PROPALI PLANOVI AMERIKANACA Antonov: Ne želimo da budemo životinja iz džungle
Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, Bela kuća koja je navikla da se takmiči u igri u kojoj je gubitak jednog igrača jednak pobedi drugog, nije spremna da se pomiri s novom realnošću koja zahteva da se uzme u obzir i mišljenje svih zemalja.

- SAD po inerciji nastavljaju da razmišljaju u potrošačkim kategorijama, dajući ostalim igračima izvan ‘zlatne milijarde’ sudbinu sirovih privezaka. U tom smislu, prošla godina je konačno razbila sve iluzije ne samo kod nas, već i kod ekonomija u razvoju, koje nisu spremne da se zadovolje ulogom 'životinje iz džungle koja gazi cvetnu baštu' zapadne civilizacije - rekao je on.

Ukrajina uživo, 378. dan rata - Alo.rs

Osim toga, diplomata je ukazao da su pokušaji SAD i njenih saveznika, da Rusiju kazne za neviđenu drskost kao što je odbrana, potpuno propali. Akcije Vašingtona je okarakterisao kao destabilizujuće, a krađu ruske imovine je označio kao krađu ruske imovine kršenjem hvaljenog principa privatne svojine.

- Apogej (tačka na putanji nekog tela u orbiti oko Zemlje u kojoj je telo najdalje Zemlji) destruktivnih inicijativa Zapada pod vođstvom Vašingtona je korišćenje sopstvenih terorističkih konjukturnih metoda u terorističke svrhe.

Kako bismo naveli primer ne moramo daleko da idemo: eksplozije koje su uništile 'Severne tokove’, a koji su se teško izgradili na dnu Baltičkog mora, predstavljale su terorističke napade - dodao je ambasador.

Bez obzira na sve pokušaje SAD da unište rusku ekonomiju, ona je izdržala, nastavio je Antonov. Prema njegovim rečima, čak i na Zapadu hteli oni ili ne, priznaju visoki profesionalizam ruske vlade i finansijskih regulatora koji su uspeli da stabilizuju bankarski sektor i valutu.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su protiv Moskve uvele sankcije, između ostalog i protiv ruske Centralne banke.

Posledica toga su zamrznuta imovina u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, najveće banke su isključene iz SVIFT-a, a kurs rublje i tržište ruskih akcija u martu su rekordno pali.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading