Kremlj
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko (STF)

Upitan šta povezuje 22. mart kada se desio teroristički napad na tržni centar u Moskvi, 22. mart 1943. godine, kada se desio zločin u beloruskom Hatinju i 24. mart 1999. godine kada je počelo bombardovanje Jugoslavije, Peskov kaže:

- U najmanju ruku emocije. Ruski narod će se uvek sećati tih tragedija - naveo je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas u Kremlju dobija informacije od svih službi koje rade na slučaju terorističkog napada u "Krokus siti holu", a nešto kasnije imaće sastanak sa predstavnicima bezbednosnih struktura, sociolozima i rukovodstvom Moskve i Podmoskovja o merama koje treba preuzeti posle tog događaja.

Peskov nije želeo da otkriva detalje istrage koja se vodi o terorističkom napadu niti podatke o još sedmoro ljudi privedenih zbog umešanosti u teroristički napad.

Na pitanje da li su zapadne države ponudile pomoć Moskvi posle terorističkog napada, Peskov kaže da ruske strukture izlaze na kraj sa problemom, a da je mnogo lidera stranih država razgovaralo sa Putinom i da su, zajedno sa ruskim predsednikom, istakli nameru da pojačaju borbu protiv terorizma.

Što se tiče rasprave o uvođenju smrtne kazne u Rusiji, Peskov je naveo da Kremlj ne učestvuje u takvim diskusijama i nije davao dodatne komentare.

Nije rekao ni da li su SAD predale ruskoj strani obaveštajne podatke, s obzirom da su pre terorističkog napada na njega upozoravale.

- Takve informacije se ne daju Kremlju, već specijalnim službama. To je osetljiva informacija koja ne bi smela da se deli - rekao je Peskov.

Kremlj se oslanja na ruske istražne organe koji se bave ovim slučajem, rekao je Peskov i odbio da prokomentariše "tok istrage", odnosno to što je ISIS preuzeo odgovornost za napad.

- Ovaj slučaj je pokazao da ni jedna država nije imuna na terorizam i da je u borbi protiv njega potrebna međunarodna saradnja, koja se trenutno ni u kojoj meri ne ostvaruje zbog maksimalnog zaoštravanja odnosa - zaključio je Peskov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading