Evropa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Uprkos obećanjima i obavezama koje je Alijansa dala prilikom ujedinjenja Nemačke 1990. godine u okviru politike detanta, u međuvremenu se širila na istok, približavala se ruskim granicama, pojasnio je Cekov.

Rusija se, s druge strane, ponašala pošteno i pristojno i smanjivala je naoružanje, dodao je on. Međutim, NATO se pokazao kao agresivna struktura i očigledan neprijatelj Rusije, zaključio je član međunarodnog komiteta Saveta federacije.

- Odluka o pokretanju Specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. godine sprečila je planove NATO-a da zauzme i ovaj prostor. NATO je potpuno đavolska tvorevina - naglasio je senator.

NATO blok je od juče dobio 32. članicu – Švedsku i tako se, zajedno za Finskom koja je prošlog aprila počastvovana članstvom, približio istočnoj ruskoj granici.

Helsinki i Stokholm su predali zahtev za ulazak u blok nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Moskva je istakla da će prijem Švedske u vojni blok imati negativne posledice.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 6. februara ukaz kojim je i zvanično naredio formiranje nova dva vojna okruga – Lenjingradski i Moskovski. Jedan od razloga formiranja novih vojnih okruga, kako je Putin objasnio novinaru Pavlu Zarubinu, bilo je širenje NATO-a prema ruskoj granici, tj. pristupanje Finske bloku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading