Makron o sankcija i Evropi
Foto: AP/Omar Havana (STR)

Francuska ima obaveštajne podatke da je „bilo entitet Islamske države koji je planirao napad i izveo ga“, rekao je Makron novinarima po dolasku na put u francusku južnoameričku regiju Francuska Gvajana.

On je dodao da je „ova grupa više puta pokušala (napasti) na našem tlu“.

Makron je, međutim, upozorio Rusiju na bilo kakvu „eksploataciju“ napada, rekavši da bi bilo „cinično i kontraproduktivno da Rusija koristi ovaj kontekst da pokuša da ga okrene protiv Ukrajine“.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Moskvi u petak uveče u kojem je ubijeno 137 ljudi.

Ali, Moskva je odbila da komentariše tu tvrdnju, a bezbednosne službe i predsednik Vladimir Putin sugerišu da su počinioci možda povezani sa njenim protivnikom Kijevom.

Makron je rekao da je Pariz ponudio ruskim bezbednosnim službama „povećanu saradnju“ – dodajući da će doći do kontakta na „tehničkom i ministarskom nivou“, a ne direktnih razgovora sa Putinom.

Francuski lider nije razgovarao sa Putinom otkako je u nizu telefonskih poziva 2022. pokušao da ga odvrati od njegove invazije na Ukrajinu.

- Videćemo kako će se kontekst razvijati i da li će naredni dani ili nedelje opravdati“ lični razgovor - zaključio je Makron.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading