Evropa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kijev od svojih zapadnih pristalica traži više finansiranja i naoružanja, usred ozbiljne nestašice osoblja i municije na linijama fronta. Međutim, EU tek treba da finalizuje svoj sledeći paket pomoći Kijevu, dok američki kongresmeni u Predstavničkom domu nisu uspeli da odobre dodatna sredstva za Ukrajinu pre odlaska na zimsku pauzu.

- Mi, Zapad, vodimo rat (protiv Rusije) u kome se Ukrajinci bore zapadnim novcem, zapadnim oružjem i zapadnom municijom - rekao je Salaj-Bobrovnički, naglasivši da u pogledu sistema naoružanja, municije i drugih zaliha, Zapad nije strateški spreman da preuzme "naizgled beskrajan rat".

Nazvavši ukrajinski sukob "strašnim masakrom", Salaj-Bobrovnički tvrdi da je sukob promenio odnos snaga i ekonomsku situaciju u Evropi.

- Dok Mađarska nastavlja da se opire snabdevanju oružjem Ukrajini i neće promeniti ovu poziciju ni pod kakvim pritiskom, Budimpešta bi trebalo da ojača sopstvenu vojnu snagu kako bi se zaštitila od spoljnih pretnji - poručio je on.

Mađarska, koja je zauzela neutralan stav o sukobu, već duže vreme poziva na hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora.

Budimpešta je takođe kritikovala sankcije Brisela Moskvi, tvrdeći da one više štete EU nego Rusiji, s obzirom na ekonomske probleme sa kojima se blok suočavao u protekle dve godine, uključujući skok inflacije i sputani ekonomski rast.

Mađarska se protivila potezu EU da Kijevu obezbedi dodatnih 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) pomoći, ali premijer Viktor Orban na kraju nije iskoristio svoj veto usred pritiska Brisela. Očekuje se da će paket odobriti Evropski parlament do kraja meseca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading