RUSIJA KRENULA U ŽESTOKU OFANZIVU! Napada se iz više pravaca, artiljerija i dronovi OSU pokušavaju da uspore njihovo kretanje! (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruski istražni komitet saopštio je da je nakon prekograničnog napada na rusku Belgorodsku oblast otvorio istragu o, kako je navedeno, terorističkom napadu ukrajinskih trupa. 

Kijev je negirao umešanost u napad, tvrdeći da su ga izveli ruski borci koji se protive Putinu.

Oslabile su borbe u Bahmutu, ali nastavlja se granatiranje u okolini, objavio je Kijev. 

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu jugozapadno predgrađe Bahmuta, a borbe u samom gradu su se smanjile, izjavila je u utorak zamenica ukrajinskog ministra odbrane Gana Maljar.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima četvrte generacije F-16 već počela u nekoliko zemalja, navodeći među njima Poljsku

Za Mađarsku je prekid vatre, a ne isporuka oružja, put ka okončanju rata u Ukrajini, izjavio je ministar odbrane te zemlje Kristof Salaj-Bobrovnički.

Produžen je pritvor novinaru američkog lista Volstrit džornal Evanu Gerškoviču, a Bela kuća traži njegovo oslobađanje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga za 455. dan rata u Ukrajini

Zelenski: Isporuka lovaca F16 je signal da će Rusija izgubiti

23.05 - Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena to bolje, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz sveta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće slabija i izolovana", poručio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji su brzina obuke i snabdevanje.

224 dana ”Bahmutske mašine za mlevenje mesa” u 1 minuti (VIDEO)

22.50 -  

 

 

Zelenski se obratio narodu Irana

22.42 -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se večeras narodu Irana i pozvao ga da ne podržava Rusiju u invaziji na Ukrajinu.

"Danas, s obzirom da su takvi napadi u toku, želeo bih se direktno obratiti narodu Irana. Svima – društvu, iranskim ulemama, svakoj iranskoj porodici i onima koji mogu uticati na državne odluke u Iranu.

Jednostavno pitanje: zašto sudelujete u ruskom teroru? Zašto ste na strani zle države? Svet vidi što se događa i svi vi u Iranu to vidite. Podržavanje zla se ne može sakriti", rekao je Zelenski.

Amerika prodala NASAMS Kijevu

22.07 - Stejt department odobrio je ugovor o prodaji Ukrajini jednog protivvazdušnog raketnog sistema NASAMS i opreme za njega u vrednosti od 285 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Taj ugovor će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, „služiti ciljevima i interesima Sjedinjenih Država u oblasti nacionalne bezbednosti“, jer podrazumeva pružanje vojne pomoći „partneru koji održava političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi“.

"Ukrajina ima hitnu potrebu da jačanje odbrane od ruskih raketnih i vazdušnih udara. Nabavka i efikasna upotreba ovog oružja ojačaće sposobnost Ukrajine da zaštiti svoje građane i kritičnu nacionalnu infrastrukturu" saopštio je Pentagon.

Američka oprema korišćena u napadu na Belgorodsku oblast?

21.36 - Sjedinjene Američke Države proučavaju izveštaje da je američka oprema korišćena u napadu na Belgorodsku oblast i ne odobravaju njenu upotrebu za napade na teritoriju Ruske Federacije, saopštila je Bela kuća, prenosi Sputnjik.

 

 

 

SZO osuđuje Rusiju

20.54 - Na danas održanoj godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije (SZO) usvojen je predlog kojim se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, uključujući napade na zdravstvene ustanove.

Predlog je usvojen sa 80 glasova za, devet protiv, 52 su bila uzdržana, a 36 zemalja nije učestvovalo u glasanju, prenosi Rojters.

Neočekivano priznanje Prigožina?

20.30 - Šef "Vagnera" izneo svoje iskustvo o ukrajinskoj vojsci.

Celu vest pročitajte OVDE.

"Avioni F-16 biće legitimna meta za Rusiju"

20.05 - Avioni F-16 biće legitimna meta za Rusiju kada ih Zapad isporuči Кijevu za borbu u zoni specijalne operacije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov prenosi Sputnjik.

„Više puta smo govorili da sva tehnika, svo naoružanje koje Кijev primenjuje u zoni specijalne vojne operacije i ne samo to, videli smo šta se desilo u Belgorodskoj oblasti, naravno, predstavljaju legitimnu metu“, rekao je Rjabkov, odgovarajući na pitanje Sputnjika da li će lovci F-16, kada budu isporučeni Кijevu, postati legitimna meta Rusije.

Zalužni podneo izveštaj Zelenskom

19.45 - Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov kaže da je Zelenski na sednici Stavke (Štaba predsednika republike) dobio izveštaj od komondanta VSU generala Zalužnija.

"Ovo je jedini način da se zaustavi rat"

RUSIJA KRENULA U ŽESTOKU OFANZIVU! Napada se iz više pravaca, artiljerija i dronovi OSU pokušavaju da uspore njihovo kretanje! (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

19.15 - Orban izneo mračnu prognozu za Ukrajinu

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruska vojska krenula u ofanzivu u LNR: Belogorovka u poluokruženju

18.57 - Ukrajinski vojni analitičari u sažetku izveštavaju o teškoj situaciji za Oružane snage Ukrajine kažu da su snage RF u ofanzivi, prenose Novosti.

Operativna situacija na pravcu Belogorovsko-Kremenskoe:

Tokom ofanzive, Belogorovka je bila praktično u poluokruženju. Na jugoistoku Kremenske šume ruske trupe izvode ofanzivne operacije prema reci Severski Donec sa ciljem da naknadno preuzmu pod vatrenu kontrolu deo puta Serebrjanka-Grigorovka-Belogorovka.

Artiljerija i dronovi Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da uspore njihovo kretanje

U pravcu sela Belogorovka ruska vojska je izvršila seriju napada iz više pravaca.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine potvrđuje informaciju: Na pravcu Lugansk, Oružane snage RF izvode ofanzivna dejstva u pravcu Belogorovke uz podršku avijacije koja nanosi vazdušne udare. Pod vatrenim položajima Oružanih snaga Ukrajine kod same Belogorovke, Nevskog, Torskog i Spornog.

 

 

Prigožin izneo strašne podatke o gubicima u "bahmutskoj klanici"

18.35 - Oko 20 odsto njih je umrlo!

Celu vest pročitajte OVDE.

Zapad će propast kontraofanzive shvatiti kao poraz Kijeva

18.18 -  Kina pomno prati situaciju u Ukrajini, jer se algoritam ovog sukoba može primeniti na Tajvan, rekao je Vladimir Vasiljev, glavni istraživač Instituta za SAD i Kanadu, doktor ekonomskiһ nauka.

Celu vest pročitajte OVDE.

MO Rusije: Srušen je MiG-29

17.59 - Ruske trupe uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine kod Slavjanska i Grigorovke u DNR, saopštilo je MO Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, PVO Ruske Federacije oborila je za dan ukrajinski avion MiG-29, kao i 20 dronova.

Šojgu: Obučeno 120.000 vojnika

17.00 -  U cilju primene visokotehnoloških modela tehnike kao što su tenkovi T-90M „proriv“, BMP-2M sa borbenim modulom „berežok“, BMP-3, kao i različitih bespilotnih letelica obučeno je oko 5.000 specijalista, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na kolegijumu vojnog resora.

Putin: Naziva nas agresorom, a zarađuje novac od Rusije (VIDEO)

16.59 - Ukrajina, uprkos tome što nas naziva agresorom, zarađuje novac za tranzit energenata iz Ruske Federacije, saopštio je predesnik Rusije Vladimir Putin.

 

 

Ukrajina obustavila izvoz električne energije

16:26- Ukrajina je obustavila izvoz električne energije zbog potrebe da obezbedi domaću potrošnju.

"SPROVODE ETNIČKO ČIŠĆENJE!" Tajac! Zaharova stala u odbranu Ukrajinaca!

16:05-Postoje znaci koji ukazuju da Zapad sprovodi etničko čišćenje Ukrajinaca na teritoriji Ukrajine, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Švajcarska podržala predlog o razgradnji 25 tenkova Leopard 2

15:39-Švajcarska vlada je podržala je danas predlog o razgradnji 25 naprednih borbenih tenkova 'Leopard 2' sa ciljem da ih proda nazad Nemačkoj. Kako navodi Rojters, ovakav korak mogao bi da omogući zapadnim zemljama da pošalju više vojne pomoći Ukrajini. Nemačka je u februaru zatražila od Švajcarske da proda neke od tenkova nazad proizvođaču oružja.

PMC „Vagner“ će povući svoje jedinice iz Artjomovska

15:23- Nakon zauzimanja Artjomovska, od 25. maja PMC Vagner povlači svoje jedinice iz grada na odmor i preobuku, rekao je Prigožin.

 

 

U Crnom moru napadnut ruski izviđački brod "Ivan Hurs"

14:35 - U napadu su učestvovala tri pomorska drona. Prema preliminarnim informacijama, za napad na brod korišćen je "žitni koridor".

 

 

RUSKA POLICIJA UŠLA U BAHMUT! Moskva preuzima kontrolu nad osvojenim gradom

14:15 - Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke narodne Republike (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija, Denis Pušilin izjavio je danas da su ruski policajci počeli su da rade u Artjomovsku, kako u Rusiji nazivaju Bahmut.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Vazdušna uzbuna

13:50 - Vazdušna uzbuna je proglašena u Кirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i oblastima koje kontroliše Кijev u Һersonskoj, Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti.

 

 

 

Šojgu obećao: Na napade ukrajinskih ekstremista odgovorićemo oštro

13:17 - Na napade ukrajinskih ekstremista ubuduće ćemo reagovati izuzetno oštro, izjavio je tokom kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije šef vojnog resora Sergej Šojgu.

„Prilikom kontraterorističke operacije, napadima avijacije, artiljerijskom vatrom i aktivnim dejstvima jedinica koje pokrivaju državne granice Zapadnog vojnog okruga, ekstremističke formacije su blokirane i razbijene. Ostaci ekstremista su potisnuti na teritoriju Ukrajine gde su nastavljeni napadi do potpune likvidacije“, rekao je Šojgu.

 

 

Još godinu dana

12:38 - Stalni predstavnici članica EU dogovorili su se da se na još godinu dana produži ukidanje carine na uvoz robe iz Ukrajine, uključujući žito, saopšteno je iz predstavništva trenutno predsedavajuće Švedske.

U saopštenju na Tviteru se dodaje da će to pomoći Ukrajini da očuva stabilne trgovinske odnose sa EU i održi svoju privredu.

Odluka sada treba da prođe formalnu proceduru usvajanja na ministarskom nivou, nakon čega će stupiti na snagu.

Kijev priznao ulogu u napadu na Belgorodsku oblast

12:10 - U Kijevu su priznali ulogu Oružanih snaga Ukrajine u napadu diverzantsko-obaveštajne grupe na Belgorodsku oblast Rusije, istakavši da su ukrajinski vojnici pružali podršku diverzantima, piše izdanje „Njujork tajms“, pozivajući se na anonimnog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ukrajinski vojnici su uglavnom dejstvovali kao podrška, braneći granicu Ukrajine u tom regionu (Belgorodske oblasti) za slučaj ruskog kontranapada.

Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu zbog vežbi

11:25 - Saobraćaj na Krimskom mostu obustavljen je danas zbog vežbi, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

Aksjonov je na Telegramu napisao da je Krimski most zatvoren zbog vežbi koje se održavaju u toj oblasti i da će biti ponovo uspostavljen za nekoliko sati.

 

 

Ruski PVO sistem S-350 Vitez oborio ukrajinski avion u zoni Specijalne vojne operacije 

10:50 - Sve je urađeno u potpuno automatskom režimu bez učešća operatera.

 

 

 

Snimak Federalne službe bezbednosti

10:23 - FSB je pokazao snimak pritvora inženjera Rostovskog preduzeća odbrambene industrije, koji je radio za ukrajinske obaveštajne službe.

 

 

 

Ispaljena 104 različita projektila

09:55 - Ukrajinske snage su u prethodna 24 sata više od 20 puta granatirale DNR, ispalivši 104 različita projektila.

Prigožin: Borili smo se u Bahmutu protiv nadmoćnijih  i brojnijih snaga

09:20 -  PMC „Vagner“ je imao 3,2 puta manje mrtvih od Oružanih snaga Ukrajine, a oko 2 puta manje ranjenih.

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

08:46 - Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade severoistočno od Кupjanska i na liniji Svatovo-Кremennaja.

 

 

Ukrajinska komanda koncentriše snage kod Artemovska 

08:10 -  Dolazi i do gomilanja naoružanja i oklopnix vozila“, rekao je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

 

 

Rusi oborili ukrajinski Mi-8

07:42 - Ruska vojska oborila je mobilnim raketnim sistemom „Igla“ ukrajinski helikopter Mi-8 u oblasti oko mesta Lozova, rekao je načelnik pres centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Peskov o mogućnosti zamrzavanja sukoba u Ukrajini

07:04 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija ostvariti sve svoje ciljeve u Ukrajini, bilo kroz svoju "specijalnu vojnu operaciju" ili kroz druga sredstva, prenosi Tas.

Odgovarajući na pitanje da li bi Rusija razmotrila mogućnost zamrzavanja sukoba, Peskov je rekao:

"Rusija uzima u obzir samo završetak svoje specijalne vojne operacije: osiguranje njenih interesa, postizanje ciljeva Rusije bilo preko specijalne vojske operacijom ili drugim raspoloživim sredstvima".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading