REZIME DANA Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Veliki problem za Ukrajince u Lisičansku (FOTO/VIDEO)
Alo! Ilustracija /J.V.

Borbe se pretežno vode na istoku zemlje. Ruska vojska je, kao korak dobre volje, završila zadatke na Zmijskom ostrvu i povukla garnizon koji je tamo bio stacioniran, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane Rusije. 

Sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) je pod kontrolom ruskih snaga.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškoj situaciji u Donbasu, u području Lisičanska, Avdejevke, Bahmuta (Artjomovska).

Zbog ruskih "iskandera", Berlin razmatra kupovinu protivraketnih sistema od SAD ili Izraela, a kupovinu PVO sistema najavljuju i Estonija i Letonija. 

128. DAN SPECIJALNE RUSKE VOJNE OPERACIJE PRATITE UŽIVO

RUSKI IZVORI: Ukrajinci granatirali Novobahmutovku

22:59 - Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila osam granata kalibra 122 milimetra i 10 raketa iz višecevnog raketnosg sistema „Grad“, na Novobahmutovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila osam granata kalibra 122 milimetra i 10 raketa iz višecevnog raketnosg sistema „Grad“, na Novobahmutovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Rusi zatežu obruč oko Lisičanska

22:45 - Ruska operativna grupa nastavila je sa ofanzivom na jugozapadnom delu fronta (sistem odbrane Lisičansk) i zauzela nekoliko važnih naseljenih mesta sa industrijskom zonom i samim tim ugrozila koridor za izvlačenje VSU koje brane ovaj grad.

 

 

Novi paket američke vojne pomoći stiže u Ukrajinu

22:39 - SAD izdvajaju novi paket vojne pomoći od 820 miliona dolara Ukrajini, saopšteno je iz Pentagona.

Paket uključuje dodatnu municiju za američki HIMARS MLRS, dva norveška protivvazdušna raketna sistema NASAMS, do 150.000 artiljerijskih granata kalibra 150 mm i četiri protivbaterijska radara.

Pentagon je takođe saopštio da su od početka specijalne operacije u Ukrajini SAD poslale Ukrajini 6,9 milijardi dolara pomoći.

 

Najnovije fotografije ruske vojske u Donbasu

 

 

"Evropa bez Ukrajine"

22:19 - „Evropa bez Ukrajine“ – takve nalepnice su počele da se pojavljuju na automobilima u EU. Njihove fotografije objavljuju stanovnici Minhena.

 

Kadirovci ušli u Lisičansk

22:01 - Borci UVO VNG Ruske Federacije u Čečeniji zajedno sa trećim bataljonom 4. brigade odbrambenih jedinica LNR i dobrovoljcima pod komandom mog dragog BRATA, Heroja Rusije Zamida Čalajeva, ušli su u grad. , zauzevši prvu industrijsku zgradu na teritoriji Lisičanska, i zauzeo povoljne pozicije.

 

Ovo je objavio predsednik Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

Zelenski saoseća sa žrtvama ruskog raketiranja

21:45 - "Tri krilate rakete u Sergivcima. Kao i rakete za Zatotsi. Jednog dana je 12 projektila pogodilo Mikolajev – na razne objekte u blizini grada. Manje nego za jednu noć i rano... Moja osećanja odlaze onima kojima su takvi udarci oduzeli živote", poručio je ukrajinski lider u pomalo nepovezanoj objavi na Telegramu.

 

 

Mizincev: Kijev priprema novu provokaciju u Odesi

21:32 - Kijevski režim priprema provokaciju u Odesi kako bi optužio ruske snage da ubijaju civile i uništavaju civilnu infrastrukturu zabranjenom kasetnom municijom, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

"U Odesi kijevski režim sprema još jednu podlu provokaciju kako bi optužio ruske oružane snage za ubistvo civila (uključujući maloletne osobe) i namerno uništavanje civilne infrastrukture kasetnom municijom, zabranjenom međunarodnim konvencijama", rekao je Mizincev, preneo je TAS S.

Evropski sud za ljudska prava obratio se Rusiji

21.15 - Naložio je Moskvi da zaštiti prava ukrajinskih ratnih zarobljenika i da im pruži odgovarajuću medicinsku pomoć. Celu vest pogledajte OVDE.

Ruski napad na Zmijsko ostrvo

21.00 - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je saopštilo da niko nije „završio rat“ na ostrvu. Dva ruska aviona gađala su ciljeve fosfornim bombama.

 

 

Skandalozna izjava ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj

20.56 - Ozloglašeni ukrajinski nacionalni „heroj“ Stepan Bandera za ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Andreja Meljnika bio je pravi borac za slobodu, uprkos svojoj saradnji sa nacistima tokom Drugog svetskog rata.

Sud DNR primio žalbe na smrtnu presudu Marokanca

19.42 - Vrhovni sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike primio je žalbu koju je uložila branilac marokanskog plaćenika Brahima Saduna koji je osuđen na smrt u DNR, saopštio je danas sud.

REZIME DANA Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Veliki problem za Ukrajince u Lisičansku (FOTO/VIDEO)

Printscreen

 

 

Rusija je bezbednosna pretnja Finskoj

19.38 - Finska u novonastalim okolnostima ne može da zadrži neutralnost, jer je Rusija za nju postala bezbednosna pretnja, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto.

„Mislim da je to nova realnost. Stvarno mislim da je evropska bezbednosna arhitektura srušena. To je nova situacija, postoji nova vrsta gvozdenog zida između Rusije i drugih zemalja. I naravno, zasnovana je na agresiji Rusije na Ukrajinu“, naveo je Havisto u intervjuu za CNN.

Napad na industrijske objekte 

19.33 - Prema ruskim izvorima, ukrajinske oružane snage imaju za glavni cilj naftna postrojenja.

 

 

Ukrajinskim militantima iz Azovstalja preti smrtna kazna

19.28 - Slučaj protiv prve grupe zarobljenih ukrajinskih militanata iz Azovstala u Mariupolju spreman je da ide na sud u Donjeckoj Narodnoj Republici, i preti im smrtna kazna, javili su lokalni mediji.

 

Ukrajinsko tužilaštvo obratilo se Turskoj

18.47 - Ukrajina je zatražila da Turska zadrži i zapleni teretni brod "Žibek Žoli" koji je prevozio ukrajinsko žito pod ruskom zastavom. Brod "Žibek Žoli" je učestvovo u ilegalnom izvozu ukrajinskog žita iz luke Berđansk koju je okupirala Rusija i uputio se u Karasu u Turskoj sa 7.000 tona tereta, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo u pismu turskom Ministarstvu pravde, preneo je Rojters.

 

Sve više ukrajinskih vojnika dezertira, tvrde ruski izvori

18.35 -  Sve veći broj ukrajinskih vojnika dezertira zbog neuspeha na bojnom polju, a razbijene formacije neorganizovano beže iz Lisičanska, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

Oslobođena naselja Privolje i Šipilovka

18.33 - Narodna milicija LNR objavila je da su oslobođena naselja Privolje i Šipilovka, ukrajinske snage bezbednosti su pretrpele velike gubitke.

Ne vodi nezavisnu politiku

17.53 - Bugarska već duže ne vodi nezavisnu politiku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

Norveška obećala milijardu evra pomoći Ukrajini

17.29 - Norveška je danas obećala milijardu evra za podršku Ukrajini do kraja 2022. i za 2023. godinu, izjavio je norveški premijer Jonas Gar Stere. On je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je bio zajedno sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Rojters. Stere je kazao da je novac namenjen Ukrajini da podrži ljude kojima je potrebna pomoć, da se odbrani i za obnovu zemlje.

 

Najmanje 20 stradalo u ruskim napadima u Odesi

16.48 - Najmanje 20 osoba je poginulo, među kojima je i dete, u ruskim raketnim napadima tokom noći na stambenu zgradu i odmaralište u Odeškoj oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

 

Rusija detaljno analizira rezultate samita NATO

16.43 - Rezultati samita NATO u Madridu biće detaljno analizirani i sa političke i sa vojne tačke gledišta, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. Na samitu NATO u Madridu, koji je juče završen, donet je novi strateški koncept Alijanse za narednih deset godina u kom se Rusija navodi kao najveća pretnja, navodi TAS S. Prvi put u istoriji zapadnog vojnog saveza u strateškom konceptu se pominje Kina, koja se naziva "sistemskim izazovom i rivalom", prenosi ruska agencija.

Putin o pritiscima Zapada

16.39 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da politički pritisak bez presedana i sankcije Zapada guraju Rusiju i Belorusiji ka tome da ubrzaju proces ujedinjenja.

Napad na Novobahmutovku

15.41 - Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila osam granata kalibra 122 milimetra i 10 raketa iz višecevnog raketnosg sistema „Grad“, na Novobahmutovku, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Srbija da se priključi sankcijama 

15.38 - Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodomir Tolkač pozvao je danas Srbiju da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije i da, kako je rekao, ne bude ''crna rupa'' kada je reč o evropskim sankcijama.

''Pozivamo sve da podrže borbu ukrajinskog naroda, jer će naša pobeda biti pobeda za sve u Evropi, pa i Srbiju'', rekao je ambasador.

Odesa

14:40 - 

 

 

 

Dim primećen u zoni Krimskog mosta

14:15 - 

 

 

 

 

Hersonska i Zaporoška oblast prelaze na ruski telefonski kod

14:10 - 

 

 

EU priprema nove sankcije!

13:45 - Evropska unija priprema nove sankcije koje će se odnositi na rusko zlato, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na dobro obaveštene izvore. Pre nekoliko dana zabranu uvoza ruskog zlata uvele su Sjedinjene Američke Države. Sve države G7 su u zajedničkom saopštenju objavile da će udaljiti Rusiju sa svetskog tržišta i ograničavati njene prihode, uključujući prihode od zlata.

 

Presek stanja

13:40 - 

 

 

 

Snimak iz Donbasa

13:30 - Ruska vojska uništava objekat Oružanih snaga Ukrajine u Donbasu Pretpostavlja se da je udar naneo visokoprecizna vođena raketa.

 

 

 

Humanitarna pomoć u Marijupolju

 

 

EU: Rusija neopravdano preti prekidom diplomatskih odnosa sa Bugarskom

13:00 - Pretnja Rusije da će prekinuti diplomatske odnose sa Bugarskom, reagujući na njenu odluku da protera 70 ruskih diplomata, neopravdana je, stoji u današnjem saopštenju Evropske unije.

- Evropska unija pruža punu podršku i solidarna je sa Bugarskom u ovim okolnostima i pomno će pratiti sve što je u vezi sa ovim pitanjem - navodi se u saopštenju EU i dodaje da je postupak Bugarske u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, jer diplomate ruske ambasade krše međunarodne ugovore.

 

Kremlj demantovao napade na civilne objekte u Odesi

12:30 -  Kremlj je danas demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa rano jutros.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske rakete pogodile stambenu zgradu i dva odmarališta, a da je u napadu ubijeno najmanje 18 ljudi i ranjeno više desetina njih, preneo je Rojters.

"Ruska vojska tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini izbegava da pogađa civilne objekte kako bi u potpunosti bila fokusirana na vojne ciljeve i mesta za obuku plaćenika" saopštio je danas medijima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

REZIME DANA Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Veliki problem za Ukrajince u Lisičansku (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

On je podsetio i na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji u više navrata naglasio da mete ruske operacije nisu civilni ciljevi i civilna infrastruktura, prenosi TAS S.

„Želeo bih da vas još jednom podsetim da je predsednik Rusije i Vrhovni komandant više puta rekao da ruska vojska tokom specijalne vojne operacije ne napada civilne ciljeve ili civilnu infrastrukturu. Izvodi udare na vojna skladišta, industrijske objekte u kojima se održava i popravlja vojna oprema, skladišta municije i lokacije na kojima su stacionirani i obučavani plaćenici i nacionalistički elementi“, rekao je Peskov komentarišući tvrdnje da je ruski projektil pogodio stambenu zgradu, navodi ruska agencija.

 

Ruska vojska: Ukrajinske snage trpe velike gubitke kod Lisičanska

12:00 - Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u području grada Lisičanska - samo u dva naseljena mesta poginulo je 190 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako navode, Oružane snage nastavljaju uspešnu ofanzivu u području Lisičanska. Kažu da je u protekla tri dana preuzeta kontrola nad rafinerijom nafte u Lisičansku, rudniku Matroska, jednom fabrikom i mestom Topolevka.

Tvrde da u ukrajinskoj vojsci raste broj dezertera zbog neuspeha Oružanih snaga Ukrajine na bojnom polju.

 

Erdogan: Švedska i Finska da ispune preuzeta obećanja

REZIME DANA Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Veliki problem za Ukrajince u Lisičansku (FOTO/VIDEO)

EPA/YVES HERMAN

 

 

11:20 - Sporazum potpisan sa Finskom i Švedskom o ukidanju veta Turske na njihovo članstvo u NATO ne predstavlja kraj te priče i obavezuje ove nordijske zemlje da održe obećanje, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

 

Otkrivena masovna grobnica

11:00 - U Mariupolju, pod ruševinama u Kijevskoj ulici pronađena je još jedna masovna grobnica. Od kraja februara tamo je sahranjeno više od 100 tela, prenose ukrajinski Telegram kanali.

 

 

 

Ofanziva na Seversk

10:45 - Pripadnici ruske vojske uz podršku snaga Luganske Narodne Republike zauzeli su tri mesta kod Lisičanska i trenutno se pripremaju za ofanzivu na Seversk, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

„Zauzeta su mesta Sporno, Zolotarevka i Bela Gora. Trenutno se sprema ofanziva na Seversk kuda je došla vojska koja je napustila Lisičansk“, rekao je on.

 

 

 

Slike rata

 

 

Spasioci su završili potragu u višespratnici u Odesi

10:30 - Prema podacima Državne službe za vanredne situacije, zgrada je teško oštećenja - ploče na podovima su uništene od rakete.

Osim toga, spasioci kažu da pod ruševinama u obližnjem rekreativnom centru možda ima ljudi.

 

 

Ursula fon der Lajen: Pred Ukrajinom dug put do EU

10:00 - Ukrajina sada ima "veoma jasnu evropsku perspektivu" , ali će dug put ka članstvu u EU zahtevati naporan rad, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

REZIME DANA Kadirov objavio snimak s prve linije fronta; Veliki problem za Ukrajince u Lisičansku (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

U današnjem obraćanju preko video-linka ukrajinskom parlamentu predsednica Evropske komisije je podvukla napredak zemlje na putu ka članstvu u EU dok se brani od ruske invazije.

Ukrajina uvela vize za državljane Rusije

09:30 - Kijev od 1. jula uvodi vizni režim sa Rusijom. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, posedovanje vize ne garantuje Rusima ulazak na teritoriju Ukrajine, jer konačnu odluku donose graničari

 

Napad na rafineriju nafte

09:15 - Prema rečima načelnika Luganske oblasne vojne uprave Sergeja Hajdaja, Rusi napadaju Lisičansku rafineriju nafte.

 

 

 

Snimak pogođene zgrade u Odesi

 

 

 

Ukrajinske snage gađale su grad Rovenjki u LNR

09:00 -  Ukrajinske snage gađale su grad Rovenjki u LNR iz američkog višecevnog raketnog bacača HIMARS, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Vlasti Lavova zabranile rad Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi

08:30 -  Gradsko veće u Lavovu, na zapadu Ukrajine, glasalo je za usvajanje rezolucije da se zabrani rad Ukrajinske pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije, što je politička odluka koja nema zakonsku snagu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij, izjavio je da jednoglasna odluka veća za zabranu delatnosti Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC-MP) predstavlja samo njihov jasan stav, pošto se propisi o radu verskih organizacija donose na nacionalnom nivou.

„Ovo je stav koji smo javno izneli i sada državni organi treba da počnu da rade na tome“, saopštio je Sadovij na sajtu gradske uprave, navodi britanska agencija.

 

Posledice granatiranja u Odesi

 

 

Raste broj žrtava ruskog napada u Odesi,poginulo najmanje 17

08:00 -  Broj poginulih od ruskih projektila koji su rano jutros pogodili devetospratnu stambenu zgradu i odmaralište u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese porastao je na 17, a destine građana je povređeno u ovom napadu, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ruske snage pokušavaju da opkole Lisičansk sa juga i zapada

07:45 - Ruske trupe pokušavaju da opkole Oružane snage Ukrajine u oblasti Lisičanska sa juga i zapada, saopštio je jutros Generalštab Ukrajine.

Navedeno je da na Donjeckom pravcu ruske snage glavne napore usmeravaju na opkoljavanje ukrajinskih trupa u oblasti Lisičansa sa juga i zapada i na uspostavljanje potpune kontrole nad Luganskom oblašću, prenosi Ukrinform.

Predsednik Indonezije: Preneo sam Putinu poruku Zelenskog

07:30 -  Predsednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je da je ruskom lideru Vladimiru Putinu preneo poruku ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Preneo sam poruku predsednika Zelenskog predsedniku Putinu", rekao je Vidodo posle razgovora sa Putinom u Moskvi, prenosi BBC.

Regionalni zvaničnik: Pogođena stambena zgrada kod Odese, 14 mrtvih

07:00 - Ruski projektil pogodio je devetospratnu stambenu zgradu u blizini ukrajinske crnomorske luke Odese, pri čemu je najmanje 14 osoba poginulo a desetine ranjene, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je oko jedan sat posle ponoći projektil pogodio zgradu u gradu Bilgorod-Dnjestrovski, a da je, prema dosadašnjem informacijama, ranjeno 30 osoba.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading