Bajden
Foto: Alo/Shutterstock

Oko 39 odsto registrovanih birača u jednonedeljnoj anketi, koja je završena juče, reklo je da bi glasalo za demokratu Bajdena da se izbori održe danas, u poređenju sa 38 odsto onih koji bi glasali za bivšeg predsednika Trampa, republikanca.

Bajdenovo vođstvo je unutar granice greške od 1,8 procentnih poena. Mnogi birači su neodlučni, 11 odsto bi glasalo za druge kandidate, pet odsto ne bi glasalo, a sedam odsto je reklo da ne zna ili je odbilo da odgovori.


Oba kandidata nose veliku odgovornost u prvom revanšu američkih predsedničkih izbora posle skoro 70 godina.

Glasači su zabrinuti jer Bajden ima 81 godinu i zato što se Tramp suočava sa četiri krivične prijave, uključujući optužbe da je pokušao da poništi svoj izborni poraz 2020.

Tramp je imao marginalnu prednost među svim ispitanicima, ali je Bajdenovo vođstvo među registrovanim biračima značajno jer je veća verovatnoća da će ljudi koji su već registrovani za glasanje izaći u novembru.

Dve trećine birača sa pravom glasa izašlo je na predsedničke izbore 2020. na kojima je Bajden pobedio Trampa. U sedam bliskih država za 2020. godinu, grupi koja bi se mogla ponovo pokazati ključnom u novembru, Tramp vodi Bajdena sa 40 prema 37 odsto među registrovanim glasačima.

Dok ankete širom zemlje signaliziraju za koga će SAD glasati, samo nekoliko država obično naginje ravnotežu u američkom izbornom koledžu, koji donosi konačnu odluku na predsedničkim izborima.

S obzirom da mnogi glasači nisu bili oduševljeni ni Trampom ni Bajdenom, nova anketa je pokazala da bi nezavisnog kandidata Roberta F. Kenedija mlađeg podržalo 15 odsto registrovanih birača ako bi se pojavio kao treći kandidat na glasačkom listiću, što je dva procentna poena manje u odnosu na anketu u januaru.

Činilo se da bi Kenedi mogao da dobije sličan udeo glasova od Trampa i od Bajdena.

Kada je od ispitanika u anketi zatraženo da biraju između Trampa i Bajdena bez drugih opcija, Bajden je imao prednost od 50 do 48 odsto registrovanih birača, dok je 2 odsto odbilo da odgovori na pitanje.

Iako je Tramp lako pobedio bivšu guvernera Južne Karoline Niki Hejli u poslaničkim krugovima za republikansku nominaciju, on je ranjiv među nezavisnima, pa čak i unutar svoje stranke.

Samo oko 37 odsto pristalica Niki Hejli planira da glasa za Trampa nakon što se ona povukla iz republikanske trke, pokazala je anketa.

Oko 16 odsto je reklo da bi glasalo za Bajdena, dok su ostali rekli da bi glasali za nekog drugog ili ne bi glasali uopšte.

Anketa Rojters/Ipsos prikupila je onlajn odgovore od 4.094 odrasla Amerikanca, uključujući 3.356 registrovanih birača, sa marginom greške od 1,8 procentnih poena za registrovane birače i 1,7 za sve ispitanike.

(indeks.hr)

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading