Dmitrij Kuleba
Foto: AP/Foto:AP

Makronove ijzave izazvale su lavinu demantija među NATO saveznicima Francuske, koji su tvrdili da ne planiraju ništa slično. Kuleba je reakciju evropskih lidera nazvao "paničnom", piše italijanski list "Stampa".

- Makron je samo hteo da kaže da postoji mogućnost obuke ukrajinskih vojnika direktno u Ukrajini, a ne spolja kao što se sada dešava - rekao je Kuleba grupi stranih novinara.

Ono što Kijevu treba je oružje, posebno dronovi, a ne ljudstvo, dodao je on iskoračivši iz diplomatije u advokaturu. 

Ranije ove nedelje, "Pais" je izvestio je vojno osoblje iz NATO članica već uveliko u Ukrajini, pomažući "u praktično svim mogućim aspektima" sukoba sa Rusijom, osim u aktivnim borbenim operacijama. To uključuje obuku trupa unutar Ukrajine, navodi španski list, pozivajući se na intervjue sa različitim izvorima u protekle dve godine.

Neki bivši vojnici iz NATO zemalja pridružili su se Oružanim snagama Ukrajine kao dobrovoljci i služe kao doušnici za svoje matične države, prateći isporuke doniranog oružja i obaveštavajući o situaciji na liniji fronta, dodaje se u izveštaju.

Moskva je u više navrata isticala da se u Ukrajini dešava posrednički rat Zapada protiv Rusije, i da strane borce tretira kao plaćenike i legitimne mete.

Ministarstvo odbrane je u januaru izvestilo da je pogodilo bazu pretežno francuskih boraca u ukrajinskom gradu Harkovu, tvrdeći da je njih oko 60 ubijeno.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je u utorak da Francuska priprema kontingent veličine do 2.000 vojnika za moguću intervenciju, dodavši da bi razmeštanje francuskih vojnika planirano da se obavi u tajnosti.

Pariz je odbacio Nariškinove izjave kao "dezinformacije" i "neodgovornu" provokaciju.

U međuvremenu, načelnik Generalštaba francuske vojske general Pjer Šil rekao je u intervjuu ove nedelje da su oružane snage spremne za dejstva, "bez obzira na razvoj međunarodne situacije".

- Divizija od oko 20.000 ljudi mogla bi biti razmeštena u roku od 30 dana - istakao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading