Oglasio se Stoltenberg
Foto: AP/Tanjug/Ap

On je na svečanosti povodom 75. godina od osnivanja NATO saveza rekao da se tokom postojanja NATO suočio sa brojnim izazovima, koji su naučili Alijansu šta joj je potrebno.

Kako je rekao jedinstvenost Evrope je neophodna za bezbednost, kao što joj je potreban savez sa Severnom Amerikom.

"Severnoj Americi su takođe potrebne evropske vojske, ogromne obaveštajne mreže i jedinstvena diplomatska moć, SAD imaju više prijatelja i više saveznika. Kao što ne verujem samo u Evropu, verujem u Ameriku i Evropu zajedno u NATO alijansi.

Zato što smo zajedno jači i bezbedniji. Jutros smo admiral Bauer i ja položili venac na Spomen kamen ovde u sedištu NATO. Odajte počast svima onima koji su služili pod zastavom NATO-a", rekao je Stoltenberg.

On je rekao da nijedan ugovor, poput ugovora o osnivanju NATO saveza, nije toliko značio. "Nikad ni jedan dokument sa tako malo reči nije značio za toliko mnogo ljudi. Toliko sigurnosti. Toliko prosperiteta. I toliko mira. Sve zbog svečanog obećanja da ćemo zajedno stajati i štititi jedni druge kao što radimo 75 godina", rekao je on.

Prema njegovim rečima NATO savez je najjača, najtrajnija i najuspešnija Alijanse u istoriji i podsetio da je u godinama nakon Drugog svetskog rata, strah od još jednog razornog rata bio stvaran. "Tako su se na današnji dan 1949. godine ministri spoljnih poslova 12 zemalja Evrope i Severne Amerike okupili da potpišu Vašingtonski ugovor, da stvore našu Alijansu. To je čuvalo naše ljude tokom dugih godina Hladnog rata.

Od berlinskog vazdušnog transporta i kubanske raketne krize, do pada Berlinskog zida. Godine 1979. služio sam u norveškoj vojsci. Da je rat, bili bismo na prvoj liniji fronta. I nisam se plašio, jer sam znao da nismo sami. Imali smo iza sebe moć NATO alijanse. Kada se završio Hladni rat, NATO je pomogao da se okončaju dva brutalna etnička sukoba na Balkanu", zaključio je Stoltenberg.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading