Nemačka zaplenila rusku gasnu kompaniju "Gasprom"
epa/ROMAN PILIPEY

Berlinski energetski regulator će privremeno kontrolisati kompaniju uprkos prethodnom insistiranju Moskve da bi takav potez bio protivzakonit, piše RT.

"Gasprom Germania", podružnica kompanije sa sedištem u Sankt Peterburgu, upravlja nekim od najvećih skladišta prirodnog gasa u zemlji.

Kako prenosi Vostok, nemački ministar ekonomije Robert Habek objavio je odluku, tvrdeći da to znači da nemačka energetska infrastruktura nije "podložna proizvoljnim odlukama Kremlja".

"Uređenje povereničke administracije služi da zaštiti javnu bezbednost i red i da održi sigurnost snabdevanja", rekao je Habek novinarima, dodajući da je korak "hitno neophodan" da bi se obezbedila "bezbednost snabdevanja u Nemačkoj".

On je rekao da će ogranak "Gasproma" biti pod starateljstvom Federalne mrežne agencije, glavnog nemačkog energetskog regulatora, do 30. septembra. Međutim, on nije precizirao šta će se desiti nakon tog datuma, ostavljajući nejasno kako nemačka vlada planira da dalje postupa sa kompanijom.

Dok je "Gasprom" prošlog petka najavio da će okončati svoje učešće u podružnici "Gasprom Germania", otuđivši svu imovinu iz kompanije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ipak izjavio da bi bilo kakva nacionalizacija ruskih kompanija od strane Berlina "ozbiljno prekršila međunarodno pravo", smatrajući je "neprihvatljivom".

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Babi

05.04.2022 12:01

Katastrofa. Cista kradja. Ovo ce ozbiljno napraviti lom.

Lule

05.04.2022 12:14

Ako tako nastave bojim se da bi se mogli provesti ko u drugom svetskom ratu

Marka

05.04.2022 12:28

Sada je trenutak da se nemcima, i samo njima, zavrne gas. Uskratiti mogućnost da preko druge zemlje pokušaju da kupe gas.

Zelja

05.04.2022 12:42

Sto su Nemci uvek bili gramzivi za tudje,nije bitno je li pokretna imovina ili nepokretna( teritorija,zemljiste i kuce)!Sve svojataju i otimamaju sto nije njihovo!A,Slaveni;Srbi i Rusi su niza vrata😵‍💫!Nista nisu naucili!

Mihailo

05.04.2022 20:54

Nemci su poznati po lopovluku i po nacizmu. A to i ide jedno sa drugim...

Sumadinac

07.04.2022 00:41

Da,samo otimaju,zaplenjuju,promenice se poredak i vratice i platice otstetu,oni su to navikli jos s pocetka 20 veka.