Rat u Izraelu
Foto: AP/Mohammed Hajjar (STR)

Palestinski izvori navode da su operacije izraelske vojske nastavljene duž celog Pojasa Gaze, dok vlada u Jerusalimu tvrdi da već ima datum za ulazak u Rafu, poslednji grad za koje veruju da je  uporište Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da je ponuda za primirje dobra, i da je na Hamasu da odluči. S druge strane, Hamas još uvek razmatra ponudu za koju kaže da nije kompromisna.

Iz Unicefa navode da se Palestinci bore da prežive, i da je više miliona ljudi na ivici gladi i uništenja. Iz SAD tvrde da je Izrael obećao veću distribuciju humanitarne pomoći, i navode da dnevno u Pojas Gaze uđe blizu 400 kamiona, što humanitarci na terenu demantuju.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je Izrael da dozvoli stranim novinarima da uđu u Pojas Gaze jer, kako kaže, informacioni rat pogoršava ionako tešku situaciju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO 

 

Erdogan i Fidan izrazili saučešće lideru Hamasa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je saučešće lideru Hamasa Ismailu Hanijeu zbog smrti njegova tri sina i unučadi u izraelskom napadu.

 

Galant: Izrael će otvoriti novi kopneni prelaz u Gazu za lakše isporuke pomoći

Izrael će otvoriti novi kopneni prelaz u Pojasu Gaze kojim bi se olakšale isporuke humanitarne pomoći iz inostranstva ili susednog Jordana za Palestince, rekao je u izraelski ministar odbrane Joav Galant.

 

Blumberg: Iranski napad na Izrael neizbežan, pitanje dana

SAD i njeni saveznici veruju da je veliki napad Irana na Izrael neizbežan i da bi se mogao dogoditi u narednim danima, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa procenama američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

Sančez: Operacija Izraela u Gazi ugrožava stabilnost čitavog sveta

Španski premijer Pedro Sančez kaže da "nesrazmeran odgovor“ Izraela u ratu u Gazi sa Hamasom rizikuje "destabilizaciju Bliskog istoka, a kao posledica toga i čitavog sveta“, prenosi Gardijan.

Sančez je naglasio potrebu priznanja palestinske države, kojoj su se Izrael i njegovi ključni saveznici dugo opirali, "u geopolitičkim interesima Evrope".

Pokrenuo je već temu državnosti tokom prošlonedeljne posete Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Kataru, kada je rekao novinarima da bi Španija mogla da prizna Palestinu kao naciju do kraja juna.

Al Džazira: "Masovno uništenje“ Kan Junisa, od kuća samo ruševine i kamenje

U gradu Kan Junis, razaranja su ogromna. Stanovnici Gaze kažu za Al Džaziru da od njihovih kuća više ništa nije ostalo – nema struje, nema vode, svuda su ruševine i kamenje.

Druga stvar je što ne veruju izraelskim snagama da neće ponovo izvršiti invaziju na Kan Junis, baš kao što su to učinili na severu u gradu Gaza, gde su upali u bolnicu Šifa nakon što su se povukli iz tog područja.

Šef misije UNIFIL: Eskalacaja sukoba na izraelsko-libanskoj granici realna pretnja

Komandant mirovne misije UN u Libanu (UNIFIL) Aroldo Lazaro rekao je da opasnost od eskalacije na libansko-izraelskoj granici raste i da predstavlja realnu pretnju.

"Za kraj Ramazana, povodom Ramazanskog bajrama, UNIFIL poziva na povratak na prekid neprijateljstava i na pomak ka trajnom prekidu vatre i dugoročnom rešenju sukoba“, naveo je Lazaro u saopštenju.

IDF: Koridor u cetralnoj Gazi jedina lokacija pešadije u enklavi

Izraelske odbrambene snage kažu da se njihove trupe i dalje bore protiv operativaca Hamasa u koridoru  centralne Gaze, koji je jedina lokacija na kojoj je pešadija ostala u enklavi.

Koridor, izgrađen oko puta južno od grada Gaze i severno od Nuseirata, omogućava IDF da izvrši racije u severnoj i centralnoj Gazi, dok Izraelu omogućava da kontroliše pristup severu za Palestince koji žele da se vrate nakon bekstva na jug, navodi se u saopštenju

Šef diplomatije Izrela: Ako nas Iran napadne sa svoje teritorije, odgovorićemo istom merom

Iranski napad na Izrael sa sopstvenog tla, izazvao bi izraelsku odmazdu na Iran, napisao je tamošnji šef diplomatije na platformi Iks (Tviter).

"Ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran“, objavio je Izrael Kac na hebrejskom i persijskom u reakciji na reči iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija.

Hamnei: Izrael mora biti kažnjen i biće kažnjen zbog napada u Damasku

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je danas da Izrael "mora biti kažnjen" i da će "biti kažnjen" zbog napada na iranski konzulat u Siriji za koji Teheran krivi Tel Aviv. „Zli režim je napravio grešku, mora biti kažnjen i biće kažnjen“, rekao je Hamnei u obraćanju povodom obeležavanja Ramazanskog bajrama, prenosi Rojters.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1.aprila poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Bajden:Pristup Netanijahua ratu u Gazi je pogrešan

Pristup izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ratu u Gazi je "pogrešan", saopštio je američki predsednik DŽozef Bajden. "Mislim da je ono što radi pogrešno. Ne slažem se s njegovim pristupom," rekao je Bajden u intervjuu za "Univision", američku TV mrežu na španskom jeziku koji je emitovan u utorak.

On je apelovao na izraelske vlasti da "samo pozovu" na prekid vatre u trajanju od šest do osam nedelja, i da omoguće potpuni pristup humanitarnoj pomoći koja je namenjena stanovništvu u ratom pogođenoj Gazi.

Vafa: Ubijeno najmanje 14 Palestinaca u vazdušnom napadu na izbeglički kamp

Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko je povređeno u izraelskom vazušnom napadu na izbeglički kamp Al-Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, objavila je u utorak veče palestinska novinska agencija Vafa.

Izraelski ratni avioni gađali su stambenu zgradu u kampu uoči praznika Ramazanskog bajrama, koji označava kraj meseca Ramazana, prenela je palestinska agencija.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading