kardinal optužen za korupciju
Foto: AP/Andrew Medichini (STF)

Bivši papin zamenik državnog sekretara, kardinal Anđelo Bečiu i devetoro drugih osuđeni su za najveći skandal finansijske korupcije u Vatikanu. Visoki crkveni velikdostojnik je osuđen za proneveru, te dobio zatvorsku kaznu na pet i po godina zatvora.

Bečiu, prvi kardinal kojeg je gonio vatikanski krivični sud, oslobođen je nekoliko drugih optužbi, a devet drugih optuženih je dobilo kombinaciju osuđujućih i oslobađajućih presuda među skoro 50 optužbi podignutih protiv njih. Kardinal je osuđen na pet i po godina zatvora zbog pronevere. Bio je šef papinog kabineta i ključni diplomata između 2011. i 2018. 

Prevaren Vatikan za 140 miliona

Dvogodišnje suđenje, koje je vodio predsednik porote i bivši tužilac za borbu protiv mafije Đuzepe Pinjatone, bilo je usredsređeno na upravljanje sredstvima državnog sekretarijata i prodaju imovine na londonskoj Sloun aveniji plaćene donacijama.

Bivši izložbeni salon “Harods” kupljen je za 350 miliona evra, dok je stvarna vrednost bila samo 210 miliona evra. Pogrešan posao sa nekretninama prevario je Vatikan i prouzrokovao gubitak od 140 miliona evra .

Optužbe protiv optuženih uključivale su proneveru, korupciju, zloupotrebu službenog položaja, prevaru, petljanje svedoka i iznudu. Suđenje je trajalo skoro dve i po godine, a Bečiu je prvi kardinal kojeg je gonio vatikanski krivični sud. Devet drugih optuženih je dobilo kombinaciju osuđujućih i oslobađajućih presuda među skoro 50 optužbi podignutih protiv njih.

Ova znamenita istraga razotkrila je finansijsku disfunkciju Vatikana i smatrana je pokazateljem želje pape Franje da popravi loše upravljanje novcem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading