nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vojna vežba NATO alijanse pod nazivom „Nordijski odgovor 24“ ušla je u novu fazu, a usledio je istorijski trenutak za alijansu u kojem su učestvovali finski, švedski i norveški vojnici, piše Juranji.hr

Vežba, koja se odvija u okviru najveće vežbe NATO-a posle Hladnog rata, obuhvata niz aktivnosti na obalama Norveške, ali i u drugim severnoevropskim zemljama.

U okviru vežbi, norveške, finske i švedske trupe prešle su granicu od Finske do Norveške, a cilj je bio da se podrži saveznik čiju je teritoriju napao neprijatelj u fiktivnoj situaciji.

Tom prilikom je zabeležen istorijski trenutak u kome su učestvovali vojnici Švedske i Finske, prenose mediji.

"Trupe su prvi put prešle granicu Norveške kao saveznici u NATO"

"Zajedno činimo severnu Evropu bezbednijom, a danas je severno krilo Evrope kompletirano. Finske i švedske trupe su prvi put prešle granicu Norveške kao saveznici u NATO-u", rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson.

Ministri odbrane tri zemlje posmatrali su vojnu vežbu na severu Evrope i istakli značaj obuke sa logističke tačke gledišta.

„Sa ovakvim vežbama garantujemo sposobnost NATO-a da premesti trupe na pravo mesto, u pravo vreme i odgovarajuću brzinu. Ovo je, naravno, veoma važno za zemlje fronta kao što je Finska“, rekao je finski ministar odbrane Anti Hakanen.

Inače, u nordijskim vežbama učestvuje 4.100 Finaca, a pored pešadije i brodova u vežbi učestvuje i jedan broj borbenih aviona, posebno F-18, prenosi Jutanji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading