UKRAJINSKI AMBASADOR U NEMAČKOJ Stepan Bandera je Robin Hud i borac za slobodu
Foto: Printscreen

Diplomata je branio Banderu i nakon što ga je nemački novinar osporio dokazima tokom intervjua nemački voditelj Tilo Jung je spomenuo posetu diplomate grobu Stepana Bandere u Minhenu. On je upitao ukrajinskog ambasadora da li poštuje kontroverznu ličnost uprkos zločinima koje Banderi pripisuju ne samo ruski istoričari, već i oni u Nemačkoj, Izraelu i nekim drugim zemljama.

„Posetio sam grob Stepan Bandera… On ne samo za mene lično, već i za mnoge, mnoge Ukrajince personifikuje borca za slobodu, onoga ko se zalagao za nezavisnost Ukrajine. Za one koji se bore za slobodu ne postoje pisani zakoni. Robina Huda takođe svi poštuju, a on takođe nije radio po zakonu aktuelnom u to vreme“, rekao je ambasador.

Jung je na to govorio o Banderinoj bliskoj povezanosti sa vođom fašističke Italije Benitom Musolinijem i Adolfom Hitlerom iz nacističke Nemačke, kao i o snu ukrajinskog nacionalističkog vođe o uspostavljanju ukrajinskog fašizma i njegovom neprijateljstvu prema Jevrejima, Poljacima i Rusima.

UKRAJINSKI AMBASADOR U NEMAČKOJ Stepan Bandera je Robin Hud i borac za slobodu

Foto: Printscreen

 

Novinar je primetio da su Banderini sledbenici, zajedno sa nemačkim nacistima, ubili ukupno 800.000 Jevreja u Ukrajini tokom Drugog svetskog rata. Takođe su izvršili masakr nad Poljacima u zapadnoj Ukrajini, ubivši do 44.000 civila, dodao je Jung. Meljnik je, međutim, sve navedeno odbacio, tvrdeći da nema dokaza koji bi potkrepili te optužbe.

„Nema dokaza da je ubijao Jevreje sopstvenim rukama, ali njegovi ljudi jesu ubijali!“, kaže on.

Diplomata je više puta insistirao na tome da Bandera nije bio umešan u antisemitsku politiku, čak ni kada je voditelj naglas pročitao rezoluciju koju je Bandera odobrio u proleće 1941. godine, pre nacističke invazije, a kojom su Jevreji proglašeni najvećim neprijateljima ukrajinskog naroda, i pozivali su na njihovo istrebljenje ili prinudno iseljenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading