Andrej Plenković i Zoran Milanović
Foto: Alo/TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/ nr

Levičarska koalicija je izgubila početnu prednost, a desni centar predvođen HDZ-om nije ponudio ništa atraktivno i novo. Sve se vrti oko starih optužbi koje su građanima već dosadile i pre nego što su krenuli završni skupovi sa obećanjima za koje svi znaju da se nikad neće ostvariti.

Mnogo kandidata na izborima sede na dve stolice, u želji da očuvaju fotelje ako ne budu izabrani u parlament. Nema novih lica i jasno definisanih izbornih programa, ali začudo niko se ne bavi Srbijom i komšijama, što je pre uvek dolazilo na red uoči izbora.

Osim plakata SDSS-a koji su i ovog puta zanimljivi i drugačiji od standardnih, svi drugi su bezidejni. "Rijeke pravde dolaze" poručuju levičari, dok HDZ izlazi na izbore sa sloganom "Za sve izazove". Dosadašnje izazove, kao što je bila kovid-kriza ili saniranje posledica zemljotresa vodeća politička stranka nije savladala, ali ionako je svejedno šta će se naći na plakatima koji su preplavili Hrvatsku. Navodno je poljska stranka Pravo i pravda plaćala oglase HDZ-a na "Guglu".

A od 30 velikih plakata na kojima piše "Hrvatska treba Srbe" više od 10 ih je uništeno, pocepano i prešarano porukama mržnje, a lider SDSS Milorad Pupovac kaže da je "udar" na plakate organizovalo političko podzemlje.

grafiti mržnje

Facebook printscreen

 

- Ne samo da su uništeni, nego su poruke izrazito zabrinjavajuće na jednu pozitivnu kampanju u zemlji gde nedostaje toliko ljudi i gde je broj Srba sveden na minimum - kaže predsednik SDSS-a i jedan od najdugovečnijih političara u Hrvatskoj.

Pupovca brine i sudbina Srba u Hrvatskoj, kao i posledice udara na demokratiju koji se oseća i na ovim izborima.

- Neke pouzdane vrednosti koje svako društvo želi da razvija, kao što je tolerancija, dovedeni su do stanja bezumlja. Mediji i neke osobe žele da prodube mržnju - ocenjuje lider Srba u Hrvatskoj, a indirektno upire prst i u šefa države Zorana Milanovića sa kojim nije u dobrim odnosima. - Brine me politika u kojoj nema ideja i u kojoj su sve reči dopuštene. Kako nije lako biti Srbin u Hrvatskoj, nije lako biti i sa Srbima u Hrvatskoj, braniti njihova prava na miran život i političko delovanje.

Još uvek Pupovac nije otkrio sa kim će SDSS u koaliciju posle izbora, ali tvrdi da će sve manjinske stranke ostati zajedno i tražiti ispunjavanje minimalnih demokratskih standarda. Da će biti krajnje neizvesno na izborima to niko ne dovodi u pitanje, a i dalje ostaje enigma ko će sa kime posle izbora.

Kako sada stoje stvari, relativni pobednik izbora biće HDZ, ali sa manje osvojenih mandata nego na prošlim izborima i sa manjim koalicionim potencijalom da sastavi novu vladu. Novi cirkus biće dalja procedura kada će stranke morati da predoče Zoranu Milanoviću, "tajnom" kandidatu za premijera i aktuelnom šefu države, na koliko poslaničkih ruku mogu da računaju, pišu Novosti.

Uključili se i biskupi

U kampanju su se uključili i biskupi porukom koja je očito usmerena prema Milanoviću i kršenju ustavnih odredaba, što je izazvalo negativne reakcije opozicionih stranaka koje zameraju crkvi da ćuti o korupciji. Lider SDP-a Peđa Grbin kaže da je došlo vreme da se sa Katoličkom crkvom razgovara o vatikanskim ugovorima o finansiranju i veronauci u školama.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading