POTPISANA DEKLARACIJA O SARADNJI Pupovac: Moramo raditi na boljoj budućnost Srba i Hrvata
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Deklaracija sadrži sve ključne, vitalne tačke interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, koje se tiču svih prava i okolnosti u kojima se ona ostvaruju - rekao je Pupovac u uvodnom obraćanju na konferenciji za novinare i naglasio da tekst su usvojila stranačka tela  SDSS-a i DHSV-a, kao i manjinska samoupravna tela SNV-a i Hrvatskog narodnog veća.

– Nakon što smo bili posvećeni saradnji naših zajednica, obnovi političkog dijaloga i saradnje između država u kojima žive naša dva naroda, stekli su se uslovi da dan uoči prijema SNV potpišemo Deklaraciju, na kojoj već nekoliko godina nije bilo susreta najviših državnih zvaničnika dve zemlje – rekao je Pupovac i dodao da on i Žigmanov „aktivnim učešćem doprinose da prijem bude obogaćen susretom predstavnika političkog vrha kojeg već dugo nije bilo“.

- Kako su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu za saradnjom i da pozovemo vlasti da počnu da sarađuju po pitanjima od zajedničkog interesa - naveo je Pupovac.

Žigmanov je rekao da saradnja dva naroda i dve države ne bi trebalo da ima alternativu.

- Bez obzira na obeshrabrujuće činjenice, istrajali smo i uspeli da budemo posrednici za stvaranje novog kruga komunikacije. Upravo zbog toga bismo želeli da se neka od brojnih otvorenih pitanja između dve države trajno zatvore – naglasio je Žigmanov.

Nakon potpisivanja Deklaracije, Pupovac i Žigmanov su odgovarali na brojna pitanja novinara, počev od komentara na dolazak šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića.

- Ne sastajemo se zbog prošlosti i brojanja ko je šta i kada uradio. Upoznali smo se da radimo za drugačiju budućnost između Hrvata i Srba. To znači da se bavimo pitanjima nestalih osoba, suđenja za ratne zločine i kontroverzne komemorativne prakse. Pamtim mnoga lica i glasove koji su u prošlosti govorili jezikom koji nije bio jezik budućnosti. Ali sam s mnogima stvarao budućnost Hrvatske, i evropsku i susednu, sa mnogim drugima. Očekujem da ćemo svi biti posvećeni ne etiketama, već onome što treba da uradimo da bismo imali drugačije odnose - naglasio je Pupovac i dodao da hrvatski premijer Plenković i Dačić dolaze zato da se susretnu.

Žigmanov je naglasio veliki iskorak, s obzirom da je Srbija pripadniku manjine dala ministarski resor.

- Iz vizure onoga što su Hrvati očekivali kao prvi korak to je i više nego dovoljno - rekao je Žigmanov

Podsetimo, 6. januara održava se već tradicionalni Božićni prijem SNV-a na kome se zajedno sa prijateljima i simpatizerima SNV okuplja hrvatski državni vrh i delegacija Vlade Srbije. Božićni blagoslov daće Patrijarh SPC Porfirije, a biće dodeljene i tradicionalne godišnje nagrade SNV.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading