21.12 - Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar kaže da obaveštajni podaci sugerišu da jedinice ruskih oružanih snaga sada zamenjuju jedinice Vagnera.

"U predgrađu Bahmuta, neprijatelj je Vagnerove jedinice zamenio redovnim vojnim snagama. Vagnerovi borci ostaju unutar grada“, napisao je Maljar u komentarima na aplikaciji Telegram.

Rusija: Podigli smo vojni avion da zaustavimo američke bombardere

19.18 -  Rusija kaže da je podigla vojni avion kako bi sprečila dva američka bombardera da pređu njenu granicu, prenosi ruska državna medijska agencija TASS.

Ovo je drugi put ove nedelje da je rusko Ministarstvo odbrane prizemljilo borbeni avion zbog tvrdnji o američkim aktivnostima u blizini njenih granica.

RUSIMA POTREBNO VREME "Moramo biti ekstra oprezni"

18.15 - Ukrajinci će nastaviti sa onim operacijama koje su ranije planirane, smatra vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Celu vest pročitajte OVDE.

Sablastan snimak razrušenog grada (VIDEO)

17.30 -Ovako sada izgleda Artemovsk, za koji su se nekoliko meseci vodile žestoke borbe. Dopisnici RIA Novosti snimili su iz Helikoptera grad iz kojeg su prošle nedelje konačno isterani ukrajinski vojnici.

 

 

Kijev spreman da razmotri mirovne inicijative

17.00 -  Kijev je spreman da razmatra mirovne inicijative samo u slučaju da one predviđaju teritorijalne ustupke i zamrzavanje sukoba, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u obraćanju povodom Dana Afrike.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima svoju „formulu mira“ koja treba da bude osnova svih mirovnih napora. On je pozvao afričke zemlje da se pridruže njenoj realizaciji.

Nove spekulacije oko ukrajinskih aktivnosti

16.15 - Imajući u vidu da Kijev ne postiže uspehe, postoji velika verovatnoća da će pokušati da izvede novu provokaciju, rekao je neimenovani izvor za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, moguće je da bude dignuto u vazduh skladište sa iskorišćenim nuklearnim gorivom u Harkovu, a da potom bude optužena Rusija.

Ako se Kijev opredeli za takav korak katastrofa neće biti samo na istoku Ukrajine, nego i u Rusiji, Belorusiji i EU, naveo je izvor.

S obzirom da nema ozbiljnijih reakcija UN, OEBS na terorističke napade u Rusiji, ne može se isključiti mogućnost da se Kijev odluči za ovaj nehumani plan, navodi sagovornik Sputnjika.

 

Kijev: Ruski vojnici zauzimaju pozicije grupe "Vagner" u Bahmutu

14:43- Zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar rekla je da su pripadnici ruske vojske zamenili članove grupe "Vagner" u Bahmutu, preneo je Rojters.

Ranije danas je povlačenje pripadnika grupe "Vagner" najavio njen osnivač Jevgenij Prigožin i dodao da će njihove pozicije preuzeti ruska vojska.

 

Stejt department odobrio ugovor vredan 285 miliona dolara

14:20

 

 

Kremlj: Terorističke izjave ukrajinskih obaveštajaca o Putinu kao meti za odstrel

13:50 - Ruske obaveštajne službe znaju svoj posao i znaju šta rade, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju „Rusija 1“, komentarišući pitanje bezbednosti šefa države posle izjava iz Kijeva.

Prema njegovim rečima, takve izjave potvrđuju da je vojna operacija u Ukrajini „više nego opravdana“.

Ranije je zamenik načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Vadim Skibicki izjavio za nemački list „Velt“ da je prioritet njegovog odeljenja „da ubije komandanta jedinice koji svojim ljudima daje naređenje za napad“.

Oružane snage Ukrajine u Artemovsku zapalile kuće i izbacile one koji govore ruski

13:20 - O tome je stanovnik oslobođenog grada Marine govorio u intervjuu sa vojnim reporterom.

 


 

 

Šojgu: Zapad napumpao Ukrajinu oružjem za više od 65 milijardi dolara

12:52 - Ostale izjave ministra odbrane Ruske Federacije

 

 

Podoljak: Kontraofanziva krenula pre par dana

12:23- Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine počela pre nekoliko dana.

- Kontraofanziva traje već nekoliko dana, ovaj rat proteže se na 1.500 kilometara duž granice, ali su odvojene operacije već počele - rekao je on za televiziju „RAI 1“.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

11:50 - Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade severoistočno od Кupjanska i na liniji Svatovo-Кremennaja.

 

 

 

Ukrajinski generalštab: Rusija dosad izgubila više od 205.000 vojnika

11:10 - Ukrajinski generalštab saopštio je danas da je Rusija od početka rata, 24. februara 2022. godine, izgubila 205.260 vojnika, preneo je "Kijev independent".

Prema izveštaju, Rusija je izgubila 3.795 tenkova, 7.432 borbena oklopna vozila, 6.148 vozila i cisterna, 3.359 artiljerijskih sistema, 570 višecevnih raketnih sistema, 327 protivvazdušnih sistema, 309 aviona, 296 helikoptera, 2.907 dronova i 18 čamaca/brodova.

Preko 500 plaćenika na desnoj obali Dnjepra

10:30 - Na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti nalazi se oko 500 stranih plaćenika – Poljaka, Engleza i pripadnika „Kavkaske legije“, „Bataljona šeika Mansura“ i „Gruzijske legije“, rekao je za Sputnjik izvor u ruskim bezbednosnim snagama.

Prema njegovim rečima, broj plaćenika se drastično povećao u maju.

Zelenski: Ukrajina oborila svih 36 iranskih dronova koje je Rusija lansirala

09:57 - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je oboreno svih 36 iranskih dronova koje je Rusija lansirala tokom noći. 

"Neprijatelj je verovatno imao za cilj da napadne kritičnu infrastrukturu i vojne objekte u zapadnim regionima države", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage naTelegramu. Navodi se da su u napadima korišćeni dronovi iranske proizvodnje Šahed 136 i Šahed 131.

Ovako izgleda Bahmut

09:20 - Borci snimili materijal u oslobođenom gradu.

 

 

 

PMC „Vagner“ započeo povlačenje jedinica iz Artjomovska (Bahmut)

08:58 - „Odlazimo u pozadinske oblasti“, rekao je Prigožin i dodao da će pre 1. juna sve prikupiti i predati vojsci.

 

 

 

 

"Njujork Tajms" objavio ko je probao da ubije Putina

08:30 - Američka administracija veruje da je napad dronom na Kremlj početkom maja izvela ukrajinska obaveštajna agencija, preneo je "Njujork tajms" citirajući izvore.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Uništena kolona oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine

07:52

 

3.000 teritorijalaca spremno u Belgorodskoj oblasti

07:07 - U Belgorodskoj oblasti ima 7 bataljona odbrane od 3000 ljudi, postavlja se pitanje njihovog naoružanja.

-Imamo ih (jedinice samoodbrane). Skoro 3.000 ljudi, 7 bataljona duž granice. Obučavaju od novembra prošle godine. Već borbeno spremne jedinice, uniformisane, oprema obezbeđena. Jedino što, u skladu sa važećim zakonodavstvom, to pitanje još nije rešeno oružjem, rekao je guverner V. Gladkov.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading