ODJEKUJU EKSPLOZIJE U ZAPOROŽJU Amerečki dron kruži oko Krima (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Ilustracija/A.V.

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju – sirene za vazdušnu opasnost i juče su se čule širom zemlje, a otežano je i snabdevanje strujom, posebno u Kijevskoj oblasti, gde su na snazi restrikcije.

Rusija je juče donela odluku da obnovi učešće u istanbulskom sporazumu o izvozu žitarica, što je dovelo do pada cena. SAD pozdravlja odluku Moskve, uz opasku da ne može da sprečava dostavljanje hrane celom svetu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Rusi spremaju zamku u Hersonu?

22:55 - Stanovnik Hersona danas je za Si-En-En rekao da "nema masovnog povlačenja ruskih snaga iz grada", ali je odmah dodao kako primećuje "neuobičajeno kretanje ruskih snaga", dodavši kako su u gradu uklonjene neke kontrolne tačke ruske vojske.

Ukrajinski zamenik regionalnog veća Hersona, Jurij Sobolevski, rekao je da su da veruje da je izjava proruskog lidera o mogućem povlačenju ruskih snaga "verovatno zamka", dodavši kako ukrajinska snaga "ne vidi masovno povlačenje".

Obuka nove vojske

22:34 - Mobilisani ljudi uče kako da upravljaju kompleksom Hrizantema-S u blizini Kalinjingrada.

 

 

Udar na poljske plaćenike

22:00 - Ruska vojska uništila je opremu i bazu poljskih plaćenika na zaporoškom pravcu.

 

 

Eksplozije u Zaporožju

21.38 - U predgrađu grada Zaporožje čuju se eksplozije, prenose ukrajinski mediji, javlja Sputnjik.

Američki dron kruži oko Krima

21.10 -Oko obala Krima kruži američki strateški izviđački dron RQ-4 Global Hawk.

 

 

Ukrajina traži nove internet provajdere

20.42 -  Iako Ukrajina veruje satelitskom komunikacionom sistemu Ilona Maska "Starlink", ona traži nove internet provajdere, kaže ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov, prenosi Sputnjik

Uništavanje ukrajinskih bunkera (VIDEO)

20.30 - Uništavanje ukrajinskih bunkera i samohodnih topova vođenim raketama Кrasnopolj

 

 

Dejstvo ruske artiljerije u pravcu Ugledara (VIDEO)

20.07 -  Ruski artiljerci su napali ukrajinske položaje u pravcu Ugledara.

 

 

Ostin: Ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson

20.06 - Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je danas uverenje da ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson od ruskih snaga.


"Kad je reč o tome da li Ukrajinci mogu da zauzmu preostalu teritoriju na zapadnoj strani reke Dnjepar i u Hersonu, svakako verujem da imaju sposobnost da to urade", rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa svojim južnokorejskim kolegom, preneo je Rojters.

Grad Herson se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra.

Hersonska oblast je jedan od četiri ukrajinska regiona u kojima se stanovništvo na referendumu krajem septembra izjasnilo za priključenje Rusiji.

Švajcarska zabranila

20.04 - Švajcarska je zabranila da se Ukrajini pošalje municija za PVO sisteme "Gepard".

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi spremaju zamku u Hersonu?

19.11 - Stanovnik Hersona danas je za Si-En-En rekao da "nema masovnog povlačenja ruskih snaga iz grada", ali je odmah dodao kako primećuje "neuobičajeno kretanje ruskih snaga", dodavši kako su u gradu uklonjene neke kontrolne tačke ruske vojske.

Ukrajinski zamenik regionalnog veća Hersona, Jurij Sobolevski, rekao je da su da veruje da je izjava proruskog lidera o mogućem povlačenju ruskih snaga "verovatno zamka", dodavši kako ukrajinska snaga "ne vidi masovno povlačenje".

Razgovarali Čavušoglu i Stoltenberg

18.45 - Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o situaciji u Ukrajini i prehrambenom sporazumu.

Traži da im se sudi po kratkom postupku!

18.30 - Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da zatvor za rezerviste koji izbegavaju mobilizaciju nije dovoljna kazna, već je predložio da se vojnicima i oficirima koji su na frontu da mogućnost da izaberu kaznu.

Celu vest pročitajte OVDE.

Gutereš: Ukrajina izvezla 10 miliona tona žita od početka sporazuma

18.20 - Ukrajina je izvezla 10 miliona tona žita i drugih prehrambenih proizvoda otkako je sporazumom uz posredovanje UN u julu ponovo pokrenuta isporuka koja je bila zaustavljena zbog sukoba u toj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

"Apelujem na sve strane da koncentrišu napore u dve oblasti. Prvo obnavljanje i puna primena Crnomorske inicijative. Drugo uklanjanje preostalih prepreka izvozu ruske hrane i đubriva", rekao je Gutereš novinarima, preneo je Rojters.

Gutereš je izrazio uverenje da je u proteklih nekoliko dana svet shvatio važnost Crnomorske inicijative za žito, za zaustavljanje krize sa hranom, za ublažavanje cena i pritisaka na ljude širom sveta, kao i za smanjenje rizika od gladi, siromaštva i nestabilnosti.

Takođe je ukazao da su potrebni usaglašeni napori za hitno rešavanje krize na globalnom tržištu đubriva i pozvao na punu upotrebu ruskih izvoznih kapaciteta neophodnih za tu svrhu.

"Visoke cene đubriva već utiču na poljoprivrednike širom sveta. Ne možemo da dozvolimo da se globalni problemi dostupnosti đubriva pretvore u globalnu nestašicu hrane", rekao je Gutereš.

Rusija je suspendovala, ali potom juče obnovila učešće u sporazumu o žitu, nakon što je Ukrajina pružila dovoljne garancije da crnomorski žitni koridor i ukrajinske luke neće biti korišćene za neprijateljstva protiv Rusije.

Krajem jula predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su paket od dva dokumenta.

Prvi je memorandum koji se definiše posvećenost UN uklanjanju ograničenja na izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta, dok drugi definiše algoritam za izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru duž humanitarnih koridora i uz obaveznu inspekciju.

Zelenski ne prisustvuje

17.50 - Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da neće prisustvovati samitu G20 na Baliju ukoliko samitu bude prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

IZVIĐAČI VIDELI PLAMEN I EKSPLOZIJU

17.30 - Artiljerci Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije zaustavili su ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine na Harkovsku oblast.

Celu vest pročitajte OVDE.

PENTAGON ŠALJE "VAMPIRE" U UKRAJINU

17.15 - Najavljeno je slanje novog naoružanja ukrajinskoj vojsci kako bi mogli da odgovore na ruske napade dronovima.

Celu vest pročitajte OVDE.

EU može početi sa isporukom električne energije

16.54 -  EU može početi sa isporukom električne energije Ukrajini umesto da je uvozi iz nje, rekao je na brifingu u Briselu predstavnik EК Tim Mekfi 

"Energetski sistem Ukrajine već je povezan sa sistemom EU, poslednjih meseci je bilo malih razmena energije. U sadašnjim uslovima, EU može da isporuči određenu količinu struje Ukrajini", izjavio je on. 

Mekfi je naglasio da EU namerava da pruži podršku Ukrajini u obnavljanju njene energetske mreže, koja bi podrazumevala finansijsku i tehničku pomoć Кijevu u visini od 25,5 miliona evra, kao i isporuku 400 električnih generatora u ovu zemlju. 

Rusko MO: Petilo curenje radioaktivnih materijala

16.26 - Najveća nuklearna elektrana u Evropi se gasi kako bi se izbeglo curenje nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Celu vest pročitajte OVDE.

IAEA nije pronašla neprijavljene nuklearne aktivnosti u Ukrajini

16.20 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da nije pronašla znake neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje su pregledali stručnjaci na zahtev Kijeva, a kao odgovor na ruske navode da se na toj teritoriji pravila "prljava bomba".

"Naša tehnička i naučna procena rezultata koje smo do sada imali nije pokazala nikakve znake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na ove tri lokacije", navodi se u saopštenju IAEA, preneo je Rojters.

Uništeno sklonište Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

15.53 - Izviđači specijalnih snaga DNR pogodili su sklonište Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Razmena ratnih zarobljenika (VIDEO)

15.35 - Snimak sa razmene ratnih zarobljenika po formuli 107 za 107

 

https://t.me/vestisafronta/1077

Redovi za vodu u Кijevu (FOTO)

15.28 - Redovi za vodu u Кijevu. U vezi sa trenutnim nestancima struje, kao i nenajavljenim vanrednim situacijama, problem sa vodosnabdevanjem u nekim delovima Кijeva postaje sve komplikovaniji. Postoje i prekidi u radu interneta i mobilnih komunikacija.

 

 

Snažne eksplozije nad centrom Hersona

14.50 -  Saopšteno je da su rakete “Alder”poletele prema morskoj luci odakle se evakuiše civilno stanovništvo. Nekoliko raketa je oboreno.

 

 

Izvršena razmena zarobljenih vojnika između Rusije i Ukrajine

14.49 - Ministarstvo odbrane RF saopštilo je da je kao rezultat pregovora 107 ruskih vojnika oslobođeno sa teritorije koja se nalazi pod kontrolom kijevskog režima.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

14.33 - Operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj oblasti;

- Ruske trupe su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Nikolajev-Кrivi Rog i potisnule neprijatelja na prvobitne položaje;

- Ruske trupe napreduju u pravcu južnog Donjecka, Oružane snage Ukrajine su pokušale da izvrše kontranapad, ali su zaustavljene;

- Oružane snage RF su odbile napade Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika u pravcu Кupjanska, likvidirano je više od 130 militanata, uništena su dva oklopna vozila HMMWV;

- Oružane snage Ukrajine su vraćene na prvobitne položaje nakon neuspešnih pokušaja napredovanja u pravcu Кrasnolimanska;

- Oružane snage RF su pogodile vod višecevnih raketnih sistema „Grad“ u oblasti Harkova i artiljerijsku bateriju Oružanih snaga Ukrajine u DNR.

Bugarski parlament glasao za isporuke oružja Ukrajini

14.00 - Nakon četiri sata rasprave Narodna skupština Bugarske je donela odluku da pošalje oružje Ukrajini, prenosi Sputnik.

Inicijativu su podnele partije GERB i koalicija "Demokratska Bugarska", dok su je podržale još i "Nastavićemo promene", "Pokret za prava i slobode" i "Bugarski uspon".

Protiv isporuka oružja Ukrajini glasale su Bugarska socijalistička partija i "Preporod"

EU može početi isporuke struje Ukrajini

13.34 - Evropska unija može početi isporuke struje Ukrajini umesto izvoza struje iz te zemlje, saopštila je Evropska komisija.

Pušilin: Danas razmena zarobljenika sa Ukrajinom

 

13:00 - Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da će danas biti sprovedena razmena vojnika sa Ukrajinom.

"Danas vraćamo 107 naših boraca iz ukrajinskih tamnica. Kijevu vraćamo isti broj zatvorenika. Od ukupnog broja oslobođenih 65 osoba je iz Donjecke i Luganske Narodne Republike. Uskoro će moći da zagrle svoje najmilije", napisao je Pušilin u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Poslednja velika razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine obavljena je 29. oktobra, prenose RIA Novosti.

 

Zelenski: Ruski povratak u sporazum značajan diplomatski ishod

ODJEKUJU EKSPLOZIJE U ZAPOROŽJU Amerečki dron kruži oko Krima (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA Sergey Dolzhenko

 

 

12:00 -  Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Rusije da ponovo bude deo sporazuma o izvozu žita, samo nekoliko dana nakon što je Kremlj zapretio da će se povući, kao značajan diplomatski ishod za Ukrajinu i ceo svet.

 

Zarobljeni ukrajinski tenk sada drži liniju u pravcu Hersona

11:50 - 

 

 

 

Lavrov: Ne vidimo pomak na ukidanju sankcija za rusko žito

ODJEKUJU EKSPLOZIJE U ZAPOROŽJU Amerečki dron kruži oko Krima (FOTO/VIDEO)

Tanjug

 

11:20 - Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov saopštio je danas da Moskva i dalje ne vidi nikakav pomak kada je u pitanju ukidanje ograničenja na ruski izvoz žitarica i đubriva uprkos povratku primeni Crnomorske inicijative.

„Kao što znate, nastavljena je primena sporazuma o izvozu ukrajinaskog žita. Istovremeno, još uvek ne vidimo nikakav rezultat u vezi sa drugim delom sporazuma koji je predložio generalni sekretar UN, koji podrazumeva uklanjanje prepreka na putu izvoza ruskog đubriva i žitarica“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa potpredsednikom vlade Jordana Ajmanom Huseinom Abdulahom Al-Safadijem.

 

Kuleba: Španski PVO sistemi "Havk" na putu ka Ukrajini

ODJEKUJU EKSPLOZIJE U ZAPOROŽJU Amerečki dron kruži oko Krima (FOTO/VIDEO)

EPA/LEGNAN KOULA

 

10:40 - Španski sistemi PVO "Havk" već su na putu ka Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu za španski radio "Kadena SER".

 

BRITANIJA - TERORISTIČKA DRŽAVA Ambasadorka Bronert ponižena u Moskvi! 

10:16 - Ambasadorka Velike Britanije u Moskvi Debora Bronert pozvana je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije zbog umešanosti Londona u napade na Sevastopolj.

 

 

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Napad na Ugledar

09:45 - 

 

 

 

Kijev: Sedam brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

09:35 - Ministarstvo infrastrukture Ukrajine saopštilo je da je sedam brodova sa tovarom žitarica isplovilo iz ukrajinskih crnomorskih luka, dan nakon što je Rusija saopštila da se vraća istanbulskom žitnom sporazumu, prenosi Rojters.

 

Snimak sa ulica Donjecka posle granatiranja

09:15 - Granatiranje Кijevskog okruga se nastavlja, gradske vlasti preporučuju stanovnicima da ne izlaze iz skloniša.

 

 

Petrušev: Kijev nastavlja sa granatiranjem NE Zaporožje

08:37 - Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je danas da ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem nuklearne elektrane u Zaporožju uprkos poseti delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

„Ukrajinske neonacističke snage nastavljaju da granatiraju NE Zaporožje koristeći oružje dobijeno od Zapada, što može izazvati globalnu katastrofu. Nažalost, poseta delegacije IAEA nije dovela do prekida napada i međunarodne osude kijevskog režima“, saopštio je Patrušev na sastanku šefova bezbednosti Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi TAS S.

 

NM LNR isporučio je humanitarnu pomoć izbeglicama sa oslobođenih teritorija od stanovnika grada Azova Rostovske oblasti

08:36 - 

 

 

 

Ukrajina: Uništili smo četiri skladišta oružja na jugu

08:18 - Ukrajinska vojska saopštila je da su u vazdušnim napadima uništena četiri ruska skladišta oružja na jugu.

Osim toga, ukrajinska Južna vojna komanda kaže da je uništene i cisterne s gorivom.

 

ERDOGAN: Putin neće ustuknuti, čak je i Šolc promenio svoj stav prema Rusiji!

08:00 - Nemački kancelar Šolc promenio je svoj stav prema Rusiji, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u intervjuu za TV kanal "A Haber".

Detaljnije možete pročitati OVDE.

 

Kambodža šalje deminere da obučavaju Ukrajince

07:40 - Kambodža će obezbediti svoje stručnjake za deminiranje koji će obučavati ukrajinske vojne inženjere.

Premijer Kambodže Hun Sen je rekao da će poslati svoje specijalce u Ukrajinu u saradnji sa Japanom, prenela je ukrajinska "Pravda".

Generalni direktor Kambodžanskog centra za uklanjanje mina Heng Ratana rekao je da će njegova agencija poslati prvu grupu u Ukrajinu početkom decembra, a druga bi mogla biti poslata u prvom kvartalu 2023.

Eksplozije u Nikopolju, Harkovu,Nikolajevu...

07:15 - Eksplozije su jutros potresle grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, prenosi TAS S pozivajući se na ukrajinske medije.

Ranije su mediji izvestili o eksplozijama u Harkovu i Nikolajevu.

Eksplozije su se čule i u gradu Krivi Rog u Ukrajini.

Ranije danas gradonačelnik Aleksandar Vilkul saopštio je na Telegramu da je u eksploziji znatno oštećen objekat energetske infrastrukture, navodi TAS S.

Energoatom: Nuklearka Zaporožje isključena sa mreže

07:00 - Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je iz električne mreže nakon što je rusko granatiranje oštetilo preostale visokonaponske vodove, ostavljajući u upotrebi samo dizel generatore, saopštila je ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading