RUSI MOGU DA RATUJU GODINAMA Američki sistem naoružanja stigao u Ukrajinu (FOTO/VIDEO)
Foto: Tanjug/Tanjug/Vadim Ghirda

I dalje traju borbe za Bahmut, strateški važan grad u Donjeckoj oblasti.

Mogući pad grada Bahmuta ne znači prekretnicu toka rata, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pred sastanak sa ministrima odbrane zemalja članice EU u Stokholmu.

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj saopštio je da je predložio da taj blok izdvoji milijardu evra za zajedničku nabavku municije za Ukrajinu i za popunjavanje sopstvenih zaliha.

Prethodno je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov apelovao na kolege iz Evropske unije da podrže plan o kupovini milion artiljerijskih granata.

Sa druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su navodi listova Njujork tajms i Cajt o eksplozijama na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2", prema kojima iza napada stoji proukrajinska grupa – deo koordinisanog širenja dezinformacija u medijima.

 

Vagnerovci podigli zastavu

20:55 - Vagnerova PVK iz oslobođene Dubovo-Vasilevke.

 

 

Reznikov o Severnom toku

20:24 - ”Ukrajinske specijalne službe nemaju nikakve veze sa sabotažom na gasovodima Severni tok i Severni tok 2“, rekao je Reznikov.

 

 

Precizni udari na UKR depoe

19:55 - VKS Ruske Federacije uništila je skladišta LDPE i municije Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Oklopni voz Oružanih snaga Ruske Federacije čuva granice zauzetih regiona

19:00 - Borbeno vozilo je opremljeno protivavionskim topovima, instalacijom za elektronsko ratovanje. U jednom od delova kompozicije nalazi se kasarna za borce, štab sa bolnicom i magacin.

 

 

Poljska i Slovačka šalju MIG-29 Ukrajini

18:15 - Poljska je spremna da zajedno sa Slovačkom isporuči Ukrajini lovce MiG-29, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

Prema njegovim rečima, na sastanku ministara odbrane EU u sredu u Švedskoj, njegov poljski kolega je potvrdio da će Bratislava učestvovati u zajedničkoj isporuci vojnih aviona Ukrajini.

Žestoke borbe za Marinku

17:25 - Nastavljaju se žestoke borbe na Marinskom pravcu u DNR, ukrajinske trupe prebacuju nove rezerve, izjavio je vd lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rosija 24“.

I situacija u području Ugledara ostaje stabilno teška, dodao je on.

Pušilin je istakao i značaj vojnih dejstava na prvomajskom pravcu kako bi se „presekli” svi logistički pravci neprijatelja.

 

 

Ruski nuklearni arsenal je najmoćniji na svetu


16:25 - Nacionalna obaveštajna služba SAD ocenila je nuklearne sposobnosti Rusije

 

 

Sistem PVO Patriot neće pomoći Ukrajini

16:02 - Sistem PVO Patriot neće pomoći Ukrajini protiv ruskih krstarećih raketa, rekao je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

„Hipersonične rakete, generalno, veoma je teško presresti“, objasnio je Kirbi.

 

https://t.me/vestisafronta/11686

 

Snimak automobila koji su ukrajinske službe htele da dignu u vazduh u Pridnjestrovlju 

15:40 - Počinioci su planirali da raznesu automobil na prometnoj raskrsnici u centru Tiraspolja, pored škole i prodavnica.

 

 

Rusi imaju resurse za još dve godine rata

15:25 - Komandant litvanske vojne obaveštajne službe, pukovnik Elegijus Paulavicijus, izjavio je da Rusija ima resurse da nastavi rat protiv Ukrajine u naredne dve godine.

"Prema resursima kojima Rusija danas raspolaže, procenjujemo da bi oni bili dovoljni za rat istog intenziteta kakav vidimo danas još dve godine", rekao je Paulavicijus.

Međutim, šef litvanske obaveštajne službe je izjavio da je zbog "neefikasnosti" i "korupcije ruskog režima" evidentno da Moskva ne može samostalno da obezbedi svoj ekonomski i tehnološki razvoj.

Ruska avijacija oborila ukrajinski MIG-29 i helikopter MI-8

14:59 -Nastavljaju se žestoke borbe na Marjinskom pravcu u DNR, ukrajinske trupe prebacuju nove rezerve, izjavio je vd lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rosija 24“.

-I situacija u području Ugledara ostaje stabilno teška- dodao je Pušilin.

On je istakao i značaj vojnih dejstava na prvomajskom pravcu kako bi se „presekli” svi logistički pravci neprijatelja.

Glavni pravac ruskog udara: 41 bitka dnevno u Bahmutu i ​​regionu

14:35 - Ruske trupe u pravcu Bahmuta deluju u malim taktičkim pešadijskim grupama, a manje koriste i oklopna vozila.

 

 

Lavrov: Dogovor o zaštitnoj zoni bio je blizu, ali ga je Кijev blokirao

14:20 - Ostale izjave ruskog ministra spoljnih poslova

 

 

Američka obaveštajna služba objavila godišnju listu „najvećih pretnji“

13:50 - Posebno mesto u izveštaju tradicionalno se pridaje Rusiji.

 

 

 

Poljska je predala Ukrajini preostalih deset tenkova Leopard 2

13:30 -

 

 

Kremlj: Napadi na Severni tok ne mogu se izvesti bez državne podrške

13:00 - Kremlj je saopštio da sumnja da su napadi na gasovode Severni tok prošlog septembra mogli biti izvedeni bez državne podrške.

"Što se tiče proukrajinskog ugla, teško je poverovati u ideju da je to organizovao 'neki dr zli'. Bio je to pretežak zadatak, za koji je verovatno bila sposobna samo dobro obučena 'specijalna državna služba kojih nema previše u svetu'", odgovorio je Peskov na pitanje o izveštaju Njujork tajmsa, koji je ove sedmice objavio da američki zvaničnici ispituju da li je proukrajinska nevladina grupa odgovorna za eksplozije.

Proglašena vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

12:30 

 

 

 

Zaporožje bez struje


11:45 - Nuklearna elektrana Zaporožje u Ukrajini, koja je pod kontrolom Rusije, izgubila je spoljno snabdevanje električnom energijom i oslanja se na dizel agregate, poslednju liniju odbrane kako bi se sprečilo topljenje jezgra usled pregrevanja reaktorskog goriva, potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Jutros oko 5 sati po lokalnom vremenu nuklearna elektrana Zaporožje izgubila je napajanje strujom kada je jedini preostali dalekovod od 750 kilovolti isključen, dok je u toku popravka oštećenog dalekovoda od 330 kilovolti“, navedeno je u saopštenju.

Britanski TV voditelj Rasel Brend ukazuje na vezu između eksplozija gasovoda Severni tok i 100% povećanja isporuka gasa iz SAD u Veliku Britaniju

11:30

 

 

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

11:05 - Oružane snage RF nastavile su da izvode jurišne operacije na liniji Кupjansk-Svatovo-Кremenaja i ofanzivna dejstva na periferiji Donjecka.

 

 

Mapa ruskih napada

10:50 - Rusi su prvi put gađali Ukrajinu tako različitim tipovima projektila. Ispalili su čak 6 Кinžala. Кorišćeni su između ostalog i avioni MiG-31К. 

 

 

Sprečen atentat na predsednika Pridnjestrovlja

10:30 - Sprečen je atentat na predsednika Pridnjestrovlja Vadima Krasnoseljskog po nalogu Službe bezbednosti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosti te moldavske pokrajine.

Osumnjičeni za pripremu atentata je uhapšen.

 

 

Povećan broj poginulih u Lavovskoj oblasti

10:13 - Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Lavovsku oblast u Ukrajini povećan je na pet, pošto je ispod ruševina pronađeno telo još jednog muškarca, saopštile su regionalne vlasti.

Prethodno je saopšteno da su u ruskom udaru poginuli dvojica muškaraca i dve žene, prenosi Interfaks Ukrajina.

Posle napada došlo je do požara u kojem su uništena tri stambena objekta, tri automobila, garaža i nekoliko pomoćnih zgrada.

Srđa Trifković: Korejski model ima prednost

09:45

 

 

Zelenski upozorio da će Rusija imati „otvoreni put“ kroz istok zemlje ako osvoji Bahmut

09:30 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je juče da bi Bahmut mogao da padne „narednih dana“.

 

 

Kijev: 40 odsto grada bez grejanja

09:10 - Oko 40 odsto Kijeva je bez grejanja, a oko 15 odsto bez struje posle jutrošnjih ruskih udara na energetske objekte, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

 -Nakon raketnog napada, zbog vanrednog nestanka struje, 40 odsto potrošača u glavnom gradu trenutno je bez grejanja. Vodovod funkcioniše normalno - napisao je Kličko na Telegramu.

Gardijan navodi da je u Kijevu trenutna temperatura četiri stepena.

Pentagon blokira Bajdenovu administraciju da prijavi moguće ruske ratne zločine u Ukrajini Haškom sudu

08:40 - The New York Times piše da se američki vojni lideri protive pomoći sudu u istrazi slučajeva Rusa, jer strah od postavljanja presedana koji bi mogao pomoći sudu da Amerikance odgovorne za zločine širom sveta privede pravdi.

 

 

Zemlje OPEK-a stale uz Rusiju

08.00 - Neće biti povećanja proizvodnje nafte zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, rekao je juče za Rojters angolski državni sekretar za naftu i gas.

Isključen poslednji dalekovod, koji je napajao Zaparošku nuklearku

07.30 - Ukrajina prekinula isporuke struje Zaporoškoj nuklearki, stranica je prešla na rad uz pomoć dizel-generatora, saopštio je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

 -U 04:53 (iz Ukrajine) je isključen poslednji dalekovod, koji je napajao Zaparošku nuklearku. Trenutno je nuklearna elektrana isključena sa spoljnih izvora napajanja- rekao je on.

 -To nema nikakve veze sa granatiranjem, u okrugu se nije ništa desilo što bi dovelo do isključenja. To je samo nemoćni gnev Kijeva- naglasio je Rogov.

On je dodao da zbog prestanka isporuke električne energije nuklearki može doći do poteškoća sa grejanjem u Energodaru.

Dva elektrobloka su prebačena u režim hlađenja, istakao je ruski zvaničnik.

Evgenij Prigožin: Dubovo pod kontrolom Vagnera

07.15 - Selo Dubovo-Vasiljevka (pet kilometara severno od Bahmuta) pod kontrolom je Vagnera.ㅤ

"Dubovo-Vasilevka je potpuno pod kontrolom Vagnerovog PMC-a. Na periferiji se vode borbe. Cela teritorija naselja je pod nama."

 

Ruski vazdušni udari - jutarnji rezime 9. marta 2023.

07.00 - Danas su od ranog jutra nastavljeni udari infrastrukturne objekte u Ukrajini. Noću su se oglasila upozorenja o vazdušnim napadima širom zemlje, bilo je izveštaja o preletima dronova. Prve eksplozije odjeknule su u 4 sata ujutro po moskovskom vremenu. Odmah nakon toga u nizu regiona počeli su vanredni nestanci struje.

 

 

Eksplozije su se čule u:

- grad Odesa;
— Odeska oblast;
— Nikolaevska oblast;
- grad Dnjepropetrovsk;
— Dnjepropetrovska oblast;
— Žitomirska oblast;
—  grad Harkov;
— oblast Harkov;
— Vinitska oblast;
— Lavovska oblast;
— Zaporoška oblast;
- grad Kijev;
- Kijevska oblast;
— Ivano-Frankovska oblast;
— Ternopoljska oblast;
— Poltavska oblast;
— Hmelnicka oblast ;
— Volinska oblast;
— Černigovska oblast;
— Kirovogradska oblast;
- Sumska oblast.

Vanredna isključenja struje u:

— gradu Harkovu;
— oblast Harkov;
- gradu Odesi;
— Odeska oblast;
— Lavov;
— Lavovska oblast;
- gradu Dnjepropetrovsku.

 

 

Rusija napala Kijev, Harkov i Odesu

06.46 - Gradonačelnik Kijeva izvestio je da je Rusija napala Kijev u poslednjih nekoliko napada na Ukrajinu.

- Eksplozije u glavnom gradu. Više detalja kasnije - naveo je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu.

Novinari u Kijevu su izvestili da su čuli eksplozije u 6 sati izjutra. Eksplozije su deo talasa napada Rusije duž čitave Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading