Turska forum
Foto: AP/Khalil Hamra (STF)

- Nesumnjivo smo svesni teškoća takve misije danas, kada se stišaju glasovi onih koji govore istinu. Ali uprkos tome, mi ćemo nastaviti da iznosimo istinu, čak i ako je za neke bolna ili uznemirujuća. Verujem da će ideje iznete tokom foruma doprineti našoj borbi - rekao je Erdogan na početku Diplomatskog foruma u Antaliji.

Poručio je da Antalija kao prestonica turizma, sada zbog foruma postaje centar gde kuca srce globalne diplomatije i dodao da prisustvo oko 4.000 zvaničnika na forumu, od današnjih do budućih lidera, od poslovnih ljudi do akademika, pokazuju njegov značaj.

- Verujem da će nas razmena ideja i diskusija dovesti na korak bliže istini, dobroti, pravdi i stvarnosti. Temu našeg ovogodišnjeg foruma odredili smo kao Unapređenje diplomatije u vremenu previranja. Kada se pogleda haotično stanje globalne politike, shvatiće se koliko je tačno odabrana tema Foruma - naveo je Erdogan.

On je okupljenima poručio da nejednakost u prihodima između zemalja eksponencijalno raste, kao i da su u današnje vreme ratovi mnogo krvaviji i razorniji nego ranije.

- Turska je jedna od zemalja koje su najviše pogođene krizama, kako po svom geografskom položaju, ljudskim i kulturnim vezama, tako i po međunarodnim odnosima. Ogromna većina sukoba, tenzija, ratova i rizikase dešava u našoj neposrednoj blizini. Na primer, mi se već 40 godina borimo protiv terorističke pretnje sa kojom su se mnoge zemlje suočile u poslednjih pet do 10 godina. Mi smo jedini NATO saveznik koji se borio sa Islamskom državom licem u lice na terenu i pobedio ovu organizaciju - istakao je on.

Dodao je da su građani Turske, koji žive u inostranstvu, delovi društva na meti rastućeg neprijateljstva prema Islamu.

- Većina nedavnih napada na našu svetu knjigu, časni Kuran, u Evropi pod maskom protestne akcije, izvedeni su ispred turskih ambasada. Turska i evropski Turci su posebno želeli da budu isprovocirani u ovom procesu - kazao je Erdogan.

Turski predsednik podsetio je na razorni zemljotres koji je 2023. pogodio Tursku i naglasio da ta zemlja ubrzano leči rane od tog događaja, koji je zahvatio 11 pokrajina Turske i 14 miliona građana i u kojem je stradalo više od 53.000 osoba.

- Ovde bih posebno želeo da iskažem materijalnu i moralnu podršku koju smo dobili od prijateljskih i bratskih zemalja tokom ovog teškog procesa. U ime svoje zemlje i nacije, želim još jednom da izrazim zahvalnost našim prijateljima koji svesrdno dele naš bol i pružaju solidarnost i podršku, gde god da se nalaze u svetu - zaključio je Erdogan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading