GRČKA POSTAJE KLJUČNA SILA Sklopljen dil Atine i Vašingtona, stiže najmoćnije oružje
Foto: EPA/ALEXANDER BELTES

"Na osnovu pisma koje sam dobio od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena, naglašena je i zapečaćena strateška dubina grčko-američkih odnosa", istakao je Micotakis, prenosi Katimerini.

Prema njegovim rečima, Grčka će istovremeno besplatno dobiti vrlo veliki paket opreme, a njime će biti ojačana sva tri roda oružanih snaga, kao i Obalska straža Grčke.

F-35

Foto: Shutterstock

 

 

"To su fregate, transporteri C-130, oklopni tenkovi i vozila, ali i mnogi drugi odbrambeni materijali koje je naša zemlja obezbedila na zahtev koji sam, u maju 2022. godine, uputio lično predsedniku (SAD Džozefu) Bajdenu", naveo je Micotakis.

On je istakao da je to rezultat metodičnog, tihog i dugog napora, koji predstavlja kombinaciju savezničke doslednosti Grčke na međunarodnim frontovima i promocije njenih nacionalnih interesa.

Američki Stejt department obavestio je ranije danas Kongres da je odobrio prodaju 40 lovaca F-35 Grčkoj, koji koštaju 8,6 milijardi dolara.

Pomoć Ukrajini

Ipak, čini se da neće sve oprema ostati u Grčkoj, dok će Atina nešto od svojih rezervi morati da pošalje Ukrajini.

Američki državni sekretar Entoni Blinken predložio je Grčkoj da preda ili proda Ukrajini naoružanje, a Amerika će u zamenu izučiti mogućnosti da Atini da dodatnu pomoć u iznosu od 200 miliona dolara.

Predlog se nalazi u pismu Blinkena grčkom premijeru Kiriakosu Micotakisu, a tekst pisma je objavila pres služba premijera.

Blinkej je obavestio Micotakisa da je Stejt department doneo odluku da odobri moguću prodaju aviona F-35 grčkoj Vladi i naoružanja za oko 8,6 milijardi dolara.

"Mi smo, kao i ranije, zainteresovani za odbrambeni potencijal koji Grčka može da preda ili proda Ukrajini. Ako je to u interesu Ukrajine i pre nego što američka Vlada proceni njihovo stanje, možemo istražiti mogućnost izdvajanja dodatnih sredstava iz stranog vojnog finansiranja u iznosu do 200 miliona dolara za Grčku", navodi se u pismu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading