(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA U TEŠKOJ SITUACIJI Komanda u Kijevu se odlučila na naredi rizičnu akciju (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/ilustracija

Rusija tvrdi da je celina ključnog lučkog grada Mariupolj sada pod njenom kontrolom i upozorava malu grupu boraca da se predaju ili umru.

Rusija je naredila ukrajinskim snagama u Mariupolju da se predaju do danas ujutru, dok se nastavlja bespoštedni napad na grad.

Ovako rat izgleda sa ukrajinske strane u Severodonjecku:

Predsednik SAD Džo Bajden je ove nedelje odobrio dodatni paket od 800 miliona dolara vrednog oružja, municije i bezbednosne pomoći Ukrajini.

Procenjuje se da je u Mariupolju i njegovoj neposrednoj okolini ostalo oko 100.000 ljudi, koji su uglavnom pod ruskom kontrolom, a ukrajinske trupe su ograničene na "džepove" boraca.

U kratkim crtama:

  • Rusija kaže da su njene trupe „potpuno očistile“ ključni grad Mariupolj i da je samo mali broj ukrajinskih snaga ostao unutar fabrike čelika 
  • Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski preti da će se povući iz mirovnih pregovora sa Rusijom ako poginu ukrajinski borci u Mariupolju
  • On takođe naziva situaciju u Mariupolju „neljudskom“ i poziva saveznike da obezbede više oružja za ukrajinske snage
  •  Rusija objavila vest o smrti generala čije trupe opsedaju Mariupolj

Ukrajinski vojni vrh povukao očajnički potez

Ukrajinska vojska se nalazi u nezavidnom položaju. Mariupolj je potpuno zauzet i poslednji deo koji drže ukrajinske jedinice i to pripadnici puka "Azov" je u okviru metalurškog kombinata "Azovstal". Sa druge strane Rusija je nagomila velike snage koje iz dva pravca vrše obuhvat ukrajinskih jedinica u Donjecku i ako te jedinice koje borje preko 100.000 vojnika budu uništene ili izbačene iz stroja biće to kraj za ukrajinsku vlast. Zbog toga je Generalštab Vojske Ukrajine doneo odluku da proba jedan očajnički i riskantan potez. O čemu se radi, pročitajte OVDE.

Izveštaj Rusije

Ruske oružane snage oborile su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 iznad Harkova, saopštio je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Ukrajinski rovovi kod Severodonjecka

 

 

"Beli labudovi" seju smrt po "Azovu"

Ministarstvo odbrane Rusije je u više navrata i to danima pozivalo preostale ukrajinske vojnike u Marijupolju da se predaju i na taj način sačuvaju živote i bezbedno se vrate svojim porodicama.

(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA U TEŠKOJ SITUACIJI Komanda u Kijevu se odlučila na naredi rizičnu akciju (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube

 

Kina upozorila Putina

Sjedinjene Države koriste Ukrajinu u konfrontaciji sa Rusijom, a isporuka oružja Kijevu je još jedan način da se pogorša kriza.

Kadirov objavio novi video

 

 

Zelenski: Putin nimalo ne ceni ukrajinske živote

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u velikom razgovoru za CNN, koji je u celosti emitovan u nedelju, a snimljen u petak, kada su prikazani njegovi isečci, da nema nameru Rusiji da preda nijedan pedalj teritorija svoje zemlje na istoku u zamenu za okončanje rata te da je ukrajinska vojska spremna na borbu s ruskim trupama u Donbasu u bitki koja bi mogla preokrenuti tok čitavog sukoba.

(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA U TEŠKOJ SITUACIJI Komanda u Kijevu se odlučila na naredi rizičnu akciju (FOTO/VIDEO)

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

"Putin je spreman da upotrebi nuklearno oružje"

Praunuka bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova upozorila je da bi Rusija mogla biti spremna da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA U TEŠKOJ SITUACIJI Komanda u Kijevu se odlučila na naredi rizičnu akciju (FOTO/VIDEO)

Foto: Kremlin.ru

 

Snimak iz Mariupolja: Vojnici bataljona DNR "Somalija" izašli na more

 

 

Šta se desilo sa posadom Moskve?

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimak na kojem su, kako tvrde, mornari sa potopljene krstarice "Moskva". Ovo je prvi put da je ta posada viđena otkako je brod potonuo.

Ukrajina: Rusi oteli seoskog starešinu Kirillovke Ivana Maleva

 

 

Zapad pravi zaokret zbog Putina?

Sada je nezvanično, a uskoro će biti zvanično - Zapad pravi suštinski obrt u bezbednosnom konceptu odnosa prema Istoku od kooperativnog prema konfrontacionom.

(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA U TEŠKOJ SITUACIJI Komanda u Kijevu se odlučila na naredi rizičnu akciju (FOTO/VIDEO)

Foto: Kremlin.ru

 

Snimljen ruski bombarder Tu-22M3 iznad Mariupolja

 

 

Rusija može da izdrži konfrontaciju sa Zapadom

"Rusija može da izdrži trenutnu konfrontaciju" sa Zapadom ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Možemo - rekao je Peskov za TV "Rusija 1" odgovarajući na pitanje može li Ruska Federacija da "uspe" u konfrontaciji sa zapadnim svetom, za razliku od SSSR-a, prenosi list "Izvestija".

Ruski raketni bacači "Grad" dejstvuju po Mariupolju

 

 

Granatiran centar Harkova

 

 

Ukrajina od G7 traži 50 milijardi dolara

Ukrajina će od zemalja grupe G7 tražiti 50 milijardi dolara finansijske pomoći, a razmatra i izdavanje beskuponskih obveznica, kako bi u narednih šest meseci pokrila budžetski deficit nastao usled rata, saopštio je savetnik za ekonomiju ukrajinskog predsednika, Oleh Ustenko.

"Zelenski kupuje vreme"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svojim izjavama o pregovorima sa Rusijom želi da dobije na vremenu, dok traži pomoć od NATO-a, izjavio je danas predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je reagovao na izjavu Zelenskog da je Ukrajina spremna da sa Rusijom pregovora o odustajanju od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u i o statusu Krima, ali tek kad Moskva zaustavi vojna dejstva i povuče svoje trupe, prenosi "TASS".

Istekao rok za predaju

Ministarstvo odbrane Rusije im je ranije dalo rok da se do 13:00 časova po moskovskom vremenu predaju. Međutim, prema prvim informacijama, oni to nisu iskoristili.

Pretpostavlja se da se tamo još nalazi oko 3.500 vojnika.

Rusi oslobodili taoce

Ruski specijalci oslobodili su taoce koje su držali ukrajinski ekstremisti u turskoj džamiji u Marijupolju, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Tom priliko 29 militanata, uključujući strane plaćenike, bilo je ubijeno. Celu vest pogledajte OVDE.

U Harkovu uklonjena bista maršala Žukova

Bista sovjetskog maršala Georgija Žukova u Harkovu jutros je uklonjena, piše Ukrajinska pravda. Načelnica Nemišljanskog okruga Tetjana Topčij izjavila je da su stigla dva automobila sa vojnicima, da je bista uklonjena i nekud odvezena.

Celu vest pogledajte OVDE.

Uništeno jedno od poslednjih uporišta OSU u Mariupolju

 

 

Nema dogovora o humanitornim koridorima

Ukrajina i Rusija nisu danas uspele da se dogovore o humanitarnim konvojima za evakuaciju civila iz ratom ugroženih područja, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Britanski obaveštajci o situaciji u Ukrajini

 

 

Azovu naređeno da puca u one koji su voljni da se predaju?

Kako navodi rusko Ministarstvo odbrane, Kijev bojkotuje pregovore o predaji, a brigadi "Azov" je naređeno da puca u one koji su voljni da se predaju, prenosi Sputnjik.

Vojna oprema iz SAD-a počela da stiže u Ukrajinu

Neke pošiljke vojne pomoći iz SAD-a počele su da stižu u Ukrajinu, izjavio je zvaničnik Bele kuće koga je citirao "CNN".

Ranije ovoe nedelje, američki predsednik Džo Bajden odobrio je dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Pomoć od Putina

Supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka pritvorenog u Ukrajini Oksana Marčenko zamolila je u video poruci ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne u razmeni njenog muža

Sveži grobovi u Irpinu

Na fotografiji koju je za "Njujork Tajms" napravio Dejvid Gutenfelder prikazano je groblje u Irpinu u blizini Kijeva.

Ovo područje videlo je neke od najžešćih sukova za vreme čitave vojne operacije.

 

 

"Uništena fabrika za proizvodnju municije"

Visokopreciznim raketama vazdušnog baziranja uništena je fabrika za proizvodnju municije u Kijevskoj oblasti, saopštio je portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

U Mariupolju zaplenjen mitraljez iz 1928. godine

Borci Donjecke NR zaplenili su stari sovjetski mitraljez "DPM" koji su ukrajinske snage koristile u Mariupolju. Stanje oružja je savršeno, navodi se u objavi.

(UKRAJINA UŽIVO) UKRAJINSKA VOJSKA U TEŠKOJ SITUACIJI Komanda u Kijevu se odlučila na naredi rizičnu akciju (FOTO/VIDEO)

Foto: Twitter/printscreen

 

Laki pešadijski mitraljez DP-27 stavljen je u zvaničnu upotrebu sovjetske vojske 1928. godine i zamenjen boljim modelom 1946.

Abramovič ipak nije u Kijevu

Predstavnik ruskog biznismena Romana Abramoviča demantovao je danas izveštaje da je on otputovao u Kijev kako bi razgovarao o načinima za oživljavanje pregovora između Rusije i Ukrajine, javio je ruski televizijski kanal "RBK" pozivajući se na reči portparola.

Raketirano predgrađe Kijeva

Mesto Brovari, u predgrađu Kijeva, jutros je bilo meta raketnog napada, saopštio je prvi čovek ove prigradske opštine Igor Sapožko. 

Snimak prikazuje stubove dima koji su se podigli nakon raketnog udara.

 

 

Ranjen 121 civil

Ukrajinska vojska je 42 puta u poslednja 24 časa otvorila vatru na Donjecku narodnu republiku. Tom prilikom ranjen je 121 civil, javlja "Sputnjik".

Dron Orlan-10 oboren u Donjeckoj oblasti

 

 

Harkov u plamenu nakon granatiranja

 

 

Aktivirana PVO u Harcisku

Donjecka oblast, jutros:

 

 

Mariupolj nalik na Bejrut

Snimak nastao tokom patrole Mariupoljem pokazuje razmere razaranja u ovom gradu u kome je nekad živelo pola miliona ljudi.

 

Prema rečima ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, uništeno je čak 95 odsto zgrada u ovom gradu.

 

 

Rusko MO tvrdi da je oborilo ukrajinski vojni transportni avion

Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, izjavio je juče da je ruska vojska oborila ukrajinski vojni transportni avion koji je prevozio vojnu opremu iz zapadnih zemalja.

U saopštenju se navodi da je „ukrajinski vojni transportni avion oboren u vazduhu“ u regionu Odeske dok je „isporučivao veliku seriju naoružanja koje su Ukrajini poslale zapadne zemlje“.

U Kijevu se čule eksplozije

Eksplozije su se čule u nedelju u ranim časovima u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, javljaju lokalni mediji. Preko noći su se oglasile sirene za vazdušni napad na skoro celu Ukrajinu.

 

 

Abramovič otputovao u Kijev

Ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi obnovio mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, piše "Blumberg".

Rusi oborili avion koji je prevozio zapadno naoružanje Ukrajincima

Ruska PVO u rejonu Odese pogodila je ukrajinski vojno-transportni avion. Celu vest pročitajte OVDE.

MO RF ponudilo vojsci na Azovstalju da polože oružje

Ruske oružane snage ponudile su militantima nacionalnih bataljona i stranim plaćenicima koji su 17. aprila od 6 sati po moskovskom vremenu blokirani na teritoriji mariupoljskog kombinata "Azovstal" da prekinu neprijateljstva i polože oružje, rekao je načelnik Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije za humanitarni odgovor, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Sva događanja od juče možete videti OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Žule

17.04.2022 10:44

Uzalud sve Putinu. Uzalud. On Ukrajinu pokoriti neće. Niti će moći, niti će ceo svet to dati.

Dak

17.04.2022 12:31

@Žule - Taj "ceo svet" je 16% čovečanstva

rf

17.04.2022 14:49

@Žule - Rusija odgovara na anglosaksonski kod. Ko ovo razume saznaće pravu istinu.

Marka

17.04.2022 14:57

Ako G-7 ne isporuči lovu biće nepoželjni u Ukrajini. Zbogom pameti.

Maki

07.06.2022 08:44

Sa ovim ratom i razrušeno M Ukrajinom velika se mržnja uradila koja će trajati vekovima