UKRAJINCI UHVATILI RUSE NESPREMNE! Eksplozija u vojnoj bazi, uništena skupocena tehnika!
Foto: Printscreen

Dva ruska helikoptera su potpuno uništena, a još dva su ozbiljno oštećena u noćnom napadu na rusku avio-bazu u Ostrovu, u blizini granice sa Letonijom, saopštilo je danas u telegramu ukrajinsko Ministarstvo odbrane, ne preuzimajući direktno odgovornost.

„U noći 31. oktobra dogodila se snažna eksplozija u bazi Veret Ratnog vazduhoplovstva Rusije (Pskovska oblast, Ostrov-5)“; saopštila je Centralna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane. „Dva ruska jurišna helikoptera Ka-52 „aligator“ potpuno su uništena. Još dva su ozbiljno oštećena.

Kako se navodi u saopštenju Uprave, osoblje Vazduhoplovne baze Veret je stavljeno u stanje najviše pripravnosti da pronađe „grupe diverzanta”. Uviđaj je u toku i još se potvrđuje da li je u eksploziji bilo poginulih.

 

 

Ako se vest ispostavi da je tačna, reč je o neverovatnom incidentu, s obzirom da je reč o pomorskoj vazduhoplovnoj bazi Baltičke flote, udaljenoj samo tridesetak kilometara od granice sa Letonijom i sedamdeset kilometara od Estonije, dok je udaljena više od 600 kilometara od Ukrajina, a vazdušna linija između Kijeva i Ostrova prolazi kroz celu Belorusiju.

Značajno je i to da se radi o bazi u kojoj su nekada bili stacionirani ruski strateški nuklearni bombarderi, a nepoznati broj nadzvučnih bombardera Tupoljev Tu-22M verovatno je tu i danas. U okviru baze se vrlo verovatno nalazi i skladište za nuklearne bombe, mada je nemoguće saznati da li se tamo trenutno nalaze bombe i, ako da, koliko.

Ukrajinske obaveštajne službe su takođe naglasile da je vrednost jednog helikoptera Ka-52 oko 16 miliona dolara. Kam-ovi dvosedi helikopteri Ka-52 Aligator su platforme za sve vremenske prilike za gađanje kopnenih ciljeva, nadograđene verzije jednoseda Ka-50 „Black Shark“. Reč je o prepoznatljivom helikopteru u čijem izgledu dominira dvostruki glavni rotor i odsustvo repnog rotora.

Reč je o savremenim jurišnim helikopterima čija je serijska proizvodnja počela 2008. godine, a prve jedinice su ušle u upotrebu tek 2011. godine. Na početku rata Rusija je imala oko 116 ovih helikoptera, a Oružane snage Ruske Federacije naručile su još najmanje 40. Prema Oriksovom registru potvrđenih ruskih gubitaka, do danas su uništena najmanje 22 primerka.

Pratite VESTI SA FRONTA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading