Papa Franja u Božićnoj misi
Foto: AP/Tanjug/Ap

Ali, sada se pokazalo da ona, zapravo, objašnjava papino saznanje o događajima iza njegovih leđa i koliko je Crkva polarizovana. Međutim, sada se otišlo korak dalje, javnim priznanjem pojedinih sveštenika i biskupa koji javno priznaju da se mole za brzu smrt pape.

U biskupiji u Toledu, u Španiji, pojavio se sveštenik koji je priznao da čita dnevne molitve sa namerom koja nije blagonaklona papi Bergolju. "Molim se mnogo za njega, da može uskoro da ode u raj." Paroh je objasnio razloge svoga postupka rascepom na teološkom polju, zbunjenošću vernika i haotičnim stanjem u crkvi.

Ovome se pridružio još jedan španski sveštenik koji se takođe moli svako jutro za smrt pape. Biskupija Toleda odmah se ogradila oštrim saopštenjem. Nadbiskup je izrazio "duboko odbacivanje bilo kakvog ispoljavanja nezadovoljstva ličnošću i službom svetog oca":

- Ponavljamo i zvanično potvrđujemo pozive na delotvorno i afektivno opštenje sa Petrovim naslednikom - naveo je, dok je dvojici sveštenika naredio da traže oproštaj za izjave na jutjub-kanalu, dodajući da to ne predstavlja na bilo koji način liniju komunikacije te konkretne crkve.

Moguće je da će dvojica parohijskih sveštenika koji se mole protiv pape dobiti dodatne sankcije s obzirom na to da su pokazali "ponašanje koje nije dostojno njihovog statusa".

No, izveštaji stižu i o veoma nasilnim antibergoljanskim sveštenicima, ili biskupima na drugim mestima, do te mere da se priziva Božja pomoć da dođe drugi papa. Nedavno je u Livornu, u Toskani, jednog sveštenika tamošnji biskup ekskomunicirao, jer je rekao za papu Franju da je "uzurpator" i "jezuitski mason". Monsinjor Simon Đusti, lokalni biskup, nije oklevao da ga protera, jer je don Ramon Gvideti "javno počinio čin raskolničke prirode, odbijajući potčinjavanje vrhovnom Pontifikatu i zajedništvu sa članovima Crkve koji su mu podređeni".

Pre Ramona se i palermitanac oglašavao senzacionalnim izjavama. Don Aleksandro Minutela je stoga preusmeren na "laičko stanje". On je više puta oštro napadao papu Franju, do te mere da je prizivao njegov zemaljski nestanak. Minutela, međutim, i dalje putuje po Italiji i propoveda protiv pape. Biskupi mu često zabranjuju korišćenje parohijskog prostora i traže od vernika da bojkotuju njegova okupljanja koja, međutim, samo vode - popunjavanju sale.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading