NATO
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ova skandinavska država postala 32. članica Severnoatlantske alijanse. Kako je preneo švedski kanal TV4, ceremonija podizanja Švedske zastave u sedištu NATO-a u Briselu biće održana 11. marta.

Informaciju o prijemu Švdeske potvrdio je i premijer Švedske Ulf Kristerson, ukazujući da su danas sve države članice NATO-a prihvatile protokol o pristupanju te zemlje Alijansi.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je pozvao Švedsku da pristupi Severnoatlantskoj alijansi, ukazao je premijer i naglasio da će Švedska uskoro postati 32. članica NATO-a.

Predsednik Mađarske Tamaš Suljok potpisao je u utorak, 5. marta, nacrt zakona kojim je odobreno pristupanje Švedske NATO-u, čime su sve članice Alijanse prihvatile zahtev zvaničnog Stokholma.

Helsinki i Stokholm su predali zahtev za ulazak u blok nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Finska je zvanično postala 31. članica alijanse 4. aprila 2023. godine.

Prijem Švedske u vojni blok će imati negativne posledice, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima, Rusija će preduzeti mere slične onima koje se razvijaju u kontekstu već završenog pristupanja Finske.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 6. februara ukaz kojim je i zvanično naredio formiranje nova dva vojna okruga – Lenjingradski i Moskovski. Jedan od razloga formiranja novih vojnih okruga, kako je Putin objasnio novinaru Pavlu Zarubinu, bilo je širenje NATO-a prema ruskoj granici, tj. pristupanje Finske bloku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading